Реальна цінність ШІ-токенів: погляд аналітика Coinbase

Прориви у сфері штучного інтелекту продовжують привертати увагу індустрії. Все більше і більше ШІ-проєктів стають популярними й обговорюваними, в тому числі у криптоіндустрії. Токени на основі ШІ є одним з таких прикладів, оскільки кількість користувачів, які інвестують в них, зросла за останній рік. Тим не менш, у своєму останньому звіті аналітик Coinbase Девід Хан зазначив, що вартість токенів зі штучним інтелектом перевищена. Звіт досить складний для читачів, тому пропоную розглянути деякі ключові моменти.

ШІ токени виграють від заголовків новин

Аналітик вважає, що швидкі зміни у сфері штучного інтелекту "змушують нас бути обережними" щодо стійкості більшості ШІ-токенів у довгостроковій перспективі. Він зазначає, що деякі тенденції в індустрії ШІ можуть ускладнити криптовалютні інновації через регулювання ринку і конкуренцію.

За даними CoinGecko, загальна вартість проєктів, пов’язаних зі штучним інтелектом зросла до $26 мільярдів. Збільшення акцій Nvidia забезпечило приблизно 30% цього приросту за один день.

Зростання деяких ШІ-токенів перевершило навіть Біткоїн з початку року.

Девід Хан стверджує, що криптовалюти, пов'язані зі штучним інтелектом, зазвичай виграють від загальних ринкових настроїв і заголовків новин. Підкреслюючи, що увага до ШІ-токенів перебільшена, і монети можуть не мати стійкого попиту в короткостроковій і середньостроковій перспективі.

Для підтвердження сказаного у звіті наводиться приклад руху ціни токена Worldcoin. Аналітик пояснив, що оновлення Worldcoin World ID 2.0 13 грудня 2023 року не викликало інтересу до монети. Однак просування токена засновником Семом Альтманом призвело до зростання вартості WLD на 50% за два дні. Аналогічно, коли OpenAI випустила нову модель штучного інтелекту Sora, ціна монети зросла втричі.

Аналіз можливостей штучного інтелекту

Coinbase проаналізувала взаємодію ШІ та криптовалют у двох категоріях. Перша описує ситуації, коли використання нейромереж сприяє розвитку криптоіндустрії. Покращення варіюються від створення транзакцій, зрозумілих людині, до використання результатів моделювання як частини протоколів. Численні успішні інтеграції підтримують це твердження.

Чудовим прикладом є нещодавній досвід Віталіка Бутеріна зі штучним інтелектом. Експерт розповів, що нейронні мережі можна вдало використовувати для виправлення технічних помилок у кодовій базі блокчейну.

Один з інших кейсів - метод авторизації за допомогою гаманців Web3.

Такі компанії, як OKX, WhiteBIT і Bybit інтегрували цю функцію, щоб забезпечити більш безпечний і зручний метод авторизації.

У другому випадку йдеться про певний потенціал криптовалют для традиційних систем штучного інтелекту. Аналітик стверджує, що криптовалюти намагаються змінити традиційну структуру штучного інтелекту, децентралізуючи такі процеси, як обчислення, валідація, ідентифікація та інші.

Меметична спекуляція

У звіті зазначається, що у торгівлі ШІ-токенами все ще бракує "стійких драйверів попиту", попри нинішній ажіотаж навколо нейромереж. Торгівля криптовалютами значною мірою базується на меметичних спекуляціях через відсутність чітких прогнозів і методів оцінки.

“Зрештою, ціна і корисність зійдуться - відкритим залишається питання, скільки часу це займе і чи буде зростати корисність, щоб відповідати ціні, чи навпаки. Однак, ми вважаємо, що конструктивний крипторинок і розвиток сектору ШІ можуть підтримувати сильний наратив про крипто ШІ протягом деякого часу” - пише аналітик.

Девід Хан радить криптокористувачам, які у майбутньому хочуть торгувати ШІ-токенами, бути обачними та досліджувати токени, перш ніж інвестувати кошти в них.

Яке майбутнє децентралізації?

Підбиваючи підсумки, Девід Хан стверджує, що "роль криптовалют в ШІ не існує у вакуумі", вказуючи, що будь-яка децентралізована платформа конкурує з централізованими альтернативами й повинна розглядатися в контексті ширших ділових і регуляторних вимог.

Він вважає, що децентралізація не може прискорити повноцінну інтеграцію, витісняючи централізованих розробників.

“Генеративні моделі існують лише кілька років і вже зберігають певний рівень децентралізації завдяки ринковій конкуренції та програмному забезпеченню з відкритим кодом.”

Аналітик підкреслює, що взаємодія між нейромережею і криптовалютами поки що перебуває в процесі формування, але завдяки стрімкому розвитку індустрії штучного інтелекту це може змінитися вже в найближчому майбутньому.

Девід Хан завершує світ звіт такими словами: “Децентралізоване майбутнє ШІ, як його зараз бачать багато представників криптоіндустрії, не є гарантованим - фактично, майбутнє самої індустрії ШІ все ще значною мірою не визначене. Як наслідок, ми вважаємо за доцільне обережно орієнтуватися на такому ринку і глибше вивчити, як криптовалютні рішення дійсно можуть стати кращою альтернативою, або принаймні зрозуміти, що лежить в основі торговельного наративу.”

Підсумок

Інтеграція нейромереж у блокчейн-технології стає все більш поширеною. Зростання кількості ШI-токенів лише підтверджує це. Попри те, що аналітики Coinbase вважають їх "переоціненими", велика кількість користувачів продовжує інвестувати в них, щоб підкреслити цінність криптовалют.

Однак важливо пам'ятати, що при виборі варіанту інвестування важливо постійно проводити дослідження ринку. 

400