Страх діджиталізації. З якими проблемами стикається малий та великий бізнес

Діджиталізація – це процес трансформації бізнесу за допомогою впровадження онлайн-інструментів, які допомагають розширити ринок збуту продукту чи послуги, вийти на нову аудиторію або навіть змінити вектор руху компанії.

Але чому малий та великий бізнес боїться виходити в діджитал, якщо це розширення можливостей? Які проблеми за цим стоять? NGN.agency спробувало з цим розібратись.

Отже, діджиталізація бізнесу – це рушійна сила, що сприяє його розвитку. Її основними перевагами є:

⚡️ оптимізація та покращення комунікацій – як внутрішніх, так і зовнішніх;

⚡️ можливості крос-продажів/upsell-продажів;

⚡️обслуговування клієнтів та заохочення їх до придбання більшої кількості продуктів;

⚡️ конкурентні можливості за рахунок покращення клієнтського досвіду та загальної оптимізації робочого процесу;

⚡️ економія часу та підвищення продуктивності – автоматизація виробництва та інших внутрішніх процесів компанії.

Згідно з прогнозами, опублікованими за 3 місяці до початку пандемії, світові інвестиції в діджитал-технології та послуги до 2023 року мали скласти 2,3 трильйона доларів. Але криза змінила все.

«COVID-19 — подія, яка розділила помірний та поступовий процес діджиталізації бізнесу на «до» і «після».

Наразі компанії просто змушені переходити на технології, які вони не планували впроваджувати до певного часу, та переглядати свої стратегічні пріоритети.

«Впроваджуй digital – або помри» — така реальність, до якої привела епідемія COVID-19.

Але що у малого, що у великого бізнесу, є 4 основні перешкоди.

Перше — у власників немає розуміння, що таке діджитал, і вони побоюються, що це «нове» їм не потрібне.

Друге – острах, що це дуже дорого. Це важливий момент, оскільки бізнес, котрий не розраховує, який бюджет закладає на обслуговування співробітника на місяць, вважає, що діджитал – це дорого. Але якщо поділити вартість за діджитал-рішення на 12 місяців, а потім на кожного співробітника, то вийде досить невелика ціна, зрозуміла й нормальна для бізнесу, враховуючи, що результат, який вона може принести протягом року, досить високий.

Третє – вже був негативний досвід, або ж топ-менеджмент перейняв негативний досвід інших на себе.

Четверте – мислення на кшталт «це все потім, а зараз є важливіші речі». Це «потім» настало в карантин, але навіть при цьому багато хто все одно відкладав у довгий ящик. Найімовірніше, ті, хто довго відкладав, вже збанкрутували.

Якому бізнесу потрібна діджиталізація?

Насправді – кожному.

Швидкість, з якою сьогодні має працювати бізнес, надто висока.

І бізнес, який не переходить в онлайн, в результаті залишається без клієнтів.

Існує чіткий алгоритм, як бізнесу повністю перейти в діджитал:

Насамперед потрібно взяти процеси, які відбуваються в рамках бізнесу та прописати їх. Такий зріз допоможе зрозуміти, які задачі виконуються в рамках бізнесу. Сюди також пропишіть людей, які виконують ці процеси, і чи виконують вони те, що потрібно.

Другий крок – перевести все в блок-схеми. Окресліть етапність процесів – що за чим йде. Подивіться, як клієнт проходить комунікацію з компанією, і навпаки – як компанія комунікує з клієнтом. Після цього треба подумати, як цей шлях скоротити і прискорити. Конкуренція на ринку полягає в тому, хто швидше та якісніше «обробить» клієнта.

Третій етап – поставте себе на місце лідерів вашого (а можна і не вашого) ринку з погляду діджитал-рішень. Подивіться, що вони роблять з вами як з клієнтом: як обробляється заявка, як надходять повідомлення, як з вами працює чат-бот і техпідтримка, можете переглянути доставку.

Це – базовий і найпростіший шлях діджиталізації.

Чи завжди діджиталізація допомагає збільшити прибуток?

Варто розуміти, що діджитал прискорить, упорядкує бізнес, але ніяк не замінить того факту, що є ваш продукт, є ваш обсяг ринку і є люди, які допомагають працювати системі.

Тому насамперед потрібно ще й доопрацювати продукт, щоб у діджитал він був настільки ж ефективним і корисним для клієнта, як і в офлайн.

У довгостроковій перспективі діджиталізація збільшує обсяги всього, що відбувається у бізнесі, допомагає масштабуватися та постфактум приносить більший прибуток.

Отже, жоден сучасний бізнес не зможе існувати у довгостроковій перспективі без розробки стратегії цифрової трансформації. Діджиталізація послуг, як і діджиталізація держави та технологій загалом, уже врятували мільйони робочих місць, допомогли сповільнити поширення вірусу та дозволяють бізнесу впоратися з новою реальністю.

Якщо ви тільки плануєте діджиталізувати бізнес, необхідно зробити це якнайшвидше. Від цього залежить довгострокове майбутнє кожної компанії.

2001