Що таке емоційний інтелект та як його розвинути?

Кажуть, що емоції з’являються раніше, ніж думки та змушують людей діяти, не замислюючись. Проте не тих, хто має добре розвинений рівень емоційного інтелекту. Здатність реагувати на ту чи іншу ситуацію обдумано й усвідомлено, а не імпульсивно — навичка, яка стане в нагоді як в особистому, так і в професійному житті.

Детальніше про те, що таке емоційний інтелект, як його розвивати та навіщо це робити розповідаємо далі.

Емоційний інтелект: що це?

Емоційний інтелект — це навичка, яка дозволяє людині розпізнавати свої емоції та керувати ними, а також розуміти емоції інших і впливати на них.

Кожен із нас неодноразово зіштовхувався з ситуаціями, коли емоції, негативні чи позитивні, були настільки сильними, що починали заважати та навіть псувати якість життя. Коли після радісної новини перед сном стає важко заснути або зіштовхнувшись із неприємною подією посеред дня вже неможливо налаштуватися на роботу. Така реакція організму на неочікувані та неконтрольовані для нас ситуації є природньою, та не завжди позитивною. І розвиваючи емоційний інтелект, її можна змінити.

Навіщо людині розвивати емоційний інтелект?

Сумувати, давати слабинку, чи навпаки, безмежно радіти, забуваючи про все на світі — нормально. Усі ми живі люди, яким часом потрібно відпочити, поплакати, відволіктися. Та піддаватися впливу емоцій на регулярній основі погана звичка.

Ось декілька причин чому:

  1. Низький рівень емоційного інтелекту віддаляє людину від її мрій та цілей. Піддаючись емоціям, ми часто діємо імпульсивно та не раціонально, що в довгостроковій не веде до прогресу.
  2. Невміння керувати своїми емоціями може призвести до проблем із психологічним здоров’ям людини. Від надмірного стресу та високого рівня тривожності до депресії чи неврозу.
  3. Взаємодія з соціумом значно погіршується, якщо не вміти розпізнавати емоції оточення та не знати, як реагувати на них. Стає важко концентруватися на комунікації, уважно слухати співрозмовника та щиро проявляти зацікавленість, коли вся увага людини знаходиться під впливом власних емоцій.

Низький рівень емоційного інтелекту має негативний вплив. Для того, щоб не погіршувати якість свого життя, успішно долати перешкоди та бути дійсно щасливими потрібно вчитися ідентифікувати емоції та управляти ними.

Вплив високого рівня емоційного інтелекту

Високий рівень емоційного інтелекту допомагає людині легше впоратися з різними життєвими ситуаціями. На це впливають такі вміння:

  • зберігати спокій та опановувати свої емоції під час стресових ситуацій;
  • поводитися ввічливо зі складними та грубими людьми;
  • розуміти всі переваги та ризики під час прийняття рішень;
  • вирішувати конфлікти сприятливим чином;
  • усвідомлювати власні цінності та пріоритети.

Для того, щоб зрозуміти цілісну картинку навички під назвою «емоційний інтелект», пропонуємо розглянути її складові за розподілом Деніела Гоулмана.

5 компонентів емоційного інтелекту

Деніел Гоулман — один із провідних світових експертів з вивчення емоційного інтелекту. У своєму дослідженні він визначив, що емоційний інтелект складається з п’яти основних компонентів:

  • Самосвідомість: вміння розуміти власні емоції, характер і настрій, що допомагає подивитися на себе зі сторони, навчитися передбачати власні почуття, розвивати інтуїцію та бути емоційно гнучким.
  • Самоуправління: вміння брати відповідальність за свою поведінку, добробут та емоції, що сприяє формуванню корисних звичок, сприятливої рутини та ефективного тайм-менеджменту.
  • Мотивація: знання своїх внутрішніх драйверів, а також позитивне мислення та реалістичне бачення, що допомагають діяти та шукати правильні рішення для досягнення цілей.
  • Емпатія: вміння розпізнавати емоції та почуття інших, слухати співрозмовника, цікавитися думкою, шукати правильний підхід до людини та давати зворотній зв’язок.
  • Соціальні навички: здібність комунікувати та будувати стосунки з людьми. Здатність поставити себе на місце інших, щоб зрозуміти їх емоції, відчуття та встановити контакт зі співрозмовником.

Як визначити свій рівень EQ?

Ви можете знати про існування такого показника, як IQ (розумовий інтелект). На просторах інтернету є безліч тестів на його визначення, і вважається, що чим вищий результат, тим більша ймовірність успішності особистості. Проте, за дослідженням Гарвардської бізнес-школи існує більш вагомий показник — EQ (емоційний інтелект).

Розум, безумовно, важливий, але без добре розвиненої емоційної складової не приведе до омріяного успіху.

Існує декілька способів визначити свій рівень емоційного інтелекту:

  1. Пройти онлайн-тест за моделлю Даніеля Гоулмана, чию методику розглядали вище, або за технікою Ніколаса Холла.
  2. Звернутися до психолога за допомогою у визначенні рівня емоційного інтелекту, якщо ви відчуваєте, що потребуєте професійної підтримки.
  3. Провести самоаналіз, чесно відповідаючи на питання: «Як я справляюся з труднощами?», «Як дію під час конфліктних ситуацій?», «Що роблю, коли немає мотивації?», «Як реагую на нові виклики та завдання?».

Маркерами низького рівня інтелекту у ваших відповідях можуть бути звинувачення інших у власних невдачах, перекладання відповідальності, прояви жалю до себе, невизнання власних слабкостей тощо.

Як розвинути емоційний інтелект?

Кожна людина народжується з певним рівнем емоційного інтелекту, але хороша новина в тому, що його можна розвивати й вдосконалювати. Як це робити?

Насамперед, почніть працювати над розумінням своїх емоції. Коли відчуваєте радість, гнів, сум чи переживання, спробуйте сповільнитися. Спитайте себе, чому ви це відчуваєте, яка причина, як би хотіли себе зараз почувати та що можете для цього зробити. Звертайте увагу на емоції людей, їх реакції на запитання, поведінку в стресових ситуаціях, рухи під час комунікації тощо. Працюйте над своїми навичками спілкування. Вчіться логічно та структуровано доносити свою думку, слухати співрозмовника, бути щирими та відкритими.

Звертайтеся до всього, де є емоція. У цьому допомагають хобі та захоплення: перегляд фільмів або театральних вистав, вивчення мистецтва чи психології, читання книг або відвідування концертів. Всебічний розвиток дає можливість глибше пізнавати світ, розпізнавати емоції інших і краще розуміти себе.

2432