Тренд на локалізм — 20-21: як весь світ підтримував місцевий бізнес під час пандемії

Цьогорічна весна, яку ми всі так чекали, для багатьох стала найважчим і найпохмурішим часом. Перша хвиля локдауна, невпевненість у завтра і постійний страх: захворіти, втратити близьких чи лишитися без роботи.

Та найбільше постраждав малий бізнес, для якого кожен день перетворився на битву за виживання. Квітневе опитування Європейської Бізнес Асоціації серед представників малого та мікробізнесу показало, що кожен п'ятий з них може припинити роботу до літа.

78% опитаних повідомили про втрати до 75% доходів, і тільки 4% отримали більше прибутку, аніж до карантину.

Замість того, щоб допомагати фінансово чи принаймні зменшувати податки, держава вводила нові обмеження на роботу і навіть штрафи за звільнення працівників.

Було зрозуміло, що без підтримки кожного малий бізнес просто не виживе. Локалізм, тобто зростання популярності місцевих продуктів і послуг, став трендом пандемії та посткоронавірусного періоду. Згідно з дослідженням Kantar, дві третини населення стали обирати малих виробників на противагу міжнародним брендам.

Так покупці ближче знайомились із локальними бізнесами, про яких раніше і не чули. А дарма, адже саме місцевий виробник найкраще знає своїх клієнтів, адже по суті є їхнім сусідом.

Він ніколи не пошиє зимову куртку, що годитиметься тільки на європейську зиму — вона точно буде пристосована до українського мінливого клімату. Він навряд чи буде готувати ананасовий джем, адже знає, як ми сумуємо за бабусиними закрутками з полуницею.

А ще малий бізнес дуже старається і кожну річ створює відповідально і з увагою до деталей. А ще асортимент таких виробників часто лімітований, тому ви отримуєте унікальний товар, створений саме для вас.

Тож весь світ почав підтримувати малий бізнес різними способами. Покупці стали обирати більше локальних товарів ще й тому, що просто боялися купувати імпортні, особливо з Китаю та США — через активне поширення там коронавірусу.

42% людей у всьому світі стали звертати більше уваги на походження товарів, які купують. 87% покупців із Китаю почали під час пандемії підтримувати малий бізнес, 81% італійців приєдналися до цього руху, як і 73% іспанців.

Європейські держави активно підтримували малих виробників. У Буенос-Айресі випустили додаток для смартфонів, з допомогою якого місцеві підприємці могли швидко й легко продавати товари містянам.

Адміністрація Відня запустила програму Vienna Online, в рамках якої місцеві компанії отримали 15 мільйонів євро на створення електронних магазинів. Австрія також підтримувала локальних виробників і на державному рівні. У березні в країні відкрився ресурс, що просував національну продукцію.

Китайські онлайн-платформи JD.com і Taobao запустили стріми з фермерами, за якими спостерігали 41 млн передплатників. Компанії допомогли фермерам і продавцям створити інтернет-магазини і показали, як зробити свій контент привабливим для покупців. За перші три дні трансляцій було продано 15 000 тонн продукції.

В Україні роль підтримки малого бізнесу взяли на себе великі компанії.

У травні з'явився проєкт #великімалі від Rozetka, в рамках якого в соцмережах і на сайті компанії кожен міг познайомитися з локальними малими і середніми виробниками.

Також у межах кампанії #ПідтримайСвоїх малий бізнес підтримувала Visa: компанія створювала ініціативи, де підприємці боролися за грошові гранти, а покупці ділилися одне з одним улюбленими локальними брендами.

Влітку тривав проєкт «Бізнес-трамплін» від Visa та Rozetka, де малі підприємці отримали понад 1,3 млн грн на розвиток власної справи та крупних інвесторів. 

Останнім проєктом підтримки малого бізнесу у 2020 році став «Новорічний онлайн-маркет українських подарунків». Купуючи на маркеті, кожен міг зробити дві добрі справи одночасно: підтримати малий бізнес і порадувати друзів та рідних якісними подарунками до зимових свят.

Локальні виробники — запорука стабільного розвитку економіки будь-якої держави. Та порівняно з минулорічними, продажі більшості брендів впали на 20-30%, хоча на 2020 рік планувалося закономірне зростання бізнесу в 2-3 рази.

Давайте підтримувати локальний малий бізнес, адже пандемія не закінчилась, а економічна нестабільність — тим паче. 


1
4478