Стійкість українського креативного бізнесу в умовах війни

Українці показують світу приклад стійкості. Слово “сміливість” стало синонімом до України. Наші Збройні Сили відбивають удари на всіх напрямках. На економічному ж фронті стійкість забезпечують підприємці всіх рівнів.

За даними платформи Vkursi та “Економічного профайлу” українці швидко адаптуються до воєнних реалій. Протягом двох місяців війни реєстрація нового бізнесу вже наблизилась до 50% від довоєнного періоду квітня минулого року. Адаптація бізнесу відбувається швидше, ніж в період пандемії COVID-19.

За результатами опитування Європейської Бізнес Асоціації, кількість непрацюючих підприємств суттєво зменшилась — наразі таких 26%, тоді як місяць тому їх було 42%. З-поміж малих бізнесів 17% вже відновили роботу і ще 23% готуються до відновлення.

На фоні війни важливими бійцями не тільки економічного, а й культурного фронту, стали представники креативного бізнесу України. Компанії не лише продовжили працювати, сплачувати податки та заробітні плати, а й почали транслювати важливі меседжі для всього цивілізованого світу.

Українська команда Banda проводить в українських, європейських та американських містах масштабну кампанію “Сміливість”. Білборди проєкту вже бачать жителі Нью-Йорку, Бостону, Сан-Франциско та Вашингтона. Промокампанія української відваги стартувала у європейських містах: Лондоні, Мілані, Мадриді, Амстердамі, Варшаві, Берліні, Ризі та Таллінні. За словами креативного директора Banda, сміливість є головною статтею українського експорту.

Саме тому ми вирішили дізнатись в представників креативного бізнесу які виклики перед ними поставила війна та як компанії адаптувались до воєнної реальності.

«ВАРТО» працювати під час війни

Агенція комунікацій «ВАРТО» попри війну не зупинила свою діяльність ні на день. За 17 років існування агенція «ВАРТО» пройшла зі своїми клієнтами багато світових та локальних криз.

“Майже одразу стало очевидно, що комунікації — це те, що буде дуже потрібно всім брендам та бізнесу. Очевидно було, що перші 5-7 днів ніякі новини, крім війни не будуть цікаві аудиторії,” — розповідає засновниця та CEO агенції комунікацій «ВАРТО» Наталя Холод. — “Тому на цей час голосом кожного бренду мали стати соціальні мережі. Тут важливо було скоригувати SMM-діяльність та e-mail розсилки, відповідно до ситуації. Не можна кидати канали брендів, щоб уникнути «ляпів» публікацій попередньо написаних постів, які виставляються автоматично”.

За тиждень з початку війни, «ВАРТО» запровадили програму корпоративної соціальної відповідальності агенції й почали безкоштовно надавати першочергову комунікаційну допомогу бізнесу. За 55 днів роботи за програмою до них звернулися 24 бренди — українські та міжнародні. Компанія допомогла поширити понад 370 матеріалів різними інформаційними каналами та отримала понад 40 мільйонів охоплення.

“Ми побачили, як інформаційний простір України поступово наповнюється новинами тилу — це дає наснагу українцям та віру в стійкість країни. Тому зараз продовжуємо активно шукати клієнтів, готових співпрацювати системно,” — розповідає Наталя Холод.

Команда «ВАРТО» працює з різних міст України та світу. На початку війни співробітники їх компанії активно включилися у діяльність інформаційних військ, волонтерство та допомогу ЗСУ. Агенція робила внески на допомогу українським лікарням та медичним працівникам, а також — фінансово підтримала Миколаївський зоопарк. Вони розробили та поширили чеклісти з рекомендаціями щодо комунікацій та SMM для брендів, поширювали у своїх соціальних мережах новини клієнтів про корисні послуги.

Агенція продовжує стрімко розвиватися — вони розширюють команду, щоб продовжити надавати послуги та допомагати українському бізнесу. Під час війни вже вдалося отримати два нові комерційні проєкти. “Сьогодні, в умовах воєнного стану, як ніколи важливо підтримувати один одного, а таким чином — підтримувати економіку та боронити наші тили,” — наголошує СЕО компанії.

Wishnia трансформує бізнес під час війни

Wishnia — агенство з Харкова, що допомагає своїм клієнтам створити впізнаваний візуальний стиль та розробити стратегію комунікації, що запам’ятовується. В перші дні війни компанія зіштовхнулася з дуже поширеною проблемою — війна була просто за вікном. Першого тижня роботу прийшлося призупинити. Цей час пішов на релокейт співробітників. Завдяки вдало вибудуваній комунікації з клієнтами, проєкти вдалося зберегти. Без жодного негативу всі з терпінням і розумінням поставилися до тимчасової зупинки агенства.

Надалі Wishnia почали адаптуватися до нової реальності, а саме віддалена робота колективу. В компанії почалися процеси з систематизації комунікації та роботи відділів. Наразі всередині колективу створюються гайди по дистанційній взаємодії. “Хочеться чи не хочеться — робота буде віддалена. Це потрібно прийняти як факт,” — наголошує креативна директорка агенції Вікторія Коритіна. Хоч дистанційна робота і створила дискомфорт, проте з цього Wishnia знайшли свої плюси. Економія коштів на офісі під час війни — значно полегшує життя компанії.

Вікторія Коритіна щиро відповідає, що відновити довоєнні об’єми все ще не вдалося, проте бізнес продовжує адаптуватися. “Проблема в тому, що кілька тижнів була тиша — ні роботи, ні відповідей. Люди були в шоці. Також складно, перебуваючи в Харкові, щось робити,” — ділиться креативна директорка Wishnia.

Наразі український бізнес змінює свою діяльність і тому потребує змін у стратегії, дизайні та комунікаціях. “Кілька старих клієнтів повернулися,” — розповідає Вікторія, — “Одна з наших особливостей — клієнти повертаються”.

В планах агенства переорієнтовуватися на Європу та США. Вже зараз Wishnia запускає новий проєкт, що орієнтований на Україну та буде інтегруватися на західний ринок. Це буде український проєкт, що роблять українці, проте орієнтований на західних партнерів.

В короткій перспективі у Wishnia зміниться комунікація та пройде переорієнтація напрямків партнерства. “Ми сподіваємось, що український бізнес якнайшвидше відновить роботу. Як показує практика минулого місяця — багато хто зараз змінює комунікацію, візуальні та сенсові меседжі. Навіть з регіонів що воюють вже є замовлення,” — говорить креативна директорка агенства.

У Wishnia впевнені, що рух бізнесу, який відбувається зараз, показує, що згодом все повернеться до норми та стане краще, ніж було до війни. А Wishnia продовжить будувати нові яскраві, помітні та красиві бренди.

Twid розширює горизонти нетворкінгу

Twid — українська компанія, що наразі працює у віддаленому форматі та розширює горизонти співпраці. Студія, що пропонує своїм клієнтами ризикувати та експериментувати, не зраджує цим принципам і для свого бізнесу. Наразі робота команди поділилася на два фронти — розвиток власної справи задля роботи компанії та волонтерство в креативних військах, гуманітарних штабах, проукраїнських мітингах.

“Більшість наших українських клієнтів заморозили свої проєкти, тому ми перелаштовуємось на західні ринки,” — розповідає CBDO Twid Олександр Алимов. “Хоча західні проєкти в нас були завжди. Проте для повноцінного функціонування їх потрібно мінімум 50%”.

Компанія проводить пошук можливостей через нетворкінг та нові канали комунікації — LinkedIn, Dribble та Clutch. Частину часу також виділяють на волонтерські проєкти. В нелегкі часи війни студія піклується і про свою команду. Робочі місця залишились за всіма співробітниками.

Січень та лютий для Twid були завантаженими, тож у можливість такої кризи не вірилось. Проте студія не жаліється, адже у порівнянні з офлайн бізнесом, креативній індустрії набагато легше переорієнтуватися та продовжити працювати далі. Олександр Алімов зауважує, що питання лише в контактах, знайомствах та розумінні, як працюють різні ринки.

З віддаленою роботою проблем не виникло, адже до цього студію загартував карантин. “Стосовно безпеки — ми з усіма тримали зв'язок та допомагали один одному,” — розповідає CBDO студії. — “Зараз велика частина команди вже повертаються до Києва”.

В студії зауважують, що зараз час згуртуватися, адже потрібно підтримувати волонтерський та економічний фронт. В персональних планах співробітників перемогти та повернутися додому. В планах компанії — інтеграція на західні ринки. “Всі українці талановиті та круті. У нас дуже професійні команди. Ми всі на рівні європейських компаній,” — ділиться Олександр Алімов. Twid націлені стати компанією світового рівня з українським серцем.

Dudka.Agency захищає майбутнє українського креативу

Студія дизайну та розробки Dudka.Agency заснована 2009 року та створює зручні інтерфейси для бізнесу світового рівня понад 10 років. З 24 лютого компанія не зупинила свою роботу ні на день. Команда дизайнерів, розробників, менеджерів та QA-їв продовжує зростати і під час війни.

В перші дні повномасштабного вторгнення частина команди виїхала в більш безпечні регіони країни та продовжила працювати над проєктами. Здебільшого великій продуктивності посприяли системні зміни в менеджменті процесів. Це привело до автономності роботи команд, що дали раду стресу і зберегли більшість контрактів з іноземними клієнтами.

Одним з ризиків було те, що співпраця з українськими компаніями здавалася нестабільною для західних партнерів. З їх точки зору, таку співпрацю може зупинити будь-яка російська ракета, що влучить по офісу. Саме для цього менеджери Dudka.Agency та члени директорського складу зв’язувались з клієнтами та пояснювали, що студія може продовжити роботу.

Також важливу роль в продовженні роботи відіграла налагоджена комунікація та дружні взаємини з клієнтами. “В перші дні нас регулярно запитували іноземні партнери, чим вони можуть допомогти нам та Україні,” — розповідає артдиректор та засновник Dudka.Agency Іван Дудка.

Вагомою частиною роботи під час війни стала волонтерська діяльність. Наразі студія активно співпрацює на благодійній основі з рядом українських компаній та допомагає розвивати європейські ініціативи, що націлені допомогти відновленню країни.

“Якщо до кінця року війна не закінчиться, нам слід робити представництво у країнах Європи та Америки. Ми маємо стати міжнародною компанією. Це необхідно для подальшого зростання та існування,” — розповідає про плани на майбутнє Іван Дудка.

Якщо говорити мовою статистики, то лише 1% українського бізнесу не планує поновлювати роботу. В країні за час війни вже зареєстровано 14 420 нових підприємців, з них — 12 255 ФОП та 2 165 юрособи. Україна продовжує виборювати незалежність на військовому, економічному та культурному фронті.

2
4060