Розвивати бізнес всупереч війні: 4 практичні поради від CBO Parimatch

У дослідженнях про бізнес-клімат в Україні за 2022 рік часто йдеться про стійкість українських компаній в перший рік повномасштабної війни. Попри численні збитки та ризики, українські підприємці зуміли працювати, а значить – підтримувати економіку країни. Про те, як бізнесу не тільки вистояти у воєнні часи, а й масштабувати свою діяльність та вибрати вдалу стратегію експансії ділиться досвідом Денис Боков, СВО Parimatch Ukraine.

Експрес-інструкція, як зберегти життєдіяльність компанії у кризові часи завдяки чотирьом принципам.

Спочатку – утримати свою частку ринку

Щоб утримувати певну частку ринку, в ідеалі – бути лідером цілої галузі, потрібно безперервно впроваджувати інновації, удосконалювати продукт і досліджувати клієнтів. Чим більше та точніше ви знаєте уподобання клієнтів, їхні звички та світогляд, тим ймовірніше вдасться запропонувати їм релевантну та потрібну послугу. Іншими словами, варто розв'язати проблеми й подолати біль клієнтів. При чому, в максимально простий і швидкий для нього спосіб.

Ускладнюється все тим, що це варто робити в умовах воєнного стану, нових правил гри на ринку та на фоні зміни поведінки клієнтів. Утім, досягти успіху вдасться, якщо випереджати або очолювати трансформаційні процеси.

Нон-стоп аналізувати й покращувати бізнес-показники

Розвивати бізнес без якісної аналітики неможливо. Цифри та факти дають точне й об'єктивне розуміння стану справ, вказують на зони росту та перспективи експансії. Чим якіснішою буде аналітика, тим точніше вдасться зрозуміти виграшний напрямок руху компанії і в той самий час – унікальність торгової пропозиції. Тому важливо, щоб в компанії працювали кращі з кращих аналітиків, які вміють за статистикою бачити закономірності, відточують свої знання щодо цільової аудиторії, скрупульозно вивчають ринок та продовжують знаходити споживчі інсайти. Додатково, постійно оцінюють ефективність обраних підходів роботи і за потреби швидко їх змінюють чи адаптують до викликів часу.

Бачити за бізнес-процесами людей

Так, інновації важливі. Так, аналітика важлива. Але люди, їхній інтелектуальний та емоційний капітал – невід'ємна частина бізнесу, який знають та якому довіряють. Тому і за воєнних, і за мирних часів розвиток команди завжди залишається незмінним пріоритетом.

Змінюються лише виклики, з якими доводиться працювати у цьому напрямку. Сьогодні українським компаніям потрібно дбати про базові потреби своїх колег – безпеку, фінансову стабільність, ментальне здоров'я. Цей базис дає можливість спеціалістам виконувати свою роботу якісно, а отже, допомагати бізнесу вистояти й розвиватися.

У кризові періоди продовжувати планувати зростання та вихід на нові ринки

Природа ведення бізнесу полягає в тому, щоб постійно шукати нові продуктові рішення, зростати в фінансовому чи репутаційному еквіваленті, підкорювати нові галузі чи ринки. Навіть попри воєнний контекст і усі супровідні складнощі варто думати про масштабування бізнесу його – географічну та продуктову експансію. Інакше утримати частку ринку із постійно зростаючою конкуренцією та досягти нового успіху в її межах буде непросто.

При масштабуванні вкрай важливо врахувати критерії вибору ринку, який прагнете підкорити. Це можуть бути такі показники:

  • обсяг ринку і тренди зростання
  • юридична площина щодо прозорості оподаткування, регуляторної політики та отримання ліцензії
  • конкурентне середовище
  • локальна специфіка ринку.

А також – вибрати вдалу модель виходу на новий ринок. Йдеться або про відкриття власного представництва в іншій країні. Або про запуск послуг під уже відомим і вагомим у регіоні брендом.

Експансія не відбувається швидко. Це довготривалий процес, успіх якого залежить від професійної команди, глибини дослідження нового ринку, управління маркетинговими гіпотезами та готовністю брати відповідальність за свої рішення. Крім того, експансія завжди пліч-о-пліч пов’язана з пулом юридичних і фінансових питань, які потребують численних узгоджень та переговорів. Поспішним і необдуманим рішенням в цьому важливому для бізнесу етапі розвитку – місця просто немає.

Замість висновків

Якби складно не було, відкладати розвиток і масштабування бізнесу у жодному разі не варто. Події у світі, як ніколи, турбулентні та непередбачувані. Кожен відкладений етап розвитку віддаляє компанію від успіху. А кожний крок на зустріч викликам – приносить досвід, показує точки росту і наближає команду до нових здобутків.

1896