Що робити, коли немає ідей? Надихатися книгами

У кожної людини буває арт-блок, своєрідне відчуття глухого кута. Коли перед очима білий аркуш, який треба заповнити, але так важко почати. Де письменникам чи копірайтерам брати слова, а звідки дизайнерам вигадувати композиції? Із натхнення книгами.

Розпочати можна із книги «А тепер спробуйте щось дивніше». У цій книзі Майкл Джонсон — дизайнер та письменник, засновник дизайнерської агенції «Джонсон Бенкс» розповідає як вижити в креативному бізнесі та лишатися невичерпним джерелом ідей. Видання «Індепендент» назвало його одним з 10 найбільш впливових британських дизайнерів, тож у ньому є чого повчитися. У цій книзі у жартівливій та водночас серйозній формі він ділиться найбільш корисними порадами (233, якщо бути точними), які дозволяють створювати нові ідеї кожного дня. Провести презентацію, знайти нове концептуальне рішення, здобути впевненість у своїй творчості… Усі етапи креативного застою автор пройшов сам і щиро ділиться, як цього уникнути і бути собою.

Далі для того, щоб зрозуміти, як влаштований творчий процес, відкривайте «Креативність як шторм», де авторка Кайна Лескі описує процес творення: від зародження ідеї, її розвитку, проблем і рішень, розширення чи завершення. Як Антоніо Гауді будував свій величний храм Саґрада Фамілія, як виглядав творчий процес генерації ідеї Пауля Клее і Стіва Джобса, як Дарвін сформулював теорію еволюції, як відкрили дрейф континентів… Завдяки цим практичним прикладам книга “Креативність як шторм” вибудовує у читачів чітке бачення етапів творчого процесу. Авторка пише: “Креативність потребує відкритого розуму. До відкритого розуму веде розучення (unlearning), яке допомагає позбутися упереджень”. Тож ця книга допоможе відкрити свіже дихання і по-новому поглянути на проблему.

Якщо своїх ідей немає і все ще не впевнені у своїх творчих силах, чому б не надихнутися кимось іншим? Наприклад, особистостями із книги «Жіноча компанія». Більш ніж 100 жінок розповідають про власний досвід створення бізнесу, проблеми, з якими стикаються підприємиці та рецепти подолання труднощів. Власниці медіа, керамістки, татуювальниці, комедіантки, архітекторки, рестораторки ‒ це лише частина спектру професій, якими займаються жінки. Авторка книги Грейс Бонні пояснює свою вибірку так: «Я хотіла представити мотивуючі та переконливі приклади з життя різних жінок, які займаються бізнесом. Аби інші жінки могли відкрити книгу на будь-якій сторінці і знайти там своє відображення».

Якщо ви працюєте із текстами, книга «Письмо — це дизайн» може стати саме тим ковтком натхнення, який ви так довго шукали. Особливо, якщо працюєте із текстами для додатків. Книга містить практичні поради про ясність та інклюзивність текстів, дотримання голосу компанії та продукту, правильний вибір тону. Автори переконані, що слова не менш важливі, аніж візуальні образи, структура чи технічна досконалість. Саме тому райтери, або (технічні) письменники мають долучатися до створення будь-якої продукції на ранніх етапах.

А тим, хто створює візуальні образи знадобиться книга «Наука дизайну та форми». Її автор Йоганес Іттен — художник-експресіоніст, дизайнер, теоретик мистецтва відомий тим, що розробив зрозумілу й логічну теорію кольору. А також викладав інноваційний пропедевтичний курс у школі Баугауз. Вперше ця книга була опублікована у 1963 році, не раз перевидавалася і стала дизайнерською класикою. Видання поділене на кілька розділів: світлотінь, колір, матеріал і текстура, форма, ритм… Проте автор описує не лише технічний аспект мистецтва, але й показує новий спосіб бачення світу: творити всім тілом і розумом, а не лише пензликом (чи на комп’ютері).

Кожна із цих книг у свій спосіб допоможе віднайти творчу наснагу і подолати білий аркуш, наповнити його своєю креативністю та індивідуальністю. Та головне, вони вчать, що ніколи не потрібно зупинятися. 

Зараз на сайті видавництва ArtHuss діє акція до міжнародного дня освіти, а з промокодом cases ви отримаєте додаткову знижку 15% на ті книги, що вас зацікавили. Надихайтеся!

2452