Що нам показали на WWDC23 з точки зору UI/UX дизайну

Доки я пишу цю статтю, в Україні відбулась масштабна техногенна й екологічна катастрофа — росіяни підірвали Каховську ГЕС. В зоні ризику 80 населених пунктів, деякі вже затоплені, тонуть тварини та люди. Кричіть про те, що зараз відбувається у Твіттері, підтримуйте нашу армію, донатьте в перевірені фонди, або напряму військовим, яких Ви особисто знаєте. У світі відбуваються технологічні революції, але не варто забувати, що прямо зараз в нашій країні йде повномасштабна війна, тому задля нашого з вами існування необхідно підтримувати всіх наших військових, адже тільки вони можуть забезпечити мир у нашій країні.

Початок

Вчора Apple провела свою щорічну презентацію для розробників WWDC, де нам показали оновлення своїх операційних систем, оновлені ноутбуки, комп'ютери та «One more think...»

Ця стаття зосереджена саме на те, що нам показали нового в плані UI/UX дизайну в нових версіях своїх операційних систем, тому я не буду тут обговорювати те, які сервіси та комп'ютери представили на презентації.

iOS 17

Почнімо з найголовнішої операційної системи Apple на сьогодні — iOS 17. Вона не сильно змінилась, але тут є про що поговорити.

Першим нам показали оновлені картки для контактів. Вони отримали редизайн, вони відображаються на весь екран і тепер кожну картку контакту можна налаштовувати, схоже на те, як це вони минулого року зробили з налаштуванням екрана блокування.

Також через функцію AirDrop можна буде просто та гарно обмінюватись контактами з іншими користувачами iPhone на iOS 17.

Також на iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max додали нову функцію під назвою «StandBy», яка перетворює ваш iPhone на такий собі розумний настільний годинник. (Оновлено: дана функція працює і на старіших iPhone з OLED екранами)

Там можна буде змінювати контент, який буде відображатись, можна буде поставити годинник та календар, віджет зі спогадами, музикальний програвач та інше. Проте про цю функцію на iPadOS не заявляли, хоча на планшетах ця функція виглядала б набагато доречнішою.

Також трохи змінилось налаштування заблокованого екрана, тепер обраним шрифтам можна буде змінювати ширину.

iPadOS 17

iPadOS 17 отримав трохи більше оновлень та отримав деякі нові функції, яких iPhone не має.

Першою помітною зміною є те, що iPadOS отримала оновлений екран блокування, який з'явився ще на iOS 16 ще минулого року. Проте на екрані блокування iPadOS 17 у нас є більше віджетів, які помістились на лівій стороні екрану.

Окрім цього iPadOS 17 отримав інтерактивні віджети, завдяки яким ти можеш працювати з додатками, без потреби відкривати їх. Інтерактивні віджети також працюють на заблокованому екрані. (Оновлено: інтерактивні віджети будуть доступними і для iOS, проте на презентації про це не сказали)

Нова iPadOS 17 отримала покращений досвід роботи з PDF файлами за допомогою автозаповнення, проте підтримки української мови там не буде.

Окрім цього Apple адаптувала для iPad додаток «Здоров'я». Це буде корисно для людей, які постійно дивляться за своїми життєвими показниками, також це може бути корисним для лікарів та лікарень.

Калькулятор для iPad так і не зробили. 

macOS Sonoma

Нова macOS нічого кардинально нового в плані дизайну не представила.

Єдиною зміною стало те, що тепер віджети можна прикріпляти до робочого столу, а не зберігати всі в центрі віджетів.

Також вони покращили FaceTime та оновили Metal 3 для ігор, але ця стаття не про це.

watchOS 10

Нова версія операційної системи для Apple Watch представила нам дещо новий досвід використання годинником. Тепер вся основна навігація буде відбуватись за допомогою невеликих інформаційних віджетів, які ви можете налаштувати під свої потреби.

Окрім цього там дещо оновили вбудовані додатки, додали нові види тренувань та додали нові циферблати.

One more thing

І ось під кінець презентації CEO Apple Тім Кук оголошує «One more thing» у вигляді окулярів змішаної реальності — Vision Pro.

Ці окуляри є окулярами змішаної реальності, які можуть одночасно функціонувати як окуляри доповненої реальності та віртуальної реальності.

Зазвичай на ринку зараз є масовими окуляри віртуальної реальності, які тебе переміщують у зовсім інший віртуальний світ через який ти забуваєш про реальність.

Також є Microsoft зі своїми Holo Lens. Це вже окуляри доповненої реальності, коли до того, що ти бачиш додаються якісь додаткові графічні елементи. Проте окуляри від Microsoft це дуже нішевий продукт, який непросто дістати та в подальшому використовувати.

Apple ж поступили зовсім по іншому, поєднавши технології віртуальної та доповненої реальності разом.

За замовчуванням у Vision Pro ви перебуваєте у доповненій реальності, проте при потребі, коли вам треба сконцентруватись, ви можете повністю перейти у віртуальну реальність, а коли до вас хтось буде звертатись, ви зможете побачити вашого співрозмовника.

Керування у Vision Pro відбувається за допомогою ваших очей та простими жестами пальцями. Окрім цього ви можете під'єднати свій геймпад до своїх окулярів, якщо захочете пограти в ігри, підключити клавіатуру, якщо ви працюєте з текстом, або навіть під'єднати свій MacBook для того, щоб вивести більшу картинку з ноутбука.

Інтерфейс у Vision Pro побудований на вікнах, які відображуються у всьому вашому просторі, не обмежуючись площиною екрана. Ви можете додати багато різних вікон з додатками, змінювати їхній розмір та взаємодіяти з декількома вікнами одночасно. Також Apple подбала про зворотну сумісність, адже Vision Pro буде підтримувати програми з iPhone та iPad. Окрім цього Apple відкрила нове середовище розробки додатків для VisionOS аби розробники до старту продажу окулярів вже встигли зробити нове програмне забезпечення. 

На завершення

Apple це та компанія, яка задає тренд для всіх сучасних технологічних компаній і з появою нової гарнітури вони показують як справді треба робити окуляри змішаної реальності.

Ми ще не знаємо, як зайде ця технологія звичайним людям, проте буде дуже цікаво спостерігати за розвитком цієї технології і як конкуренти будуть боротись з техно гігантом у вигляді компанії Apple.

1
1659