Тренди контент-мейкінгу: що чекає на індустрію у 2024?

2023 рік показав, що контент невпинно розвивається, але має незмінно важливе значення. Все більше маркетологів починають включати у свої кампанії відео та прямі ефіри, досліджувати нові формати та пропонувати все більше й більше візуальних матеріалів. Згідно з опитуванням від Wyzowl, 91% компаній використовують відео як маркетинговий інструмент. Бізнеси починають створювати різноманітні відео як для внутрішніх цілей, таких як онбординг чи навчання, так і для зовнішніх – реклама, конференції тощо. Що ж чекає на сферу контент-мейкінгу, зокрема створення онлайн-подій та відео, у майбутньому?

Вищий поріг входження до креативних індустрій

З кожним роком культура інфлюєнсерів зростає все більше. Кількість осіб, які так себе називають, злетіла до небес – тільки в Instagram налічується 64 мільйони акаунтів. Якщо ж узяти до уваги й інші соціальні платформи, такі як Twitch і YouTube, ця цифра є ще більшою. Однак чим більше інфлюєнсерів – тим вища конкуренція. Вже зараз існують як кумири-мільйонники, так і локальні креатори, які досить давно в медіаполі, але не мають такої популярності. Щоб виділитися у цій перенасиченій сфері, блогери мають не просто говорити на камеру чи публікувати фотографії, демонструючи контент. Креатори мають приваблювати аудиторію гумором, опановувати нові формати, впроваджувати технологічні інновації тощо.

Варто відзначити, що виробництво контенту розвиватиметься та залучатиме більше фінансування для задоволення потреб глядачів. Так, згідно з опитуванням Crowdtap, 44% інфлюєнсерів готові співпрацювати з брендами, щоб створювати релевантний контент для прихильників, тож цілком імовірно, колаборації стануть ширшими та несподіванішими.

Міжгалузевий контент

Креативна індустрія – величезний сектор економіки. Мода, мистецтво, розваги, музика – кожен жанр і стиль мають власну базу шанувальників. Однак межі галузі втрачають сенс, коли йдеться про розваги для фанатів. Творці контенту враховують різноманітні інтереси та поєднують традиційний спорт і кіберспорт, шоу та відеоігри, щоб розширити охоплення та запропонувати контент, що матиме попит.

Міжгалузевий підхід також змінить виробництво онлайн-подій. Шоу про футболістів також може включати елементи кіберспорту, а події, присвячені комп’ютерним іграм – вікторини як в олдскульних телепрограмах. Усе це має на меті зацікавити більшу фан-базу та виділитися серед конкурентів.

Важливі історії

Сторітелінг – це потужний творчий інструмент, який допомагає брендам і компаніям доносити ідеї до шанувальників. Які цінності обстоює бренд, яка мета його дій – бізнеси можуть багато чого пояснити за допомогою сторітелінгу. Цей інструмент не новий, та він цілком може допомогти у виробництві онлайн-подій та відео, й у маркетингу в цілому.

Маркетингова стратегія може не лише включати відео або прямі трансляції як один з елементів, а й використовувати їх, щоб розповідати історії. Щоб донести ідею, організатори можуть піти далі, ніж просто створити шоу – вони можуть розробити цілу серію заходів, щоб розвинути концепцію.

Імерсивні інструменти та формати

Розвиток івент-продакшну багато в чому залежить від технологічного прогресу. AR і XR вже активно використовуються у виробництві відео та онлайн-подій. Офлайн-заходи нікуди не подінуться, але онлайн-формат за кілька років встиг зарекомендувати себе як повноцінна альтернатива. Віртуальні події означають менші витрати на приміщення, відсутність обмежень для продюсерської команди тощо, однак такі події усе одно можуть залишати по собі враження розмитої картинки на екрані. Враження ж, створені за допомогою комбінації різних технологій, стирають межі, що особливо важливо для онлайн-глядачів. Технології доповненої та розширеної реальності змінюють те, як живе івент-індустрія.

Нішевий контент

Речі, які в минулому здавалися андеграундними або нішевими, у майбутньому можуть неочікувано стати мейнстримом. Це досить логічна реакція на зростання конкуренції у сфері виробництва контенту. Замість того, щоб використовувати популярні теми, творці контенту шукають вузькоспеціалізовані спільноти та розробляють контент, орієнтуючись на них. Глибше занурюючись в інтереси конкретної аудиторії та створюючи відчуття ексклюзивності, такі креатори підвищують якість взаємодії з аудиторією, яка цінується більше, ніж кількість підписників. Однак не виключено, що такий підхід створить тренд на ту чи іншу нішу, як це сталося з VTubing’ом.

Інновації, очікування яскравих колаборацій та нові підходи до створення контенту – майбутнє виробництва онлайн-подій виглядає перспективним. Творці контенту розроблятимуть для глядачів не просто шоу, а враження, підкріплені новими технологіями та інвестиціями, які лише посилять креативну економіку.

1249