Startup World Cup: продемонструвати цінність проєкту за короткий час

22 грудня у Києві відбудеться Startup World Cup, глобальна конференція-конкурс стартапів. Переможець регіонального етапу отримає можливість представити свій проєкт у Гранд-фіналі Startup World Cup з 19 по 21 травня наступного року у Сан-Франциско.

Напередодні події CASES поспілкувались про Startup World Cup з Ноа Лешан, партнером та інвестором Pegasus Ventures та Startup World Cup, і Віталієм Лісовим, керівником Ukraine Future Incubator.


У грудні в Києві пройде Startup World Cup. Розкажіть про нього докладніше.

Ноа Лешан, інвестор в Pegasus Tech Ventures: Startup World Cup був заснований венчурною компанією Pegasus Tech Ventures в 2016 році. Pegasus Tech Ventures мала на меті висвітлити світову екосистему стартапів, привівши найкращі та найяскравіші стартапи в серце Кремнієвої долини. 

Startup World Cup швидко переріс у найбільше у світі змагання-пітчинґ з представниками із більш ніж 60 регіонів світу.

У Києві захід підтримується Ukraine Future Incubator. В чому полягає завдання вашого інкубатора в контексті Startup World Cup?

Віталій Лісовий, керівник Ukrainian Future Incubator: По-перше, хочу зазначити, що Ukraine Future, бізнес-інкубатор Малої академії наук — це платформа, яка допомагає молодим підприємцям трансформувати власні ідеї в успішні стартапи в Україні та вийти на міжнародні ринки. В цьому році ми доклали зусиль, щоб підписати угоду з Pegasus Tech Ventures та офіційно провести Startup World Cup в Україні. 

Якщо ж говорити про завдання нашого бізнес-інкубатора, то ми забезпечили проведення кампанії для залучення найкращих українських стартапів та бізнес-спільноти до заходу, запросили фахових та авторитетних людей до складу журі, мовців, експертна підтримка від тренерів та загалом нашої команди і дорадчої ради стартапам в ході підготовки до пітчингу, повний технічний і організаційний супровід події 22 грудня, яка о 17:00 відбудеться в КВЦ «Парковий». Також хочу додати, що фіналісти українського етапу виходять на глобальний рівень, беручи участь в такого рівня заході.

Startup World Cup організовується Pegasus Tech Ventures. Давайте поговоримо про інвестиції в молоді проєкти.

Ноа Лешан, інвестор в Pegasus Tech Ventures: Pegasus — це глобальна компанія венчурного капіталу, що базується в Кремнієвій долині. Ми інвестували у понад 180 компаній на 3 континентах і в даний час управляємо активами на 1,5 млрд. дол. 

Деякі з найкращих компаній, в які ми інвестували, включають SpaceX, Bird, 23 & Me, SoFi, App Annie, Affectiva та багато інших. Однак, окрім великих компаній, в які інвестує Pegasus, ми пишаємося тим, що знаходимо нові технології та невеликі стартапи. Ми інвестували в понад 30 проєктів на стадії seed від Y-Combinator, одного з провідних акселераторів у світі. Startup World Cup став чудовим ресурсом для інвесторів, зокрема Pegasus, для пошуку дивовижних молодих стартапів.

З приходом коронакризи економіка багатьох країн похитнулася. У зв'язку з цим, вийшло багато матеріалів в медіа про те, що інвестори стали менше цікавитися молодими проєктами. На вашу думку, наскільки криза вплинула на залучення фінансування? Чи змінилася зараз оцінка проєктів з боку інвесторів?

Ноа Лешан, інвестор в Pegasus Tech Ventures: Хоча COVID-19, безумовно, створив велику невизначеність у багатьох галузях, він також став каталізатором для інших. Крім того, невизначеність навколо пандемії допомогла інвесторам визначити найбільш стійкі стартапи. Найкращі підприємці — войовничі і можуть адаптуватися до перешкод: риса, яка є необхідною в такий час. Під час пандемії ми вклали великі інвестиції в компанії на початковій стадії, і ми сподіваємось, що це продовжиться!

Які сфери ви вважаєте зараз перспективними для розвитку і залучення інвестицій? Яким проєктам варто подавати заявку на участь в Startup World Cup?

Ноа Лешан, інвестор в Pegasus Tech Ventures: Ми закликаємо всі стартапи подавати заявки на Startup World Cup. У минулому ми мали переможців в галузях від медичних приладів до логістики. Деякі з найбільш перспективних областей для розвитку та інвестицій включають електронне навчання, телемедицину, штучний інтелект, робототехніку, інтернет речей та промислову автоматизацію. Будь-який стартап може виграти, незалежно від галузі.

Що потрібно знати проєктам, які реєструються на Startup World Cup?

Ноа Лешан, інвестор в Pegasus Tech Ventures: Підприємці повинні вийти на майданчик готовими продемонструвати цінність за короткий час. Це включає чудове пояснення товару чи послуги, глибоке розуміння «тяги» (traction) та ринкових можливостей, надійну стратегію зростання тощо. Стартапи також повинні вміти швидко та ефективно відповідати на запитання колегії експертних суддів.

Опишіть головні помилки, які допускають учасники.

Ноа Лешан, інвестор в Pegasus Tech Ventures: Деякі стартапи не можуть ефективно продемонструвати цінність або мету свого продукту чи послуги. Інвестори та судді повинні мати можливість швидко поглянути на слайд та одразу зрозуміти цінність компанії. Для цього стартапи повинні мати професійну презентацію та добре розуміти свій бізнес та ринок.

Нагадуємо, що Startup World Cup — це понад 2 500 інвесторів, більше 500 спікерів та близько 50 тисяч учасників з усього світу, які стають свідками змагання 60 проривних стартапів.

Журі Startup World Cup визначить 12 команд для участі у фіналі регіонального відбору, який відбудеться у Києві 22 грудня в КВЦ «Парковий». Переможець регіонального етапу отримає можливість представити свій проєкт у Гранд-фіналі Startup World Cup 19-21 травня 2021 року у Сан-Франциско.

Головний приз Startup World Cup — 1 млн. дол. США.

4099