Ретро огляд на Windows XP. Як раніше виглядали операційні системи

Windows. Це найпоширеніша операційна система серед комп'ютерів у світі. Частка Windows станом на травень 2023 становить 61.87%. За все своє життя кожен з нас хоч раз користувався цією операційною системою.

Найвідомішою версією Windows вважається Windows XP. Кожна людина, народжена до 10-их років, впізнає стиль та шпалери цієї версії операційної системи.

Тож давайте пригадаймо, як виглядала Windows XP, розглянемо причини її великої впізнаваності та детальніше розглянемо її інтерфейс.

Встановлення

Встановлювати операційну систему я буду на віртуальну машину VirtualBox, це допоможе мені просто та швидко заходити в систему та легко робити звідти знімки екрана.

Екран вітання виглядає не дуже дружньо, так само як і меню роботи з дисками, але на той момент це виглядало доволі нормально.

Проте вже вікно встановлення операційної системи починає виглядати набагато цікавіше та гарніше, починає з'являтись стиль Windows XP. Тут зображений статус встановлення та маркетингова інформація про систему. 

Перший погляд на робоче середовище

Після встановлення системи ми чуємо легендарний звук, який хоч раз хтось точно чув.

Взагалі звуки у Windows XP пропрацьовані дуже добре і вони дуже відрізняються один від одного і з натренованим слухом можна без проблем відрізнити окремі звуки та за що вони відповідають.

Ці звуки стали настільки впізнаваними, що користувачі почали використовувати їх для створення власних пісень. Початково неймовірна популярність цих звуків пояснюється їхнім унікальним характером та відчуттям ностальгії, яке вони викликають у користувачів. Кожен з цих звуків набув свого власного стилю та ідентичності, що дозволяє впізнати їх навіть в масштабному музичному творі.

Після славнозвісного звуку запуску системи нас зустрічає ще більш впізнаваний елемент системи — його робочий стіл. Шпалери, панель завдань та іконки неймовірно добре створюють гармонійну композицію, все виглядає дуже цілісним.

Меню пуск

У системі вигляд меню пуск є ще одним значущим аспектом, який заслуговує на увагу. Воно впевнено і гармонійно вписується у загальний дизайн та концепцію операційної системи. Меню пуск не лише естетично привабливе, але й дуже функціональне.

Його організована структура та вміщена в ньому інформація забезпечують швидкий та зручний доступ до всіх налаштувань операційної системи. 

Меню пуск також можна більш гнучко налаштовувати та закріпляти туди свої улюблені програми.

Іконки

Особлива увага тут приділена іконками, адже саме вони задають загальне враження від використання операційної системі. Вони виконані в об'ємній стилістиці, на них чудово видно тіні. Самі ж вони растрові, і відповідно на сучасних моніторах вони дещо піксельні, проте в той час монітори мали низьку роздільну здатність відповідно до чого вони й сприймались нашими очима зовсім по іншому

Провідник

Дизайн провідника вийшов дуже продуманим. 

Всі кнопки керування виявились дуже великими та яскравими для того, аби ним краще користуватись на екранах з низькою роздільною здатністю.

Панель адреси допомагає легко орієнтуватись у файловій системі, а якщо натиснути на стрілочку, можна відкрити структуру файлової системи у вигляді деревної структури.

Ліва панель виділена синім кольором та відповідає за інші налаштування, які можуть бути пов'язані з файлами та програмами й оформлено це все у різні логічні блоки.

Пошук

Про пошук я напишу небагато, але думаю, що на це все одно варто звернути увагу.

Коли ми відкриваємо пошук, нас зустрічає вікно, де ми в бічній панелі бачимо милого песика, який нам і допомагає шукати все необхідне. Він завжди активний, коли шукає файли, він підгрібає під себе лапки, а в стані спокою може зробити якусь іншу дію

Такий песик в пошуку це невелика, але дуже приємна деталь, яка робить досвід використання операційної системи більш дружнім до користувача.

Теми

Windows XP у свій час прославилась чудовою персоналізацією, це була напевно перша Windows, яку можна було так сильно змінити. В ній можна змінити стиль вікна та кнопок, кольорову схему та розмір шрифту.

За замовчуванням доступні лише дві теми: тема Windows XP та класична тема з Windowss 95/98. Проте в різних фанатських збірках, або просто в інтернеті можна було наткнутись на неймовірну велику кількість усіляких тем, яка змінювала операційну систему до невпізнаваності.

Вбудовані додатки

Для створення єдиної та цілісної операційної системи необхідно розробляти додатки, які ідеально поєднуються з її зовнішнім виглядом та стильно вписуються у систему. Саме таких концепцій дотримується компанія Apple у своїх гайдлайнах для розробки додатків під їхні операційні системи. Проте цієї ідеології дотримувались і корпорація Microsoft під час розробки Windows XP.

Всі іконки для всіх додатків виконані в єдиній стилістиці, у них видно спільні елементи, деякі з них могли використовувати іншу форму вікна(як ось Windows Media Player), проте це все одно не заважало системі виглядати гарно та естетично.

Програми, які досі працюють на Windows XP

Окрім вбудованих програм було також немало програм від інших розробників, які намагались зробити свій продукт, як такий, який гармонійно буде вписуватись в дизайн операційної системи.

Величезна кількість сторонніх та вбудованих програм зараз просто не працюють, через те, що Windows XP просто не може вже підтримувати нові технології. Проте ще досі є ентузіасти, які намагаються щось розробляти під цю операційну систему, адже нею ще досі користуються люди, і як показує Statcounter це цілих 0.32% користувачів Windows.

Браузер

Найголовнішим додатком сьогодення авжеж є браузер, ним ми користуємось найбільше. Завдяки браузерам ми виконуємо свою роботу, спілкуємось та відпочиваємо. І єдиним браузером, який нормально працює на Windows XP є Mypal, він побудований на відносно новій версії Firefox і може відкривати більшість вебсторінок. Завдяки йому можна дивитись YouTube, читати Twitter, новини та спілкуватись через вебверсію Telegram.

Також мені вдалось запустити на цьому браузері вебверсію Figma, проте ми не можемо ані створити проєкт, ані відкрити якийсь наявний.

Офісний пакет

З офісним пакетом ситуація набагато краща. Windows XP чудово підтримує Microsoft Office 2010, чого вже вистачить для 80% офісних задач та OpenOffice якщо вам потрібно працювати з новішими файлами, які Microsoft Office вже не підтримує.

Графічні редактори

Оскільки на CASES та Креативній Практиці перебувають люди, які тісно пов'язані з дизайном, нам потрібно знайти інструменти, які зможуть задовольнити всі наші дизайнерські потреби. Ситуація з графічними редакторами тут напевно найгірша, адже єдина програма, яку я зміг запустити на Windows XP це стара версія GIMP. Також ходять чутки, що на цю версію операційної системи можна встановити старий Photoshop CS6, проте я не зміг знайти в інтернеті нормальний файл встановлення даної програми.

Робота з медіафайлами

Ситуація з програмами для роботи з медіа у Windows XP найкраща. Найвідоміший плеєр VLC по сьогоднішній день активно оновлюється та добре працює на даній версії операційної системи, так само як і переглядач зображень Faststone Image Viewer. 

Чи можна використовувати Windows XP зараз?

Чисто теоретично Windows XP можна використовувати станом на 2023 рік, проте наскільки це зручно та практично це вже зовсім інше питання. Якщо у вас слабкий комп'ютер, краще встановіть якийсь новий дистрибутив на ядрі Linux, аніж страждати на старих версіях Windows з застарілим програмним забезпеченням.

На завершення

Windows XP неймовірно гарна та стильна операційна система, яка дуже впилась у наші голови завдяки єдиному стилю системи, маленьким приємним дрібничками та впізнаваним звукам. Windows XP і досі існує, нею можна навіть якось користуватись, проте питання в тому наскільки зручно це робити станом на сьогодні. Windows XP назавжди буде у нашій пам'яті, проте потрібно йти в далі та користуватись сучасними програмними рішеннями, адже технології зараз розвиваються надзвичайно швидко і за ними потрібно встигати, аби бути конкурентоспроможним спеціалістом на ринку сьогодні.

Якщо ви дочитали до цього моменту, значить ця стаття виявилась для вас цікавою. Тому, якщо ви хочете підтримати мій контент, аби я міг і далі писати для вас цікаві статті, можете підтримати мене одноразовим донатом на monobank або Donatello.

Також не забувайте підтримувати нашу армію, адже лише вони можуть забезпечити краще майбутнє та мир у нашій країні.

Дякую усім за увагу❤

3
1574