Що таке Scrum та Kanban?

📌 Scrum та Kanban – це гнучкі методології створення продукту. За ними можна працювати у будь-якій галузі, але особливо добре вони підходять для ІТ, тому саме у цій сфері вони здобули велику популярність. Обидві технології близькі, тому їх можна комбінувати.

👩🏻‍💻🧑🏻‍💻 У Scrum і Kanban працюють невеликі автономні команди з 5-9 осіб. У командах немає формального керівника і ніхто ззовні не диктує, як організовувати роботу над продуктом. Оскільки команда автономна та самоорганізована, за успіх чи невдачу вона відповідає як єдине ціле. Провал не звалити на лінивого розробника чи неуважного тестувальника.

🔁 Основу Scrum становлять короткі ітерації чи спринти, зазвичай, 2-3-х тижневі. Перед початком спринту команда сама формує список фіч (завдань) на ітерацію, далі запускається спринт.

Після закінчення спринту виконані фічі заливаються на продакшн, а невиконані переносяться в інший спринт. Як правило, фічі, які робляться під час спринту, не змінюються: що було на старті спринту — має бути зроблено за будь-яку ціну до закінчення спринту.

⏱ Основна різниця між Scrum та Kanban – у довжині ітерацій. У Scrum ітерації – зазвичай 2 тижні, у Kanban завдання програмісту можна «підсовувати» хоч щодня.

❓ Хочеш більше дізнатися про ці та інші методології? Долучайся до спільноти академії та отримуй ранній доступ до курсу “Основи IT”, де ми більш детально заглибимося у цi теми.

512