Рекордна кількість вакансій і антирекордна конкуренція: яким був ринок праці у квітні

Що відбувається на ринку праці у квітні? Які вакансії найбільш затребувані, а де точиться небачена конкуренція? Чи зростають зарплати в українців? Про все це — у дослідженні Work.ua.

Про що нам говорить статистика квітня

Дефіцит кадрів на ринку праці лише загострюється: вакансій стає все більше, кількість шукачів незначно, але зменшується, тож конкуренція продовжує падати. Водночас уже третій місяць поспіль середній розмір заробітної плати не змінюється.

Попри всі незгоди сьогодення, деякі сезонні тенденції залишаються незмінними. Наприклад, роботодавці активно готуються до туристичного сезону, а шукачі — напоготові відгукуватися на заманливі пропозиції літніх підробітків.

На ринку праці — понад 111 000 вакансій

У квітні роботодавці розмістили на Work.ua 111 095 пропозицій роботи. Це рекордна кількість вакансій від початку повномасштабного вторгнення. Нагадаємо, що попередній рекорд за цим показником був встановлений у вересні 2023 року, коли на ринку праці було 105 809 вакансій.

У 14 областях України ринок праці показує цілковите відновлення і пропонує більше вакансій, ніж у лютому 2022 року. Ці області й далі тримають лідерство — тут бачимо найбільший приріст пропозицій роботи у квітні: Рівненська (+11%), Тернопільська, Закарпатська, Чернівецька та Житомирська області (по +10%). І не кажіть потім, що Житомира не існує!

В областях-лідерах кількість вакансій зросла на 7-9%, що відповідає середньому зростанню на ринку праці — +8% до березня. Винятком знов стала Харківська область, яка все ще не оговталась від ударів по енергетичній інфраструктурі.

Де в Україні знайти роботу: категорії з найбільшою кількістю вакансій

Другий місяць поспіль найбільшу кількість вакансій пропонує категорія «Сфера обслуговування» — 20 427 (+15% до березня). Також до десятки лідерів входять:

  • «Робочі спеціальності, виробництво» — 18 996 вакансій, +10% до березня;
  • «Продаж, закупівля» — 14 435, +1%;
  • «Роздрібна торгівля» — 13 352, +12%;
  • «Готельно-ресторанний бізнес, туризм» — 11 556, +18%;
  • «Логістика, склад, ЗЕД» — 10 778, +10%;
  • «Адміністрація, керівництво середньої ланки» — 9 805, +5%;
  • «Транспорт, автобізнес» — 8 948, +10%;
  • «Бухгалтерія, аудит» — 7 722, +5%;
  • «Медицина, фармацевтика» — 7 686, +5%.

Де ще помітно прибуло пропозицій роботи — на графіку нижче.

Стрімке зростання категорії «Готельно-ресторанний бізнес, туризм» відобразилося і на переліку вакансій, які стали більш затребуваними у квітні проти березня: посудомийники, покоївки, офіціанти, бармени / бариста, адміністратори ресторану чи готелю.

У квітні на ринку праці побільшало можливостей для людей без досвіду (+13% вакансій до березня) і студентів (+15%). Роботодавці розмістили також на 20% більше вакансій для ветеранів. Пропозицій роботи для людей з інвалідністю побільшало на 12%, для пенсіонерів — на 16%.

А от вакансій, де пропонують працювати дистанційно, стало більше лише на 3%. Також незначно зросла кількість пропозицій роботи, де вимагається знання англійської — на 1,5%.

Показник конкуренції опустився до найнижчої позначки від початку повномасштабного вторгнення

У квітні на сайті Work.ua шукачі оновили або створили 320 585 резюме, що майже не відрізняється від рівня березня. Проте через відчутне збільшення кількості пропозицій роботи показник середньої кількості відгуків на одну вакансію на місяць знову знизився.

Найвищу конкуренцію фіксуємо у Київській, Вінницькій, Харківській, Львівській і Волинській областях. Але й тут показники нижчі, ніж були у березні. Виняток — Харківщина, де конкуренція не змінилася, бо й кількість вакансій не зросла. А от найнижчу конкуренцію, як і раніше, бачимо у Чернівецькій, Закарпатській, Херсонській області.

IT-спеціалістам на ринку праці все ще не позаздриш: на одну вакансію за посади верстальника, Front-end розробника, вебдизайнера змагаються понад 100 шукачів.

Молодь шукає можливості сезонної роботи

Як ми вже зауважили, у квітні на сайті Work.ua шукачі оновили або створили 320 585 резюме. Це на 2% менше, ніж у березні. Попри загальний спад, у двох категоріях шукачів прибуло — «Охорона, безпека» та «IT, комп’ютери, інтернет».

У регіональному розрізі кандидатів побільшало на Закарпатті (+6%), Житомирщині (+4%), Хмельниччині (+4%), Миколаївщині (+3%), Сумщині (+1%). Але в абсолютних числах більшість резюме створені кандидатами з Київщини або тими, хто шукає віддалену роботу.

Соціологічний портрет кандидатів від минулого місяця не змінився, тут бачимо взірцеву стабільність.

І хоча це не дуже помітно на тлі понад 300 000 резюме, на ринку праці зросла кількість неповнолітніх кандидатів (+4% до березня). Припускаємо, це повʼязано з сезоном літніх підробітків, які почнуться зовсім скоро.

Зарплатне плато: третій місяць поспіль розмір середньої зарплати не змінюється

У квітні середня зарплата у вакансіях на Work.ua склала 20 000 грн. Тож уже третій місяць поспіль цей показник залишається на одному рівні.

Така сама ситуація і в пʼяти областях-лідерах. Не змінився середній розмір зарплати у Львівській (20 000 грн), Одеській (20 000 грн), Дніпропетровській (19 000 грн) і Харківській області (18 000 грн). На Київщині спостерігаємо мінімальне зростання середньої зарплати на 100 грн до 22 500 грн.

Але в розрізі категорій все ж присутні коливання. Найбільше зросли зарплати у вакансіях у категоріях:

  • «Нерухомість» — 40 000 грн, +7% до березня;
  • «Транспорт, автобізнес» — 27 500 грн, +6%;
  • «Телекомунікації та зв’язок» — 22 000 грн, +5%;
  • «Маркетинг, реклама, PR» — 24 000 грн, +4%;
  • «Роздрібна торгівля» — 16 500 грн, +3%;
  • «Готельно-ресторанний бізнес, туризм» — 18 000 грн, +3%;
  • «Логістика, склад, ЗЕД» — 19 000 грн, +3%.
  • У чотирьох категоріях середній розмір зарплати, навпаки, зменшився:
  • «Топменеджмент, керівництво вищої ланки» — 36 500 грн, -9% до березня;
  • «Страхування» — 24 700 грн, -1%;
  • «Фінанси, банк» — 16 840 грн, -1%;
  • «Юриспруденція» — 19 500 грн, -1%.

Найвищі середні зарплати (окрім керівних посад та сфери IT) ринок праці пропонує фахівцям у Силах оборони України — в середньому 70 000 грн. Це вакансії для бойових медиків, гранатометників, зв’язківців, зенітників, командирів відділення, кулеметників, пілотів дрона, розвідників тощо.

Ключові зміни у військовому рекрутингу

Уже майже 4 місяці на Work.ua працює окремий функціонал для залучення спеціалістів у Сили оборони. Цей напрямок є надважливим для обороноздатності країни, тож ми присвячуємо йому окремий блок у щомісячній аналітиці.

  1. У квітні 599 підрозділів мали хоч би одну вакансію на work.ua/zsu/, що на 18% більше за показники березня. Нагадаємо, у грудні 2023 року таких підрозділів було 146.
  2. Кількість пропозицій роботи зросла майже на чверть і складає 4 170 вакансій.
  3. Як і в березні, у квітні найбільше вакансій від Сил оборони маємо в категоріях «Охорона, безпека», «Транспорт, автобізнес», «Телекомунікації та зв’язок», «Медицина, фармацевтика», «Робочі спеціальності, виробництво».
  4. У квітні Сили оборони отримали 15 243 відгуків від шукачів, що на 7% менше, ніж у березні. Це вплинуло і на середній показник конкуренції, який знову знизився.
  5. Серед шукачів, що відгукувалися на вакансії Сил оборони у квітні, 40% жінок і 60% чоловіків. Цікаво, що у квітні збільшилася частка відгуків від чоловіків молодших 35 років.
782