Щось на “копірайтерському”

Починала свій копірайтерський шлях з книги "Пиши, скорочуй".

Відповідала на питання "Копірайтер? Копіюєш?".

Спростовувала тезу про те, що писати легко.

Не працюю з клієнтами, ніша яких мені не близька.

Приходила на курси з копірайтингу і не розуміла, що я там роблю.

Бачила результат своєї роботи на білбордах в центрі міста.

Хотіла змінити сферу.

Читаю багато професійної літератури.

Це мало бути красиве копірайтерське бінго у квадратиках, але я не дизайнер, тому нехай це будуть просто ключові аспекти мого копірайтер-шляху, що близький, впевнена, не тільки мені :)

Не буду говорити про щось складне і загальновідоме. Краще спробую розповісти про копірайтинг так, щоб людина, яка не має уявлення про цю професію, зрозуміла все з першої літери. І дам відповідь на найбільш поширені питання.

So let's begin!

Копірайтер, хто ти такий?

Копірайтер — людина творча, безумовно. Та водночас це дуже багатогранний спеціаліст.

Копірайтинг — мистецтво продавати словами, доносити до споживачів усі переваги бренду, знаходити болі, інсайти та вміти коректно з ними працювати. Це не лише про створення текстів як таких. Неймінги, слогани, заголовки, сценарії — теж задача копірайтера.

Існує декілька основних різновидів копірайтингу в залежності від платформи та потреб: UX-копірайтер, SEO-копірайтер, PR-копірайтер, сценарист та SMM-копірайтер.

Я саме SMM-копірайтер, але й інші напрямки доводилося опановувати.

Як спеціалісту побудувати свої робочі процеси для того, щоб це "робило"?

Задачі не робляться клацанням пальців, undoubtedly. Тому на кожну задачу має закладатися комфортний час виконання. Не біжимо. Не палаємо. Краще робимо довго, але якісно.

Ставимо конкретні цілі. Тоді й шлях до них буде зрозумілим. А якщо спеціаліст "йде туди — не знає куди" — результат буде відповідним.

Спеціаліст має добре розуміти, що для кожного проєкту треба шукати персональний ключик. І це є приємною родзинкою, що не дає знудитися одноманітними задачами.

До прикладу, Jägermeister — динамічний стильний драйвовий бренд, що задає вайб. А от Стожар — виважений глибокий бренд, що цінує традиції. Вони дуже різні. Відповідно й підхід має бути таким самим — унікальним для кожного.

Натхнення нема? А де ж сі діло? І де ти його береш?

Біль професії. Маю написати текст, а в голові мавпочка дзенькає тарілками. Філ йор пейн, бро.

Без паніки, творчі. Для початку давайте поскролимо TikTok. Потім пошукаємо нові мемчики. Зробимо штормінг із собою (записуємо всі думки та слова на задану тему. Навіть якщо вони видаються нам напрочуд дивними). Спостерігаємо за людьми. Зробимо дзвінок другу — попросимо команду допомогти. Врешті-решт, можливо, ви просто втомилися. Тому повтикати пів годинки за кавою — теж робоча штука. 

Чи боїться копірайтер, що з часом його замінить штучний інтелект?

Ні. Хоча він може. За прогнозами аналітиків, в найближчі декілька років ШІ може призвести до втрати більш ніж 300 мільйонів робочих місць. Але якщо говорити про копірайтинг, то тут нас може збентежити виключно технічна частина. Канонічно побудувати пост, придумати сценарії, назви — ChatGPT зробить. Але головною є все ж емоційна складова. Жоден ChatGPT не відчує бренд так, як це зробить людина. 

Копірайтинг: творчість чи аналітика?

Багато хто скаже, що це виключно про творчість. Але не копірайтер. З великого об'єму інфи виокремити основне та оформити це в доступний зрозумілий текст — що це, як не аналітика? Балансуємо :)

Порада копірайтерам, які тільки починають свій копі шлях

Все просто — читайте. Читайте багато. Ще більше. І не лише книги про копірайтинг. Вони прокачають технічну базу. А художня література зробить так, що проблем як мінімум із синонімами у вас не буде. І надивлюйтеся. Топові рекламні кейси — маст. Ровер не винайшла, але базу повторила :)

2243