Теорія vs реальність: Як початківцю потрапити в PR

Може здаватися, що війна – не найкращий час для нової професії. Але життя триває: університети продовжують випускати студентів, молоді фахівці шукають, де здобути перший досвід, а ті, хто вирішив змінити професію, – кращих кар’єрних перспектив.

Якщо ж вибір професійного шляху привів вас до комунікацій, тримайте поради від команди PR-агенції MAINSTREAM про те, як початківцю отримати роботу.

Варіант А: безпечний

Якщо перспектива зустрітися з відмовами face-to-face вас лякає або ви живете не у тому місті, де хотіли б працювати, отримати першу роботу в PR можна класичним способом:

Сідайте за ноутбук;

Пишіть резюме;

Розсилайте його по всім контактам, які вдасться знайти. Ваші джерела – сайти PR-агенцій, компаній із власними PR-відділами*, LinkedIn, Facebook тощо.

*Як дізнатися, чи має компанія PR-відділ? Подивіться розділ «Для ЗМІ» або «Медіа» на сайті: саме там піарники залишають контакти для журналістів. Це може бути першим гачком, якщо відповідної вакансії немає на спеціалізованих ресурсах з пошуку роботи. 

Варіант Б: для сміливих

Впевнених та красномовних людей люблять у бізнесі. Якщо їх бачать особисто, то шанси здобути увагу зростають у кілька разів. Підготуйте самопрезентацію, надрукуйте кілька візитівок та йдіть «у поля» – знайомитися з потенційними керівниками та ставати впізнаваними серед спільноти комунікаційників.

Як? Відвідуйте профільні конференції та лекції досвідчених PR-ників, спробуйте домовитись про зустріч чи познайомитися особисто з людиною, яка вас зацікавила. Звичайно, це треба робити ввічливо і тактовно, бути готовим до відмов. Іноді буде лише хвилина, щоб пояснити, чому на вас варто звернути увагу. Тому використовуйте такий ефективний інструмент, як Elevator Pitch, та потренуйте промову кілька разів.

Варіант В: результативний

Щоб не шукати можливостей там, де їх може не бути, отримайте те, що потрібно, у потенційного роботодавця. Наша відповідь – стажування у компанії!

Цей спосіб поєднує переваги двох попередніх. По-перше, стажування можна знайти онлайн. По-друге, є привід особисто познайомитися з потенційними роботодавцями. PR-агенції регулярно відкривають двері для початківців, тому все, що потрібно – бути уважними. Наприклад, оголошення про стажування у нас можна побачити у соціальних мережах агенції.

Потрапити на стажування не складно:

- Бачите оголошення;

- Складаєте резюме;

- Пишете мотиваційний лист;

- Проходите співбесіду;

- Виконуєте тестове завдання.

І якщо ви успішно впорались, розпочинаєте новий та цікавий шлях!

Вже багато років в MAINSTREAM діє окремий напрямок з розвитку молодих спеціалістів. MAINSTREAM Academy – це програма стажування та навчання. Ми даємо можливість на практиці попрацювати у клієнтських проєктах під наглядом досвідчених менеджерів та влаштовуємо навчання від команди. Наші стажисти отримують практичні навички, знання, а інколи навіть job offer (запрошення на роботу). Детальніше про стажування можете ознайомитись у highlights “MS Academy” на нашій сторінці в Instagram. 

2590