Розмова з Джозефом Беррі: про шлях до дизайну, Webflow, ідеї, дизайн-процес та поради для українських дизайнерів

В рамках авторського проекту "Design Interview" поспілкувався з журі Awwwards, Experience дизайнером з Лондону, Джозефом Беррі. Джозеф поділився зімною своїм шляхом у сферу веб-дизайну, думками про Webflow та його вплив на розвиток цифрових продуктів, а також дав цінні поради для українських дизайнерів, які бажають розпочати нову кар'єру Webflow Developer.

Інтерв'ю публікую у двох форматах: відео, прем'єра яких відбудеться сьогодні о 19:00 а також транскрирцію запису для тих, хто полюбляє читати. Тож, що буває коли над проектом працюють двоє Джозефів дивіться у матеріалі нижче.

Вітальне слово від Джозефа Беррі

Привіт і ласкаво просимо. Мене звати Джозеф Беррі, дизайнер-фрілансер з більш ніж десятирічним досвідом роботи з низкою світових брендів та індустрій. Мені дуже пощастило, що я мав можливість працювати з усіма цими різними брендами. Але це зайняло певний час, і це був шлях, який прогресував і поступово, поступово ставав кращим, і саме таким чином я дійшов до тієї точки, в якій перебуваю сьогодні. Отже, це перше, про що я хочу, щоб ви подумали, що ця подорож зміниться. Будуть речі, яких вам доведеться навчитися, і вам доведеться практикувати. Це найважливіше, і це довга, довга подорож, і ви завжди вчитеся і завжди зростаєте.

У сьогоднішніх запитаннях та відповідях, я збираюся поговорити з вами про деякі речі, які мене цікавлять у дизайні, чому я зайнявся дизайном, як ми можемо стати кращими розробниками Webflow, зміни, які вам, можливо, доведеться зробити, як дизайнерам в напрямку розробника Webflow, і як ми можемо дійсно підвищити рівень наших проектів та продуктів за допомогою Webflow.

Тож я сподіваюся, що вам сподобається, і ми скоро побачимося. Дякую. 

[Йосип Кобаль]: Що надихнуло тебе стати дизайнером?

[Джозеф Беррі]:

Що надихнуло мене стати дизайнером? Я думаю, що для мене це почалося з дуже, дуже раннього віку, коли я був у школі. Я завжди дуже цікавився мистецтвом, графікою та дизайном, і це було те, що я відчував, що це моя доля. Мені завжди це подобалося. Це були мої улюблені заняття в школі. Я не був дуже академічним, не любив математику, не любив англійську і не любив природничі науки.

У мене просто були природні здібності, я був дуже творчою людиною, і це стало тригерним моментом, який підштовхнув мене до того, щоб стати дизайнером. Я ще не знав, який тип дизайну оберу, я не знав, чи буду я художником, не знав, чи я буду графічним дизайнером. Коли я вчився в школі, все було трохи інакше. Очевидно, що це було кілька років тому, і світ на той час не був настільки діджиталізованим, але я завжди знав, що так буде. Коли я вступив до коледжу і почав займатися графічним дизайном та більш традиційними форматами, я дійсно почав розуміти, куди я прямую. Я просто не знав, який саме вектор оберу. І випадково я потрапив на свою першу роботу, будучи по суті свого роду веб-дизайнером.

Що мені найбільше подобається в дизайні і що я найбільше люблю в ньому? Я думаю, що бути вільним і творчим. Створювати власне бачення і демонструвати своє бачення. І я думаю, що це така вільна форма, де ми можемо, знаєте, робити все, що хочемо, досліджувати, як хочемо, і в кінці ми створюємо щось дивовижне. Я думаю, що в цьому і є краса дизайну, який тут присутній, і те, як ми втілюємо його в середовище, в якому працюємо, я вважаю дуже, дуже захоплюючим. 

[Йосип Кобаль]: Яка твоя думка щодо Webflow та вплив платформи на створення цифрових продуктів?

[Джозеф Беррі]:

Що я думаю про Webflow та його вплив на створення цифрових продуктів? Ну, просто, Webflow дивовижний. Я думаю, що це все. Це просто дивовижно. Це такий блискучий інструмент. І якщо ви думаєте про те, щоб стати розробником Webflow, зробіть це. Це найпростіший і накоротший меседж, який я можу сказати. Як Webflow, на мою думку, впливає на цифрові продукти? Я думаю, що він дозволяє дизайнеру бути більш вільним, більш креативним. І робити дії миттєво.

У цьому і є чудова особливість Webflow, що ви можете перейти від дизайну до розробки дуже плавно, і ви можете взяти все під свій контроль. 

[Йосип Кобаль]: На твою думку, які головні перваги Webflow?

[Джозеф Беррі]:

Отже, які переваги використання Webflow? І я думаю, що список тут дійсно нескінченний. Але для мене Webflow дійсно навчив мене розумінню HTML, CSS, анімації та інтерекшенів. Це також зробило мене кращим дизайнером. Я дійсно розумію вибір дизайну, який я роблю, як вони працюють, і дійсно вникаю в деталі. Я думаю, що коли ви починаєте вивчати професію дизайнера та розробника веб-проєктів, ви дійсно змінюєте спосіб мислення та підхід до своєї роботи, і я думаю, що це робить нас усіх кращими цифровими дизайнерами. Я думаю, що це найголовніше, якщо ви хочете бути хорошим веб-дизайнером, - це те, що вам дійсно потрібно розуміти, як все працює поза дизайном.

Я почав з того, що намагався вивчити HTML та CSS. У мене це добре виходило, і ви знаєте, отримав хороше розуміння цього. Але Webflow дійсно допоміг мені підняти рівень своїх знань, і помістив це у візуальний контекст, який був більш наочним для мене, і є більш зрозумілим для тих, хто сприймає інформацію візуально. Це дійсно не складно стати найкращим цифровим дизайнером, веб-дизайнером, UX, UI дизайнером, ким би ви не хотіли бути в індустрії, це допоможе вам у величезній мірі. 

[Йосип Кобаль]: Як ти працюєш над своїми ідеями? Розкажи про свій дизайн-процес

[Джозеф Беррі]:

Отже, як я працюю та організовую свій дизайн процес від генерування ідей, через підготовку структури і дизайну та до старту розробки на Webflow? На мою думку, в моїй попередній відповіді, безумовно, я торкнувся деяких моментів, які стосуються цього. Я думаю, що коли ми потрапляємо в цю індустрію і коли ми працюємо як UX, UI, дизайнери, важливо розуміти, як ми можемо трансформувати це у веб. І я знову ж таки думаю, що це прийде з практикою і розумінням фундаментальної семантики, того, як ви будуєте речі.

І це прийде виключно з практикою. Отже, як тільки ми почнемо вивчати і розуміти механіку і цей перехідний момент від проектування до створення, ми почнемо робити кращий вибір на ранніх стадіях проектування і створення. Ми почнемо думати про ці речі ще до того, як почнемо будувати. Зараз для мене знову створювати ідеї - це означає досліджувати Інтернет, дивитися нестандартно і бачити, що є доступним.

Сьогодні за допомогою багатьох різних ресурсів, створення ідей, створення шаблонів дизайну, створення речей, які працюють, а також той візуальний арсенал у вашій голові, дає можливість почати створювати ці дійсно круті ідеї. Маючи референси, вивчаючи веб-сайти, і використовуючи це як амуніцію для створення своїх ідей, це, сподіваюсь, дасть вам поштовх почати творити фантастичний дизайн і чудовий користувацький досвід всередині Webflow. Але для цього потрібна практика і потрібен час, тому завжди пам'ятайте, що це поступовий, покроковий процес, коли ви починаєте ставати кращим дизайнером і кращим розробником.

[Йосип Кобаль]: Як ти структуруєш свій дизайн?

[Джозеф Беррі]:

Тож як я структурую свої проекти і як налаштувую себе на успіх? Я думаю, що коли ми проектуємо дизайн, важливо, щоб наші ідеї були якомога лаконічнішими. Важливо слідкувати за послідовністю дизайну, вашою типографікою, вашими кольорами, вашим лейаутом. Як ми бачимо модулі або дизайн паттерни, а потім, як ми переводимо це у Webflow, дійсно важливо. Я думаю, що нам потрібно добре розуміти семантику, переконатися, що ми добре розуміємо структуру і семантику. Завжди починайте зі стайл-гайду, створення шрифтів, скейлингу шрифтів, створення зразків кольорів, створення кнопок і будь-яких інших елементів, які, на вашу думку, допоможуть вам у створенні послідовного продукту. Тепер, коли ми потрапляємо всередину Webflow, як я вже говорив, структура буде ключовою частиною в цьому і дійсно розуміння того, як ми можемо підготувати нашу систему класів (CSS), як ми можемо зберегти наш код максимально чистим, не зловживаючи або надмірно використовуючи CSS.

Знову ж таки, підходити до цього систематично і мати певний процес того, як ми можемо повторно використовувати модулі, як ми можемо адаптувати модулі, а не створювати абсолютно нові. Таким чином, це дійсно робота з думкою про вашу структуру, про систему, і про те, як ви можете повторно використовувати, переробляти, та проводити реінжиніринг певних елементів. Сподіваємось, це дасть вам невелике розуміння того, як ви можете структурувати свої проекти трохи краще.

[Йосип Кобаль]: Як за допомогою Webflow дизайнерам створювати захоплюючий та цікавий користувацький досвід?

[Джозеф Беррі]:

Тож як ми можемо створити захоплюючий, змістовний та цікавий користувацький досвід всередині Webflow? Я думаю, що ми повинні дотримуватися деяких принципів, і деякі принципи для мене лежать через логіку, причини і мету.

Що б ви не проектували, що б ви не робили, як би ви не збирали речі до купи, намагайтеся завжди ставити це під сумнів. Ставте під сумнів логіку, піддавайте сумніву причину, піддавайте сумніву мету. Створення цифрового досвіду з урахуванням цього допоможе вам створити щось органічне, природне і автентичне.

Проблема, яка, на мою думку, іноді виникає в Інтернеті, полягає в тому, що ми захоплюємось усіма цими вигадливими рухами і всіма цими вигадливими анімаціями і взаємодіями, але вони насправді не слугують певній меті. Вони насправді заплутують і домінують над самим процесом. Давайте подумаємо про фактичну мету веб-сайту.

Якщо це веб-сайт електронної комерції, можливо, анімація та взаємодія будуть більш досконалими, лаконічними. Це не повинно бути надто складно. Якщо у нас є щось більш креативне, так, саме тоді ми можемо почати використовувати більш складну анімацію та взаємодію. Але намагайтеся додати до всього цього сенс, якщо це має на меті запропонувати, покращити або зробити цей досвід трохи більш захоплюючим, але не зловживайте цим.

Мій бос завжди казав мені одне слово - "superpluous". Superpluous означає чи потрібно це? Ставте себе під сумнів? Це потрібно? Чи стає від цього краще? Чи покращує це користувацький досвід? Чи це заважає цьому досвіду і дуже ускладнює прийняття рішень? Не наслідуйте те, що роблять інші, і не робіть щось заради того, щоб зробити, робіть це тому, що це має логіку, мету і причину.

[Йосип Кобаль]: Які б три поради ти дав українським дизайнерам, які починають свій шлях з Webflow?

Отже, мої три поради моїм друзям в Україні, які починають свій шлях у сфері веб-дизайну, полягають у наступному.

1. Webflow має дещо круту криву навчання, тому я наполегливо рекомендую ознайомитися з основами HTML та CSS. Це допоможе вам набагато краще і простіше зрозуміти Webflow і, сподіваюся, прискорить процес навчання. Це було б моїм першим кроком.

2. Другою порадою є практика, практика, практика, практика, практика. Практика не робить досконалості. Практика сприяє вдосконаленню. Тому завжди пам'ятайте, що коли ви робите це, ви знаєте, що це займе час, але ви повинні практикувати. Ви повинні пробувати різні речі. Виникли ідеї? Запишіть їх, спробуйте. Досліджуйте. Неважливо, якщо у тебе не вийде. Неважливо, якщо це не спрацює. У цьому вся суть процесу вдосконалення.

3. І останнє, що я хотів би порадити - це терпіння. Щоб досягти того рівня, на якому ви хочете бути, знадобиться час, і потрібно намагатися зосередитися на собі і на тому, що ви робите, і зосередитися на цьому прогресі. Ось чому ви повинні мати темп, терпіння і не дивитися на людей, які на 510 років попереду вас, і не цькувати себе, тому що вам потрібно побудувати себе до цього рівня, і через п'ять років ви будете на цьому рівні. Якщо ви продовжуєте практикувати, ви продовжуєте мати терпіння. І ви продовжуєте пробувати різні речі. Тож це те, що я б сказав. Сподіваюся, це допоможе.

Підсумок

Сподіваюся матеріал був корисним і ти отримав порцію натхнення від одного з кращих дизайнерів світового рівня. Щоб бути в курсі нових інтерв'ю, підписуйся на мої оновлення на Cases Media, або слідкуй за моїм персональним блогом на josephkobal.com чи YouTube каналі.

Якщо матеріал був для тебе корисним, то поділися ним з друзями. А якщо маєш запитання, напиши мені. Нижче залишу свої контакти, щоб ти швидше міг знайти мене в соцмережах та поділитися своїми думками чи задати питання.

Стеж за мною, навчайся основам веб-дизайну та Webflow:

Персональний блог

Wiki для дизайнера

Linkedin

YouTube канал

2204