Типи UX-досліджень

Якісний інтерфейс часто справляє враження чогось магічного: він є простим, в ньому немає нічого зайвого, а кожен елемент якимось дивним чином розташований на відповідному місці, він інтуїтивно зрозумілий. Але до створення таких інтерфейсів авторів веде не інтуїція. Як правило, якісний інтерфейс стає результатом того, що його творці докладають значних зусиль до проведення найрізноманітніших досліджень. Причому на всіх стадіях роботи: і на етапі аналізу, і під час розробки та створення дизайну, і навіть коли продукт вже запущений і ним активно користуються.

Сам термін UX-дослідження є дещо узагальненим. Насправді немає одного способу проведення користувацького дослідження. Є сукупність різних методів, покликаних дати розуміння усіх аспектів проєктування та покращення досвіду взаємодії із застосунком.

У цьому матеріалі ми поговоримо про те, які ж існують типи досліджень. Але перед цим маємо згадати людей, які доклали значних зусиль, щоб розробити методологію досліджень досвіду використання.

Теорія UX-досліджень

Значна частина ідей та методів, що стосуються досліджень досвіду використання, пов'язані з іменами двох інженерів — Дона Нормана та Якоба Нільсена.

Дон Норман (повне ім’я Дональд Артур Норман) — американський інженер, дослідник, професор та автор книг про дизайн та концепцію створення зручних продуктів, директор Лабораторії дизайну в Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго.

20
14647

Ця стаття недоступна в безплатній версії

Щоб отримати до неї доступ, оберіть комфортну опцію:
Тиждень повного доступу
Безплатно
Всі можливості платформи
без обмежень
Навчайтесь з нами
від 500 ₴/міс.
Доступ до десятків курсів про графічний дизайн, вебдизайн, UI/UX та фронтенд
Підібрати тариф