Селебріті-маркетинг в Україні

СЕО Nerd Agency Тетяна Рубан розказала про діяльність ліцензійної агенції в інтерв’ю журналу "Мир Упаковки"

Селебріті-маркетинг нерозривно пов'язаний з ліцензуванням. Останнім часом все більше компаній задіюють зірок для просування своїх продуктів. Тому для Nerd Agency селебріті-маркетинг органічно доповнив портфель послуг.

Селебріті-маркетинг — що це?

Так називається залучення зірок для просування ваших продуктів - товару або послуги. Коли популярна співачка рекламує новий злаковий батончик - це вже селебріті-маркетинг. Коли ви бачите на полицях лімітовану колекцію з ім'ям або фото зірки - це теж селебріті-маркетинг. Коли в стрічці Instagram відома особа користується продуктом конкретної торгової марки - і це селебріті-маркетинг.

Зірки — хто вони?

Селебріті - популярні особистості з будь-якої сфери життя. Це може бути актор, музикант, спортсмен, ведучий програм, блогер, ресторатор, шеф-кухар, дизайнер одягу, музичний гурт та інші. 

Чому селебріті-маркетинг працює?

Участь зірки в рекламній кампанії "проводить" покупця по всіх етапах воронки AIDA.


  1. Знання. Охоплення медіа зірки будують додаткове знання вашого бренду. А завдяки увазі до реклами із зіркою всі ваші розміщення конвертуються в знання бренду набагато ефективніше.
  2. Інтерес. "Якщо зірка щось рекомендує, варто придивитися", "навіть зірка цим користується".
  3. Бажання. "Хочу бути такою ж красивою і успішною, як зірка, хочу цей продукт".
  4. Покупка. Тут дуже важливі концепція кампанії і її реалізація. Приклад мотивації: "Куплю продукт, поки діє акція з подарунками від зірки". 

Селебріті-маркетинг і Nerd Agency

Для агенції це новий, але дуже органічний напрямок бізнесу. Поточна команда агентства працювала з селебріті-маркетингом і має експертизу, а група компаній FILM.UA Group має гарні відносини з більшістю зірок в Україні. Кіностудія FILM.UA знімає фільми, серіали, шоу, кліпи, володіє телеканалами, відповідно, постійно співпрацює з зірками різного рівня.

Ми об'єднуємо творчих, популярних особистостей з комерційними брендами. Ми розуміємо, що потрібно компаніям і пропонуємо бізнес рішення. Саме під завдання клієнта ми підбираємо список зірок і проявів, які допомагають вирішити ці завдання, продумуємо концепцію кампанії.

Завдяки тому, що у нас вибір селебріті практично безмежний, ми завжди орієнтуємося тільки на потребу клієнта. У нас немає мети "продати" конкретну зірку, адже ми працюємо майже з усіма. Більш того, якщо ми бачимо, що для компанії в цей момент часу селебріті-маркетинг не спрацює, ми про це говоримо, адже найкраща реклама - це успішні кейси. А ми працюємо "в довгу".

FILM.UA Group вже 19 років і це тільки початок. Кожен юніт групи дотримується цінностей компанії. FILM.UA Group є частиною локальної мережі Глобального договору ООН в Україні (UN Global Compact). Це означає, що ми прагнемо забезпечити безпеку, відповідальність і прозорість наших бізнес-практик відповідно до основних цінностей і принципів Глобального договору ООН про права людини, трудові права, навколишнє середовищє та боротьбу з корупцією, а також сприяти реалізації Цілей стійкого розвитку.

Для нас дуже важливі довіра і відносини - з клієнтами, з зірками, з правовласниками та іншими партнерами. 

Як можна встигнути просунути свій продукт в період свят?

Чарівних таблеток не буває, але є дійсно робочі інструменти, які при правильному застосуванні можуть швидко і помітно підвищити ваші продажі і виділити вас серед конкурентів. Один з них - це якраз селебріті-маркетинг. Чому так:
  • можна дуже швидко запуститися. Задіяти фото зірки - це часто швидше, ніж погоджувати концепти дизайну від креативного агентства;
  • збільшення відгуку від реклами завдяки помітності зірки. Якщо ви і так планували запускати рекламу, зробіть це краще із зіркою. Бюджет в порівнянні з розміщенням "смішний", а ось ефект - вище;
  • кінець року та період свят - дуже конкурентний час для більшості індустрій: Чорна п'ятниця, подарунки до Нового року, до Дня Закоханих, до 8 березня і в цілому піднесений настрій покупців і готовність витрачати гроші. У цей період дуже важливо виділитися серед конкурентів, щоб обрали саме вас. А зірка робить ваш продукт помітним, викликає позитивні емоції, є "лідером думок" - "якщо зірка радить і користується, то точно можна брати". Таким чином, ви забираєте собі частку ринку у конкурентів.

Варто звернути увагу на селебріті-маркетинг ще в цьому році також і тому, що в зв'язку з карантином та іншими обмеженнями люди дуже втомилися, скучили за покупками і хочуть емоцій. Їх вабить стиль життя, який демонструють зірки.

Як бюджетувати на наступний рік: порядок цін і період

Якщо ви розумієте, що селебріті-маркетинг вас цікавить в цілому, але в цьому році вже заплановані всі активності, - це нормально і означає, що можна продумати кампанію на наступний рік і включити її в стратегію і бюджет 2022 і 2023.

На коли? 

Залежить від вашого продукту і завдань. Найчастіше роблять подібні активації в високий сезон, щоб "відкусити" частку у конкурента. Коли у вас сума витрат на рекламну кампанію фіксована, зазвичай краще провести її в високий сезон для вашого продукту (тобто в місяці, коли він продається найкраще: наприклад, для прохолодних напоїв це літо). В низький сезон найчастіше роблять знижкові акції, наприклад "2 + 1" та інші, які лише зменшують маржу, але практично не вимагають одноразових витрат.

Скільки бюджетувати? 

Ціни на селебріті-маркетинг дуже різні. Залежать від ряду факторів:

  • конкретна зірка і її бажаний гонорар (іноді селебріті просто не хоче витрачати час за суму нижчу за певний гонорар);
  • популярність зірки (починаюча зірка буде сьогодні коштувати одну суму, а коли буде на піку своєї популярності - в десятки разів дорожче);
  • кількість підписників зірки (особливо, якщо ми говоримо про розміщення реклами в соціальних її мережах);
  • задіяність зірки особисто (скільки годин потрібно на зйомку ролика, чи потрібна фотосесія);
  • витрати ресурсів селебріті (наприклад, якщо ви хочете 10 сторіс в Instagram, то найчастіше їх зірці знімає команда, щоб все виглядало красиво, тобто цей бюджет на зйомку буде відображений в гонорарі);
  • обсяг проявів (інтеграція у соціальні медіа зірки дешевша ніж участь зірки у рекламному ролику);
  • термін кампанії. З одного боку, чим коротше "промо", тим дешевше. Але в разі річної співпраці клієнт отримує безліч бонусів, та й ціна зростає несуттєво. У перерахунку на місяць і одиницю реклами завжди вигідніше брати великий пакет проявів на рік або півроку;
  • особисте ставлення селебріті до вашого бренду і категорії. Якщо людина і так користується вашим продуктом, вона з радістю погодиться; а ось якщо зірці не подобається якість або бренд чи категорія, то тоді можлива суттєва націнка. Деякі селебріті і зовсім відмовляються від певних продуктів і послуг. Наприклад, якщо зірка не вживає цукор, вона не погодиться рекламувати цукерки з цукром або попросить дуже великі гроші. Такі "складні" категорії у кожної зірки свої, але ми допомагаємо клієнту підібрати тих зірок, які люблять його продукт.

Конкретні суми назвати складно через безлічі факторів. 

Умовний "порядок цін" наступний:

Одиничний пост в Instagram може коштувати приблизно $ 1 000-5 000; рекламна компанія на 2 місяці - $ 30 000-100 000, а ось річна кампанія бренд амбасадора - від $ 50 000 до $ 200 000 і навіть вище. Ми, зі свого боку, допомагаємо клієнтові вибрати формат і зірку, в тому числі під його бюджет. Завжди є можливість скомпонувати прояви таким чином, щоб це було оптимально по грошах і максимально результативно.

Тому для коректного бюджетування все-таки радимо попередньо зв'язатися з агентством, щоб ми продумали для вас концепцію і прорахували ті варіанти, які підійдуть саме під ваші завдання.

Висновки

  1. Використання зірок в рекламі допомагає значно підвищити популярність ваших продуктів або послуг і може збільшити обсяги продажів. Це працює завдяки любові покупців до селебріті, що вас рекламує.
  2. Запуск кампанії із зіркою можна здійснити дуже швидко.
  3. Підбір зірки відбувається, виходячи з цільової аудиторії, популярності і бюджету.
  4. Nerd Agency працює з багатьма селебріті і готові розробити концепцію кампанії, вибрати популярних особистостей і вести всю комунікацію із зіркою, супроводжувати вас у реалізації проєкту.
  5. Якщо зараз ви ще не знаєте, який проект хочете, але в цілому цікаво, - пишіть в Nerd Agency і ми продумаємо для вас кампанію на 2022 рік, допоможемо з концепцією і бюджетуванням.
1693