ЩО ОБРАТИ ДЛЯ ПРОСУВАННЯ БІЗНЕСУ: ТАРГЕТ, ГУГЛ ЧИ БЛОГЕРІВ?

Розвиток бізнесу в сучасному світі є неможливим без маркетингу. Маркетингових інструментів існує ціла купа, але умовно їх можна розділити на дві основні категорії: безкоштовні та платні.

З безкоштовними все більш-менш зрозуміло. Проте, існують також платні інструменти маркетингу, які можуть бути дуже ефективними. Серед них найбільш популярними є:

  • таргетована реклама у соціальних мережах Facebook та Instagram;
  • реклама в Google;
  • співпраця з впливовими блогерами та лідерами думок.

Ці інструменти допоможуть вам отримати більше охоплень та залучити увагу вашої цільової аудиторії, але вони вимагають фінансових витрат. І тут важливо правильно зрозуміти, які інструменти найбільше відповідають вашим потребам і можливостям. І, що не менш важливо, в який з інструментів потрібно першочергово вкладати рекламний бюджет, бо він, як показує практика, завжди доволі обмежений.

РОЗГЛЯНЕМО КОЖЕН З ЦИХ ІНСТРУМЕНТІВ ДЕТАЛЬНІШЕ? ПОГНАЛИ.

ТАРГЕТОВАНА РЕКЛАМА

Тергетована реклама Facebook/Instagram – це дуже потужний інструмент діджитал-маркетингу. Така реклама спрямовується на вашу цільову аудиторію по багатьом факторам:

  • вік
  • стать
  • інтереси
  • розташування
  • пристрій користувача і багато іншого.

Головною перевагою “таргету” є можливість дуже точно відокремити ЦА від усієї кількості користувачів і не витрачати гроші на показ оголошень тим людям, які навряд чи зацікавляться вашою пропозицією.

Що по вартості? Сказати однозначно важко, бо вартість залежить від кількості аудиторії та складності вашого продукту. Як приклад, просувати магазин жіночого одягу буде значно дешевше, ніж послуги студії дизайну інтер’єру. Одяг купують усі і часто, а ось зробити дизайнерський ремонт у себе вдома – це не щоденна потреба, та і вартість помітно більше.

Тому складність продукту – це саме те, нащо треба орієнтуватись, коли ви міркуєте при запуск таргетованої реклами.

РЕКЛАМА У GOOGLE

Куди йдуть люди в першу чергу, коли треба знайти якусь інформацію, товар чи послугу? Звісно ж у Google. І саме тому можна впевнено сказати, що одна Google – найпопулярніша платформа для реклами в інтернеті.

Використання реклами в Google дозволяє бізнесу відображати свої оголошення у результатах пошукових запитів або на сайтах, в яких є місця для розміщення оголошень. Головна перевага реклами в Google полягає в тому, що вона демонструється користувачам, які активно шукають схожі на ваші продукти або послуги.

Скільки треба платити? Знов таки, по-різному. Ефективна реклама буде коштувати дорого, якщо багато схожих компаній будуть запускати свої оголошення. І пов’язане це безпосередньо з тим, що аудиторія у вас буде спільна і за боротьбу за неї треба буде платити.

Дуже важливо правильно користуватись засобами аналітики, щоб відслідковувати зміни вартості реклами і вчасно вносити коригування щодо кількості оголошень налаштувань аудиторії.

СПІВПРАЦЯ З БЛОГЕРАМИ

У сучасному світі впливові блогери стали важливими фігурами для реклами та просування продуктів і послуг. Співпраця з блогерами дозволяє дістати до своєї аудиторії через рекомендації та відгуки. Крім того, ви можете використовувати аудиторію блогера, яка вже має довіру до нього, що може позитивно вплинути на сприйняття вашого бренду.

Однак, варто враховувати, що результати співпраці з блогерами можуть бути непередбачувані, оскільки вони залежать від публічного відображення блогера та його відносин з аудиторією. Крім того, вартість співпраці з впливовими блогерами може бути високою, особливо якщо мова йде про дуже популярних особистостей.

Але обирати блогера треба прискіпливо і уважно. Перевірка статистики, аналіз сторінки, коментарів та Tone of Voice. По-перше, не кожен блогер підійде саме вашому бізнесу. По-друге, можуть не підійти умови розміщення реклами.

На відміну від таргетованої реклами та реклами у Google, оцінити ефективність розміщення у блогера важко. Для розуміння того, чи було розміщення вдалим, ви можете задіяти, наприклад, особливі промокоди. Але чіткої і детальної аналітики отримати, на жаль, не вдасться.

ВИСНОВКИ

Кожен з цих платних інструментів має свої переваги та недоліки, а вибір між ними залежить від особливостей вашого бізнесу, цільової аудиторії та бюджету. Таргетована реклама дозволяє точно націлювати свою аудиторію, реклама в Google дозволяє досягти користувачів, які активно шукають схожі на ваші продукти або послуги, а співпраця з блогерами надає можливість досягти аудиторії через нативні рекомендації.

Найкращим рішенням може бути поєднання цих стратегій, залежно від ваших цілей та можливостей. Незалежно від того, який інструмент ви виберете, важливо проводити ретельний аналіз та тестування, щоб забезпечити максимальну ефективність вашої стратегії просування бізнесу.

338