The voice of Ukrainian Start-ups: Більше половини стартапів продовжують свою діяльність виключно з України

TechUkraine у партнерстві з Українським фондом стартапів, Міністерством цифрової трансформації України, Emerging Europe, Tech Emerging Europe Advocates, Global Tech Advocates та TA Ventures презентує агреговані результати онлайн-дослідження стартап-екосистеми.

Опитування мало на меті зрозуміти вплив російського вторгнення на українські стартапи після місяців героїчного опору, проаналізувати динаміку сектору та знайти найефективніші способи підтримки. Дослідницький проект спрямований на просування українських стартапів через міжнародні ЗМІ, венчурні фонди та інших глобальних стейкхолдерів.

За словами Ендрю Вробеля, партнера-засновника Emerging Europe та керівника спільноти Tech Emerging Europe Advocates, даний звіт створений для того, щоб зробити огляд стартапів і технологічної екосистеми, продемонструвавши деякі виняткові рішення та засновників, які стоять за ними.

"The country at war: The voice of Ukrainian Start-ups" охоплює наступні теми: переміщення стартапів та команд внаслідок російського вторгнення; фінансове становище; розвиток сектору та ринку; отримання підтримки після початку війни; короткострокові та довгострокові плани.

Основні висновки

  • Незважаючи на повномасштабну війну, що триває 6 місяців, українські стартапи, як і ІТ-сектор країни, демонструють стійкість, і підприємці продовжують бізнес діяльність і навіть у надскладних обставинах залишаються переконаними в успіху
  • Деякі українські стартапи переїхали, але переважна більшість залишають принаймні частину своїх операцій або команди в Україні. Крім того, ті стартапи, які не переїхали, наразі не планують цього робити. І більше половини продовжують свою діяльність виключно з України.
  • З початку російського вторгнення більше ніж кожен десятий новоспечений співробітник був змушений залишити свою компанію. Однак не всі стартапи зазнали скорочення команди. Понад чотири з десяти стартапів не відчули жодних змін
  • Дев'ять із десяти стартапів підтверджують необхідність фінансової підтримки для продовження діяльності та/або розширення. Але є й невеликий відсоток тих, хто каже, що їм така допомога не потрібна.
  • Незалежно від того, чи потрібна їм фінансова підтримка чи ні, більше половини всіх опитаних стартапів стверджує, що очікує розширення своєї діяльності в короткостроковій перспективі. Кожен четвертий стартап каже, що збереже статус-кво. Лише чотири відсотки стартапів вважають, що їхні операції можуть бути скорочені

Релокація

  • 95% стартапів заявили, що принаймні частково залишаються в Україні, тоді як 55,7% продовжують свою діяльність виключно з України
  • Найпопулярнішими зарубіжними напрямками є країни Європейського Союзу (38,6%) і США (10%).
  • У той час як 44% стартапів вже переїхали, 56% залишаються на своєму попередньому місці
  • Крім того, 78% тих стартапів, які не переїхали, зараз не розглядають переїзд, а лише 12% думають про це.
  • Ще 10% ще не вирішили, переїжджатимуть чи ні.

Альона Мисько, засновниця та CEO FuelFinance, зазначає: «Ми повинні продовжувати вести свій бізнес і обслуговувати наших клієнтів. Ми це робимо. Крім того, наша країна потребує фінансової підтримки. Український бізнес має залишатися життєздатним. Працівникам потрібна зарплата. Більшість співробітників Fuel досі перебувають в Україні. Ми наполегливо працюємо над Fuel, одночасно займаючись волонтерством і допомагаючи військовим та іншим підприємствам».

Ринки

  • Україна залишається ключовим ринком для 60% стартапів країни, за нею йдуть європейський ринок (ЄС та Європейська Економічна Зона; 46,4%) та Північна Америка (Сполучені Штати 34,3%, Канада 9,3%).
  • Кожен п'ятий український стартап головною ціллю вважає світовий ринок.

Один із опитаних стартапів, Tendido, ділиться: «Вихід на африканський ринок разом із Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) як частина місії порятунку здоров’я та життя людей. Зараз головна мета – почати продажі в Україні та ЄС. У довгостроковій перспективі — ключовим ринком є ​​США та Азія».

Команда

  • З початку війни українські стартапи втратили близько 12,7% співробітників.
  • Водночас 43,2% заявили, що не відчули жодних змін у кількості працівників.
  • Більше половини стартапів, які не релокувались, повідомили, що війна не вплинула на склад їхніх команд.
  • 37,4% команд стартапів зазнали скорочення, при цьому кожен п'ятий заявив про розширення команди. Для переміщених команд цей показник ще вищий – чверть команд збільшилася.
  • Загалом команди, у яких до війни було до 10 працівників, показали більшу стійкість, ніж ті, де працювало 11 і більше людей.

Вікторія Наливайко та Оксана Горбунова, співзасновниці BazaIT: «Ми хочемо будувати та виводити українські локальні продуктові компанії на міжнародну арену, розвивати IT нашої країни».

Фінансовий стан

  • Очевидно, фінансовий стан українських стартапів є нестабільним, причому майже половина з них працює в парадигмі від одного до трьох місяців.
  • 13% переміщених команд кажуть, що вони впораються з подальшою діяльністю, тоді як серед нерелокованих стартапів цей показник досягає лише 3,2%

ComeBack Mobility: «Нам потрібна функціональна інтеграція складних ланцюжків для постачання сільськогосподарської продукції до європейських країн та експорту через європейські порти. Також потрібно запустити цифровий рахунок-фактуру — пілот в інших країнах і ринках, а саме в США, Бразилії, Аргентині».

Інвестиції

  • Згідно з опитуванням, понад 48% стартапів заявили, що протягом наступних трьох місяців їм знадобляться доходи або нові інвестиції, щоб вони могли продовжувати роботу на поточному рівні.
  • Ще третина стартапів заявили, що зіштовхнулася зі викликами протягом останніх шести місяців.

Генеральний директор Monte Davis Demium: «Ті стартапи, які пропонують послуги за межами України та розраховують на клієнтів у Європі та світі, постраждали менше. Ці компанії продовжують розвиватися, і їм навіть легше залучати нових іноземних клієнтів, оскільки світ прагне підтримати українців у важкий час. Стартапи, які залежать від місцевого ринку, переживають набагато важчі часи, оскільки їм важко отримати необхідний імпульс. Загалом українська екосистема стартапів продемонструвала неймовірну стійкість, оскільки вони керували своїми компанії в середовищі, яке більшість просто не може зрозуміти».

Огляд екосистеми

Незважаючи на несприятливі умови, спричинені вторгненням Росії та її жорстокою війною, український ІТ-сектор продемонстрував неймовірне зростання в лютому 2022 року – показник експорту за один місяць склав 839 мільйонів доларів США, що на 31 % вище, ніж у січні 2022 року, на 45 % більше, ніж у січні 2022 року. середньомісячне значення за 2021 рік і на 75 % вище порівняно з лютим 2021 року.

Незважаючи на війну, до списку українських єдинорогів приєдналися дві українські технологічні компанії — airSlate і Unstoppable Domains (базуються в США, але засновані українцями). Тим часом українська Preply залучила 50 мільйонів доларів США для глобального розширення.

Прогноз розвитку ІТ-сектору в Україні на другу половину 2022 року залишається позитивним, оскільки сектор адаптує процеси та повертається до операційної діяльності, продовжуючи забезпечувати економічну безпеку країни через стабілізацію надходжень експортної виручки.

Наталія Веремєєва, директор TechUkraine: «Боротьба йде не лише на полях битв, а й в економіці, яка має бути сильною. Ми в TechUkraine раді бути важливою частиною цього важливого процесу».

***Протягом періоду дослідження, з 2 червня по 3 серпня 2022 року, було отримано 153 відповіді від українських стартапів. Опитування проводилося завдяки декільком каналам, включно з соціальними мережами, партнерами, приватними та корпоративними електронними поштами.

1363