Сила 280 Знаків: Як Твіт може рознести репутацію бренду на прикладі Ілона Маска

Всі ж бачили скандал Ілона Маска з його недолугим жартом про президента Зеленського?

Для тих, хто не в контексті

У понеділок, 2 жовтня, засновник компаній Tesla і SpaceX, Ілон Маск, опублікував мем про Володимира Зеленського у Х (Twitter). "Коли пройшло п'ять хвилин, а ти ще не просив допомоги на мільярд доларів" - написав він на знімку поряд з прифотошопленим обличчям Зеленського. Протягом перших сім годин пост зібрав понад 360,000 реакцій, а також викликав численні осудливі коментарі та реакції на Інтернеті.

Реакція в суспільстві

Першими зʼявились реакції українців в соцмережах. Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук написав: "Той випадок, коли чувак намагався підкорити космос, але щось пішло не так і через п'ять хвилин він був по вуха у лайні".

"Коли ти підтримуєш воєнні злочини, злочини проти людства і геноцид", — висловився активіст Сергій Стерненко та опублікував мем з Маском у відповідь.

А ось як відреагували власники Tesla поза мережею:

А український сайт працевлаштування Work.ua взагалі вирішили не використовувати соцмережу Х для комунікацій та реклами після інциденту.

Наслідки для бізнесу

Після схожого скандалу рівно рік тому акції компанії Tesla втратили майже 9% вартості. Тоді Маск опублікував своє бачення “умов” завершення війни між Україною та росією. Йшлося про те, що Україні треба відмовитися від Криму й ще низки територій на користь росії та свого шляху в НАТО заради припинення війни.

За даними біржі Nasdaq, вартість однієї акції впала на понад 22 долари й наступного дня вже складала близько 243.

За фінансовими результатами цьогорічного “викиду” слідкуємо на біржах.

Комунікаційні висновки для брендів

Скандал Ілона Маска став нагадуванням про те, як важливо управляти репутацією в соцмережах. Незалежно, чи є в бізнесу професійний комунікаційник, чи ні, важливо розуміти наступні речі:

1. У бренду завжди має бути комунікаційна стратегія. Великий чи малий бізнес - він працює з людьми, а отже повинен мати основні брендові особливості.
РІШЕННЯ: Найміть комунікаційного стратега (або довіртесь своєму штатному піарнику), для створення глобального наративу та комунікаційної стратегії. Це буде рятівним кругом для бізнесу в кризових ситуаціях та маячком для підтримання вашого унікального бренду.

2. Топ-менеджмент компанії завжди під прицілом споживачів. Приклад Маска показує, що необережні слова директора можуть відчутно впливати на її фінансовий стан.
РІШЕННЯ: Пропрацюйте стратегію комунікацій в соцмережах для ТОП-левелу компанії. Це може бути як детальний контент-план з регулярними постами, так і лише базово оформлені профілі, що не суперечать комунікаційній стратегії.

3. Стратегії кризового управління. Розробка ефективних стратегій кризового управління стає важливим елементом для компаній. Швидка, збалансована та етична реакція може мінімізувати негативні наслідки.
РІШЕННЯ: Проведіть сесію з ТОП-левелом компанії, де визначте всі ризики, що можуть спіткати компанію (зазвичай вони прописуються в розділі “Загрози” при проведенні SWOT-аналізу). У форматі Q&A коротко опишіть кроки та методи реагування на потенційні кризові ситуації - де і як ви будете комунікувати.

4. Соціальна відповідальність. Сьогодні замало просто виготовляти якісну продукцію та надавати послуги. Споживачі активно слідкують за соціальною відповідальністю брендів та наявністю суспільно-важливих місій.
РІШЕННЯ: Розвивайте та підтримуйте стратегії соціальної відповідальності. Активність у благодійних проєктах та відданість справедливим та етичним цінностям може стати амортизатором у разі виникнення скандалу.

5. Меми - це прекрасно, але якщо вони не на тему релігії, політики, гендеру чи інші чутливі питання. РІШЕННЯ: Перед публікацією жартів перевірте чи зберігають вони нейтральність та максимально обходять чужі вразливі теми.

На завершення

Сам Маск, звісно, ніяк не реагує на чергову репутаційну кризу. Але чому, якщо це так важливо? Швидше за все, це частина його особистого бренду - саркастичний стиль, бути в центрі скандалів та регулярно привертати до себе увагу. Проте наслідки такої стратегії очевидні та описані вище.

Далеко не кожен бізнес, особливо якщо він не у власності ексцентричного Ілона, зможе пережити подібний скандал, тому потрібно усвідомлено підходити до комунікацій та підтримувати здоровий екологічний підхід до своїх споживачів.

Про автора: Юлія Юхим - комунікаційниця, стратегічний консультант брендів з досвідом 5+ років. Працювала з Microsoft, Sony PlayStation, SOCAR, P&G та ін. 

2490