Що варто знати про Dencun – важливе оновлення мережі Ethereum

Будучи найбільш очікуваним хардфорком з часів Великого злиття, Dencun – важливе оновлення мережі Ethereum – функціонує вже тиждень. Що змінив апгрейд і як уже встиг вплинути на індустрію – далі в статті.

Що таке Dencun

Dencun поєднує в собі два окремих оновлення – Deneb і Cancun, кожне з яких має власну функціональну роль.

Так, Deneb відповідає за розширення можливості рівня консенсусу, який стосується того, як учасники мережі узгоджують стан блокчейну.

Cancun, з іншого боку, покращує управління транзакціями та їх обробку на рівні виконання.

Важливим нововведенням у рамках оновлення став прото-данкшардинг – технології, яка усуває обмеження існуючої системи зберігання транзакційних даних у мережі.

Простіше кажучи, прото-данкшардинг дозволяє рішенням другого рівня (layer 2) зберігати об'ємні дані про транзакції поза ланцюжком, знижуючи плату для користувачів.

Зниження комісій стало одним із головних причин очікування Dencun для інвесторів, користувачів і девелоперів.

Чи знизилися комісії внаслідок Dencun?

Блокчейн-аналітика доводить, що Dencun почав відповідати анонсам з моменту релізу.

За даними блокчейн-трекера Dune, середня вартість транзакції на основних рішеннях для масштабування Ethereum значно знизилася після запуску Dencun.

Середній розмір комісій за транзакцію на блокчейнах другого рівня (layer 2) у доларах США. Джерело: Dune

Зокрема, комісія на Optimism знизилася до майже 4 центів порівняно з нещодавнім середнім показником у близько 1,4 долара. У той же час, середня вартість транзакції на Base знизилася з $1,5 до 3 центів (однак знову повернулася у звичний діапазон), а в Arbitrum – з $0,4 до $0,01.

Найбільше від Dencun виграли користувачі мережі ZkSync і Zora. Так, після запуску Dencun вартість NFT-переказу в Zora знизилася до $0,01, а транзакції в ZKSync комісуються лише за $0,05.

Зниження комісій демонструє ефект дії вищезгаданого прото-данкшардингу – оскільки основна маса транзакцій не переміщується з основної мережі Ethereum до її аналогів другого рівня, розмір комісій знизився, а щоденна кількість і обсяг транзакцій в мережі навпаки зросли.

Єдина мережа, яка зазнала впливу Dencun не повною мірою, стала Polygon. У цій мережі транзакція все ще коштує близько 70 центів, що хоч і є значним зниженням у порівнянні з комісією в березні (близько $1.85), але не відповідає рівню інших мереж.

Полегшення розробки та посилення активності користувачів

Dencun має на меті спростити обробку транзакцій і механізми консенсусу для девелоперів задля більш плавного процесу розробки та розгортання децентралізованих додатків (dApps).

Окрім цього, Dencun створює підґрунтя для подальших розробок, а саме данкшардингу – кінцевої техніки для покращення масштабованості Ethereum.

Шардинг "децентралізує" Ethereum з точки зору девелопменту, “розбиваючи” блокчейн на менші частини, які доступні для паралельного опрацювання транзакцій з підвищенням пропускної здатності.

Великий крок на шляху до більш широкого впровадження Web3, який зробив Dencun, відобразився на індустрії в цілому. Наприклад, щоденна кількість транзакцій в Whitechain збільшилася через кілька днів після оновлення Dencun. Його центральний елемент – WBT – відновлювався на ринку протягом тижня, коли оновлення тільки набирало обертів.

Що відбувається з Ефіром?

Реліз Dencun припав на завершення бичачого тренду на ринку. Хоча минулий тиждень виявився шаленим для біткоїн-інвесторів, різкі зростання цін закінчилися глибокою корекцією для всього ринку.

Оновлення Ethereum досягло своєї мети, знизивши комісію в мережах L2, але його рідний токен ефір (ETH) несподівано ослаб наприкінці тижня, перемістившись з діапазону $4,000 до $3,400.

Чарт ETH/USDT в 1-денному таймфреймі. Джерело: WhiteBIT Trading View

Важливо, що Dencun був променем світла для значної частини інвесторів, які оцінювали ажіотаж навколо нього як рушійну силу для ціни Ефіру.


Лише за тиждень оновленню Dencun вдалося трансформувати Web3-простір і заохотити користувачів до більш активної діяльності в мережі. Без сумнівів, апгрейд уже став визначним кроком у напрямку розвитку Web3.

Лише час покаже, що чекає на індустрію далі, але з цілковитою впевненістю можна розраховувати на посилення впровадження Web3 і знайомство з новітніми технологічними можливостями, які ми поки що навіть не можемо уявити. 

389