Просування брендових відео в Youtube. Як здобути перших підписників та збільшити кількість переглядів?

Summary

Припустимо, у вас є ідея каналу вашого бренду на ютубі. Ви зняли кілька роликів і, перш ніж опублікувати їх на платформі, стикнулися з питанням: як привернути увагу аудиторії, щоби вкладені ресурси не пропали даремно.

Ви могли зняти надзвичайно якісне відео, та це не гарантує вам перегляди. Ви могли ґрунтовно оформити свій ролик, аби він витягнув максимум з органічних показів, та без просування успіх станеться не раніше, ніж зустріч принца та Сплячої красуні.

Пропонуємо вам інструкцію Ezem Agency щодо безплатного та платного просування контенту на YouTube. Щоби вона не перетворилася на завантажений і забутий на диску чек-лист, покажемо все на прикладі каналу нашого клієнта: турагенції Bingo.tours.

Зміст:

  1. Безплатне просування: промо в інших соціальних мережах, ключові слова, відеотизери
  2. Оплачуване просування (таргет): варіанти реклами, вартість цільової дії
  3. Схема просування ролика

Безплатне просування

Промо в інших соціальних мережах

Як і з будь-якою важливою подією в житті бренда, перш за все варто поінформувати сформоване коло поціновувачів: аудиторію, яку ви вже назбирали в інших соціальних мережах. Це ваші клієнти, фанати, знайомі; вони найтепліше сприймуть новину та забезпечать вам перші перегляди на каналі. Тому першочергово сповістіть їх про канал на ютубі: розкажіть, що корисного вони там знайдуть, і дайте посилання для швидкого переходу або розмістіть його в легкому доступі (наприклад, у шапці профілю чи за свайпом у сторіс).

Чим більш потужний, живий акаунт у соцмережах ви маєте, тим більше уваги варто приділити контенту про ютуб.

Наприклад, турагенція Bingo.tours активно комунікує через інстаграм та фейсбук, тож там ми підготували серію дописів, кожен із яких поступово розкриває тему каналу та першого ролика. Підписники відреагували жваво: контент зібрав у 1,7 — 5,5 раза більше реакцій.

Власне, ось ця серія постів в інстаграмі та фейсбуці:

А ось деяка статистика з промо у фейсбуці:

У турагенції також є вайбер-спільнота — місце для коротких повідомлень про «палаючі» тури. Цей канал має іншу концепцію та рівень активності, тож там ми не розвивали довгу кампанію, а просто надсилали стислі сповіщення щодо виходу чергового ролика.

Як видно зі статистики, якісне промо в наявних акаунтах соціальних мереж може забезпечити вашому ютубу хороший старт. Bingo.tours воно принесло нових глядачів, зокрема 34,9 % трафіку було ідентифіковано з інстаграму, 26 % — з вайберу та 14,2 % — з фейсбуку.

Ключові слова

Ви розповіли своїй спільноті про нові відео й зібрали перші перегляди й підписки, та крім цього контент каналу потрібно оформити так, щоби його знайшла нова аудиторія, яка зацікавлена у вашому продукті чи послузі. Для цього і слугують ключові слова. Рекомендуємо підбирати їх у плагіні VidIQ. Можна також спробувати Tub Buddy або Keyword Tool.

Ключові слова варто додати в назві ролику, в описі та в тегах. Чим більш влучно ви підберете «ключі», тим більша ймовірність того, що користувачі ютубу бачитимуть ваш ролик у пошуці та в рекомендованому.

Відеотизери

Вигідною тактикою є просування відео на YouTube за допомогою тизерів. Це невеликі короткі відеоролики, які інтригують користувача та надають йому стислу інформацію про те, що він зможе побачити в ролику або загалом на каналі.

Опублікували ролик? Зробіть до нього тизер: змонтуйте з фрагментів самого ролика або зніміть окреме відео тривалістю 15 секунд. Його можна буде використати під час промо в акаунтах інших соцмереж та для таргетованої реклами.

Оплачуване просування (таргет)

Ютуб без переглядів — отрута. Немає жодного шансу, що канал у найдорожчій соціальній мережі працюватиме «в плюс» вашому бренду чи рівню продажів, якщо ніхто не дивиться ваш контент. Тож треба цілитися в сотні тисяч глядачів, інакше ви або самі промовите, або почуєте від керівництва: «Що там із ютубом? Два місяці пройшло, роблю висновок, що це неефективно. Закрити проєкт»

блакитним — відео з рекламою, фіолетовим — відео без реклами

Просування відео на YouTube ефективно нарощує кількість переглядів відео та підвищує впізнаваність бренду. Як? Наприклад, рекламований контент відображається у верхній частині результатів пошуку — у «ТОП рейтингу», куди ваше відео органічно могло не попасти.

Варіанти реклами

Перелічимо основні методи, які ми використовуємо в різних комбінаціях для контенту Bingo.tours:

  1. Налаштувати відеооголошення в контекстно-медійній системі (Google Ads) — напрочуд актуально для «вічнозеленого» контенту.
  2. Рекламуватися всередині ютубу: крутити тизери або самі ролики. Платформа YouTube дає рекламодавцю змогу вибрати місце показу ролика. Можна обрати точки контакту всередині ютубу: пошукова видача, сторінка рекомендованого, показ на початку або всередині чужих роликів, — або ж інші вебсайти та мобільні застосунки.
  3. Налаштувати таргетовану рекламну кампанію у фейсбуці, із показом, наприклад, у Facebook та Instagram. Так можна рекламувати канал або конкретне відео. Якщо ви вірно визначили свою аудиторію та підготували тизер, вартість цільової дії буде низькою. Метод підходить, аби залучити нових глядачів, але не розраховуйте, що люди будуть додивлятися відео до кінця. У випадку турагенції, гості з інстаграму проводять за переглядом дві хвилини, з фейсбуку — три з половиною хв.
  4. Просувати публікації, що стосуються ваших відеороликів. Підійде, якщо часу на ґрунтовну кампанію немає, а ролик вийшов ще вчора. Вартість цільової дії невелика, можна працювати з мінімальним бюджетом. Якщо користуватися методом регулярно — тобто, щоразу, коли ви публікуєте новий контент на YouTube, — інформація закріпиться в пам’яті вашій аудиторії й усі, хто бажає поглибити знання про ваш бренд, поступово долучаться до каналу.

середня тривалість перегляду з зовнішніх джерел

Ми регулярно використовуємо просування контенту (пости, сторіс) в інстаграм, зважаючи на те, що це головний канал комунікації Bingo.tours, та рекламу всередині ютубу (як короткі ролики із загальними меседжами бренду, так і основні відео каналу).

Вартість цільової дії

Реклама на ютубі дещо схожа на контекстно-пошукову рекламу з оплатою за клік (PPC), де платимо тільки тоді, коли особа переглядає рекламне оголошення (або клацає на посилання у PPC). Вартість може становити від 10 до 30 центів за перегляд та залежить від двох речей:

  • Варіанти таргетування — ті чинники, які ми обираємо, щоби обрати «свою» аудиторію). Налаштувати об’яву так, аби її бачили особи з певної демографічної групи та території, за інтересами та наявністю попередніх онлайн контактів із брендом (ремаркетинг).
  • Формат реклами.

Схема просування ролика

Покажемо, як можна планувати просування чергового ролику, на прикладі Bingo.tours:

  • Підбір ключових слів.
  • Написання таймлайну відео та опису.
  • Завантаження відео. Заповнення назви, опису, тегів.
  • Сторіс із нагадуванням про вихід нового ролику такого-то числа.
  • Пост із тизером формату 4*5 або 16*9 в інстаграмі.
  • Сторіс із тизером формату 9*16 в сторіс, з активним посиланням.
  • Пост у фейсбуці з активним посиланням на ролик.
  • Коротке повідомлення у viber спільноті з активним посиланням на ролик.
  • Просування посту або сторіс в інстаграмі.
  • Просування ролику на платформі Youtube впродовж 5–7 днів.
  • Просування тизера — 7 днів

… Запуск наступного ролика.

Сподіваємося, наша інструкція допомогла вам спланувати рекламну активність, і від сьогодні крива переглядів на каналі вашого бренду прямуватиме тільки вгору. Якщо ж ви шукаєте надійного SMM партнера, Ezem Agency готові обговорити співпрацю.

1983