Що впливає на швидкість завантаження сайту

Повільне завантаження сайту – це перше, що може змусити потенційних клієнтів піти до конкурентів. Навіть сучасний інтерфейс і хороший контент не допоможуть врятувати ситуацію, тому що користувач їх просто не дочекається. Крім того, при ранжируванні швидкість завантаження почали враховувати ще й пошукові системи, особливо якщо йдеться про комерційні запити. Розберемося, чому важливою є швидкість завантаження сайту та які інструменти використовуються для її перевірки.

Швидкість завантаження сайту

Що впливає на швидкість завантаження сайту

Повільне завантаження сайту – це перше, що може змусити потенційних клієнтів піти до конкурентів. Навіть сучасний інтерфейс і хороший контент не допоможуть врятувати ситуацію, тому що користувач їх просто не дочекається. Крім того, при ранжируванні швидкість завантаження почали враховувати ще й пошукові системи, особливо якщо йдеться про комерційні запити. Розберемося, чому важливою є швидкість завантаження сайту та які інструменти використовуються для її перевірки.

Швидкість сайту показує кількість часу, який необхідно користувачам, щоб побачити вміст сайту та розпочати взаємодію з ним. Вона дозволяє визначити, які елементи сайту необхідно вдосконалити. Одна секунда завантаження сайту – це чудово, дві-три – добре, до семи секунд – нормально, а ось більше десяти – вже погано. Затримка всього кілька секунд зменшує перетворення сторінки на 37%. Розберемося, що впливає швидкість завантаження сайту.

Варіантів зволікання може бути кілька, цьому сприяють такі фактори:

  • Великі сторінки. Вага HTML-сторінок може змінити швидкість завантаження сайту, тому варто використовувати алгоритм стиснення даних. Для цього може підійти метод компресії файлів Gzip.
  • Ілюстрації, банери, зображення у високій роздільній здатності. Для вирішення проблеми може знадобитися стиснення зображень, конвертація файлів, видалення непотрібних елементів.
  • Перевантажений код сайту Великий код CSS, JavaScript, а також коментарі, пробіли. Допоможе чищення коду з використанням спеціальних сервісів, скорочення назв функцій.
  • Багато запитів від браузера. Чим більше буде елементів на сторінці, тим нижча швидкість сайту в Google. Можна кешувати дані, поєднати елементи, видалити непотрібні файли.
  • Повільний хостинг. Сайт повинен розміщуватися на хостингу, що підходить під його потреби.
  • Відео на сайті, що публікуються через протокол FTP. Розміщувати їх потрібно на спеціальній платформі, наприклад Vimeo або Youtube.
  • До 80% потенційних клієнтів можуть не повернутися за покупками на сайт, якщо при першому їх візиті швидкість сайту була невисокою.

Чому швидкість завантаження зараз важлива?

З червня 2018 року швидкість є фактором ранжування у мобільній версії пошуку. Вона безпосередньо впливає на позиції сайту в русі до вершини видачі в Google та інших пошукових системах.

Крім того, швидкість сайту впливає на такі показники:

  • конверсія онлайн-проекту;
  • глибина переглядів користувачами та відсоток відмов;
  • репутація бренду;
  • поведінкові чинники.

Дозволяючи своїм конкурентам перемагати у перегонах позицій та конверсій, можна втратити прибуток та потенційних клієнтів. За даними Google, користувачі зреагують навіть на затримку до секунди, а час очікування більше 5 секунд може стати причиною переходу на іншу сторінку. Мобільні користувачі можуть почекати до восьми секунд.

Інструменти для перевірки

Розберемося спочатку, як дізнатись швидкість сайту. Самостійно вимірювати час вручну дуже довго та неефективно.

Для цих цілей є зручні онлайн-інструменти, найкращими серед них вважаються такі:

  • Google Pagespeed Insights - відомий SEO-інструмент, що визначає швидкість завантаження і дає рекомендації, як її краще зменшити. Для цього використовується технологія Lighthouse та дані спостережень за користувачами.
  • Pingdom Website Speed Test - дозволяє перевірити швидкість завантаження сайту та вибрати одну з семи можливих локацій: Лондон, Токіо, Франкфурт, Вашингтон, Сідней, Сан-Франциско, Сан-Паулу. Тест, крім швидкості, відображає показники різних компонентів сторінки.
  • Free Website Speed Test – передбачено цілих дев'ять локацій, можна вказати тип з'єднання, розмір екрану та сам браузер. Інструмент допомагає детально перевірити швидкість завантаження сайту на мобільному та ПК.
  • WebPageTest має відкритий вихідний код. Для початку роботи тесту потрібно ввести URL-адресу, вибрати відповідний тест швидкості завантаження сайту, браузер, вид з'єднання.

Кожен сервіс має свої налаштування та дозволяє сформувати звіт.

Як підвищити швидкість завантаження сайту?

Збільшити швидкість можна за допомогою спрощення коду. Аналіз покаже, де можна вирізати HTML, CSS, і JavaScript-код, видалити непотрібні прогалини, коментарі і т.д. Також потрібно використовувати стиснення GZip, це зменшить обсяг даних у 4-5 разів, а швидкість завантаження буде збільшуватися. Якщо використовувати кеш браузера, він збереже всі файли сайту на комп'ютері, і наступного разу сторінки будуть завантажуватися значно швидше. Щоб точно проаналізувати швидкість відповіді сервера, можна скористатися спеціальним інструментом, наприклад Pingdom. Дотримуючись нескладних рекомендацій, можна зробити сайт швидше, при цьому дизайну та функціональності це не зашкодить.

586