Проривні ідеї: вісім найцікавіших українських стартапів на Web Summit у Лісабоні

Технологічну конференцію Web Summit проводять щороку з 2009 року. На захід запрошують генеральних директорів IT-компаній, інвесторів, інфлюєнсерів, стартаперів та інших спеціалістів, яких об’єднує питання майбутнього та внесок у нього.

Українські стартапи на Web Summit

13-16 листопада 2023 року на Web Summit у Лісабоні Україну представлятимуть 25 стартапів, але я б хотіла акцентувати вашу увагу на восьми найбільш популярних проєктах, які демонструють значний успіх на глобальному і внутрішньому ринках.

Всеволод та Микола Франко. Джерело: dev.ua

Ochi 

Ochi — це сервіс догляду за очима, розроблений двома братами зі Львова Всеволодом і Миколою Франками у 2021 році. Він призначений для покращення комфорту і здоров'я користувачів контактних лінз, допомагаючи їм уникнути болю в очах, вчасно замінюючи лінзи та надаючи медичну підтримку. Ochi знаходить застосування у галузі медицини та користується популярністю серед клієнтів з 26 країн, співпрацює з такими відомими брендами, як Toyota, Lexus, Planety, Officevibe. Цього року сервіс залучив $6000 від інвесторів.

Основні ідеї Ochi:

  • Моніторинг та нагадування про заміну контактних лінз.
  • Відсутність необхідності виконувати рутину заміни лінз користувачами.
  • Забезпечення полегшення догляду за очима.

Ringostat

Ringostat

Ringostat — перший український сервіс бізнес-телефонії на основі штучного інтелекту, що входить до складу Netpeak Group. Ringostar AI — це інтегрована платформа, яка містить функції колтрекінгу, телефонії та наскрізної аналітики. Вона використовує штучний інтелект для перетворення аудіодіалогів у текст, перекладу їхньої мови комунікації на зрозумілу користувачу мову, аналізу настрою співрозмовників і надання порад щодо подальших кроків.

Засновником стартапу є Олександр Максименюк, а запуск сервісу відбувся у квітні 2023 року. Відтоді Ringostar AI обробив понад 8240 дзвінків загальною тривалістю понад 510 годин. Ringostar AI знаходить застосування у різних галузях, зокрема у логістиці, медицині, онлайн-навчанні, коворкінгу, будівництві, страхуванні, військовій сфері, доставці та продажу продуктів і послуг. Клієнтами проєкту є компанії з 26 країн, серед яких такі бренди, як Sony, Bosch, Peugeot, Mesto.ua.

Ringostar AI спрямований на покращення роботи керівників, менеджерів відділів продажів, маркетологів і служби підтримки. Щодо фінансування від інвесторів інформація відсутня.

Основні ідеї Ringostar AI:

  1. Перетворення аудіодіалогів у текст.
  2. Переклад аудіодіалогів.
  3. Аналіз та фіксація настрою співрозмовників.
  4. Надання порад щодо подальших дій.
  5. Інтеграція з CRM-системами, месенджерами, системами аналітики тощо.

Aspichi 

Aspichi 

Проєкт Aspichi спрямований на поліпшення роботи лікарів, надає психотерапевтам інноваційні інструменти для покращення надання медичних послуг. Aspichi отримала фінансування від інвесторів на $500 000.

Натепер команда працює над розробленням VR-платформи для інтерактивного відтворення 360-градусного просторового відео та аудіо у віртуальній реальності. Цей продукт дозволяє відтворювати події в режимі реального часу та надає користувачам можливість взаємодіяти з цією реальністю. Технологія може допомогти у навчанні складних навичок, як-от хірургічного втручання або проєктування протезів.

Основні ідеї Aspichi:

  1. Використання окулярів Meta для навчання.
  2. Використання різних методик для створення віртуального асистента для психотерапії.
  3. Aspichi спеціалізується на галузі застосування в медицині і має клієнтів у клініках для підтримки психічного здоров'я по всьому світу, зокрема в українській клініці Superhumans Center.

Uspacy

Uspacy

Uspacy — це онлайн робочий простір, призначений для організації щоденних процесів компаній малого і середнього бізнесу. Платформа Uspacy об'єднує комунікацію, спільну роботу та продажі в одному місці. Проєкт запустив Дмитро Суслов, колишній директор «Бітрікс24». Анонсували проєкт у 2022 році, а офіційна презентація відбулася 14 лютого 2023-го. Проєкт отримав фінансування від інвесторів на $197 000.

Основні ідеї Uspacy:

  • Створення робочого простору для організацій.
  • Внутрішня CRM-система для управління клієнтами та контактами.
  • Розв'язання проблем багатьох підприємців шляхом надання основної інформації та контактів про працівника.
  • Uspacy спрямований на покращення роботи працедавців, підприємців і працівників. Галузь застосування проєкту — бізнес, його клієнтами є українські компанії.

InVisionaryBox

InVisionaryBox

InVisionaryBox — це нейромережа, яка вміє розпізнавати положення людини, рухів рук, ніг і тіла. Технологія комплектується у бокс з LED-екраном, на якому транслюється інтерактивне відео, камерою для зчитування рухів та компʼютером на базі Mac, який обробляє одержану інформацію.Стартап InVisionaryBox був заснований компанією SoftuUp, а розроблення проєкту почалося у 2023 році, хоча ідея з'явилася 2015-го. InVisionaryBox знаходить застосування у медицині, його клієнтами є регіони Латинської Америки, США та Марокко. Проєкт спрямований на покращення роботи терапевтів і реабілітологів.

Основні ідеї InVisionaryBox:

  1. Перетворення звичайних фотозон в інтерактивні.
  2. Впровадження інтерактивної реклами.
  3. Інтеграція гейміфікованого досвіду для роздрібної торгівлі та брендів.

S.Lab

S.Lab

S.Lab — це український стартап, який спеціалізується на виробництві екологічного пакування, виготовленого з рослинних компонентів, що є стійкою альтернативою пінопласту. Проєкт S.Lab заснувала Юлія Бялецька у 2020 році. Продукт стартапу знаходить застосування у різних галузях, серед яких промисловість будівельних матеріалів, декор та виробництво меблів з використанням технічного сорту конопель та грибного міцелію. Клієнтами проєкту є регіони Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та України. Проєкт отримав фінансування від інвесторів на більш ніж $80 000.

Основні ідеї S.Lab:

  1. Виготовлення екологічних матеріалів із використанням рослинних компонентів.
  2. Поліпшення сфери матеріального виробництва.
  3. Позитивно вплинути на екологічну свідомість людей в усьому світі.

Nasnaga

Nasnaga

Nasnaga — це закритий цифровий маркетплейс, де користувачі можуть отримати персональну програму здоров'я та проконсультуватися з медичними експертами. Сервіс під назвою Nasnaga був запущений Liki24.com, ініціаторами програми підписки на медичні чекапи для регулярного моніторингу здоров'я. Nasnaga знаходить застосування у медицині та має клієнтів у регіонах України та Європейського Союзу. Проєкт Nasnaga спрямований на поліпшення роботи лікарів та лабораторій і надає можливість користувачам ефективніше стежити за своїм здоров’ям. Проєкт отримав фінансування від інвесторів на $100 000.

Основні ідеї Nasnaga:

  1. Контроль, діагностика та профілактика за результатами аналізів.
  2. Моніторинг стану здоров’я.
  3. Відновлення організму та впровадження здорових звичок.

Releaf Paper

Releaf Paper

Releaf Paper — це український екостартап, який розробив технологію виготовлення паперу з опалого листя, не завдаючи шкоди довкіллю. Спільно зі світовими брендами, стартап просуває ідею зупинення вирубування лісів для виготовлення паперу. Проєкт був заснований школярем із Закарпаття Валентином Фречком у 2020 році, згодом перезапустився, ставши повноцінним бізнесом. Releaf Paper знаходить застосування у промисловості паперу, декору та пакуванні і спрямований на зменшення вирубування лісів. Клієнтами проєкту є компанії з Західної Європи, як-от Франція, Німеччина, Фінляндія, Норвегія, Нідерланди, а також бренди L'Oréal, Chanel, Samsung, Google.

Releaf Paper спрямований на покращення матеріального виробництва та позитивний вплив на довкілля, допомагаючи зберегти ліси. Проєкт отримав фінансування від інвесторів на $100 000.

Основні принципи роботи Releaf Paper:

  1. Виготовлення інноваційного пакування з використанням паперу, отриманого з опалого листя.
  2. Покращення матеріального виробництва.
  3. Позитивний вплив на довкілля.

Участь України в міжнародних криптовалютних та IT-конференціях

У вересні цього одна з найбільших європейських криптобірж родом із України - WhiteBIT взяли участь на престижній конференції Token2049. Подія об'єднала представників фінтех та криптокомпаній, а також проєкти, присвячені розвитку Web3, для обміну досвідом та унікальними поглядами на розвиток галузі.

Завдяки розробці цікавих українських проєктів, кожен рік кількість українських учасників на конференції Web Summit зростає. У 2023 році участь в цій світовій IT-конференції візьмуть вже 25 проєктів, що складається з 16 стартапів та вісьми скейлапів. Це більше, ніж у 2021 та 2022 роках, коли на конференцію в Лісабоні прийшли 14 українських команд та 24 стартапи відповідно.

Завершальні думки

Web Summit є одним із заходів, що надає можливість представити Україну як потужну технологічну державу. Українські стартапи пропонують широкий спектр інноваційних рішень на високому рівні.  

2433