Просування медичних послуг

Ринок медичних послуг характеризується високою конкуренцією: постійно зростає кількість приватних клінік, у тому числі великих мереж. У цій ситуації успішність діяльності залежить не тільки від кваліфікації лікарів та якості послуг, але й від грамотної стратегії просування сайту клініки, яка повинна враховувати і особливості галузевого ринку, і законодавчі обмеження, і специфіку поведінки цільової аудиторії при виборі медичних послуг.

Просування медичних послуг

Особливості медичного інтернет-маркетингу

Просування сайту медичного центру відрізняється від просування будь-яких інших послуг, а особливості медичної сфери визначають підхід до реклами та вибір маркетингових інструментів.

Законодавче регулювання

Діяльність будь-якої рекламної компанії має здійснюватися у межах законодавства, у своїй для медичної тематики встановлено додаткові обмеження. У рекламних оголошеннях не можна використовувати зображення лікарів, згадувати про випадки, коли послуги сприяли покращенню стану здоров'я пацієнта, гарантувати ефективність використовуваних методик, рекламувати певні препарати тощо. Крім цього, потрібно розміщувати попередження про наявність протипоказань та необхідність консультації фахівців.

Висока конкуренція

При seo-просуванні доводиться конкурувати не лише з сайтами клінік та медичних центрів, але й з агрегаторами та інформаційними порталами, які найчастіше займають усі топові позиції за високочастотними запитами. Тому для просування клініки варто вибрати групи запитів, за якими частка агрегаторів найнижча.

Локальне просування

При виборі медичної організації важливе значення має місцезнаходження клініки — часто перевага надається центрам, які розташовані близько до будинку чи роботи. Основна мета медичного центру — охопити найближчі райони міста, тож насамперед потрібно звернути увагу на канали з локальним геотаргетингом, щоби показувати рекламу аудиторії з урахуванням її розташування.

Особливості вибору медичних послуг

Процес прийняття рішення про звернення до тієї чи іншої клініки відрізняється від стандартного процесу купівлі товару чи інших послуг. У чому полягають особливості:

  • Тривалий процес ухвалення рішення. Від якості надання медичних послуг залежить здоров'я пацієнта, тому процес вибору клініки відбувається набагато ретельніше. Велике значення має те, наскільки вдасться медичному центру сформувати імідж серйозної та відповідальної організації, якій можна довіряти.
  • Орієнтація на думку із боку. Потенційні клієнти найчастіше роблять висновки щодо якості послуг на основі відгуків, які вони можуть знайти на різних майданчиках. Тому медичним організаціям слід особливо ретельно працювати над репутацією в інтернеті — негативні відгуки здатні звести нанівець усі зусилля щодо просування медичних послуг в інтернеті.
  • Ключова роль лікаря. Для сфери охорони здоров'я важливими є безпосередньо ті люди, які надають медичні послуги. Тому цільова аудиторія націлена на пошук лікаря, який надасть кваліфіковану та якісну допомогу.

Інструменти для просування медичного сайту

Сайт клініки - це найперший та основний інструмент просування та продажу послуг медичного закладу. Хороший сайт дає вичерпну інформацію про лікарів та ціни, дозволяє швидко знайти потрібну послугу, отримати консультацію, записатися на прийом в онлайн-режимі, провести оплату тощо.

Щоб пацієнти змогли знайти сайт серед величезної кількості пропозицій конкурентів, необхідно використовувати маркетингові інструменти: SEO просування, контекстну рекламу, SMM, розсилки, контент-маркетинг.

Комплексне просування медичних послуг в інтернеті передбачає використання одночасно кількох інструментів, що дає якісніший результат. Це особливо важливо при просуванні сайту з нуля — поки SEO та контент-маркетинг набирають обертів, працюючи на перспективу та забезпечуючи продажі в майбутньому, контекстна реклама наводить клієнтів вже зараз.

Особливості SEO-просування медичної клініки

SEO-просування має на увазі попадання сайту медичної організації в топ пошукової видачі за запитами, які вводять користувачі. Щоб цього досягти, необхідно враховувати підвищені вимоги пошукових систем як до якості самого медичного ресурсу, так і до контенту, який на ньому розміщений. На які моменти звернути особливу увагу:

  • Структура веб-сайту. Структура сайту дозволяє розподілити по розділах та сторінках весь масив інформації. Це основа навігації сайту, що дозволяє зробити його зручним для користувачів. До структури сайту потрібно включити розділ, що розповідає про клініку із зазначенням наявних ліцензій, сторінки з детальним описом послуг, включаючи свідчення та протипоказання, окремі розділи з інформацією про лікарів та ціни на послуги.
  • Семантичне ядро. Ключові запити, за якими клієнти шукають медичні послуги, потрібно зібрати та розподілити на сторінках. Щоб не конкурувати з агрегаторами та великими медичними мережами, краще використовувати більш детальні середньо- та низькочастотні запити. Вони можуть містити назву міста чи району, конкретної послуги чи процедури, спеціальність лікаря чи прізвище відомого спеціаліста, який працює у клініці. Потрібно відбирати комерційні запити, що містять слова «записатись», «платно», «ціна» тощо.
  • Контент. Вимоги до контенту на сайті медичної тематики останнім часом багаторазово зросли з боку пошукових систем, і з боку користувачів. На сторінках з послугами має бути вся важлива інформація, після вивчення якої у користувача не залишиться питань: опис процедури, етапи підготовки та умови її проведення, ціни, протипоказання тощо. Щоб була можливість залучати трафік на інформаційні запити, ведіть на сайті блог зі статтями, які будуть корисні для пацієнтів. Експертний контент покращує поведінкові чинники та формує лояльність аудиторії до медичної установи.
  • Технічна оптимізація. Технічна оптимізація забезпечує максимально швидку та повну індексацію сторінок сайту. Вона включає налаштування файлу управління індексацією сайту, створення карти сайту для взаємодії з роботами пошукових систем, налаштування редиректів для уникнення проблем з ранжуванням через дублі сторінок, пошук та усунення посилань, що ведуть на неіснуючі сторінки та файли. Технічна оптимізація включає заходи щодо підвищення швидкості завантаження сайту, а також його адаптацію для роботи на мобільних пристроях, оскільки частка користувачів, які їх використовують для пошуку медичних послуг, постійно зростає.
  • Зовнішня оптимізація. Грамотне нарощування маси посилань — найважливіший етап просування медичних послуг в інтернеті. Низькоякісні посилання можуть дати негативні результати щодо видачі в пошукових системах, тому розміщувати їх варто лише на авторитетних майданчиках, присвячених медицині, бажано відповідно до тематики конкретних сторінок. Крім цього, зовнішня оптимізація включає розміщення інформації про клініку в каталогах, довідниках. на картах і т.д.

Особливості інтернет-реклами медичного центру

Реклама медичних послуг найскладніша для просування в інтернеті. Основні особливості полягають у великій кількості обмежень, прискіпливої модерації та високої конкуренції. Під час ведення рекламних кампаній потрібно враховувати як вимоги законодавства, а й заборони і правила пошукових систем.

Щоб оголошення успішно пройшли модерацію, краще не рекламувати медичні послуги в лоб, а використовувати нейтральні вирази, демонструвати переваги клініки. Крім цього, потрібно ретельно підходити до вибору зображень, а при рекламі деяких процедур від картинок краще відмовитися.

Для рекламних оголошень потрібно використовувати детальні ключові фрази, щоб оголошення не відображалось за інформаційними запитами. Уважно варто віднестися і до підбору мінус-слів, щоб відсікти категорію користувачів, які націлені на отримання безкоштовних медичних послуг або самостійне лікування. Це допоможе запобігти нецільовим показам і заощадити рекламний бюджет.

Загальні рекомендації щодо просування медичних центрів в інтернеті

  1. Використовуйте експертний контент для підвищення довіри до клініки. Контент-маркетинг - це робота з поширення корисної для користувачів інформації. Якісні, експертні матеріали в блозі, групі або паблиці дозволяють підвищити довіру до клініки і можуть працювати набагато ефективніше рекламних закликів.
  2. Спілкуйтеся з клієнтами, щоб сформувати лояльну аудиторію, яка рекомендуватиме вас. Соціальні мережі можуть стати місцем для спілкування пацієнтів з клінікою, де компанія розповідає про всі нюанси своєї роботи та відповідає на питання, які цікавлять цільову аудиторію. Таке спілкування дозволяє підвищити лояльність клієнтів та завоювати їхню довіру без нав'язування.
  3. Працюйте із відгуками. Відгуки користувачів формують онлайн-репутацію медичного центру, яка відіграє важливу роль у виборі послуг. Серед безлічі пропозицій пацієнти обирають клініки з високими рейтингами та достатньою кількістю достовірних позитивних відгуків.
  4. Нагадуйте про себе клієнтам, які вже користувалися послугами. Розсилки по базі клієнтів - ефективний спосіб нагадати про себе, поінформувати про проведення акцій, знижки, появу нових послуг.
  5. Підвищуйте конверсію. Для утримання клієнтів, використовуйте додаткові інструменти: онлайн-запис на прийом на сайті, через мобільний додаток або месенджери, розділ із відгуками клієнтів, можливість оплати на сайті тощо.
766