Тренди: Про що говорили на третьому тижні травня?

На першому місці — “Президент”. Що ще? Дуда, обстріл, мавпяча віспа, не оминули згадки і прийдешню Лігу чемпіонів.

Команда LOOQME дослідила, про що говорили українські медіа на третьому тижні травня, проаналізувавши ТОП-100 найбільш рейтингових ЗМІ України — головних джерел новин у нашій державі.

Тренди

Найбільш трендовою темою в топових українських ЗМІ цього тижня став приїзд польського Президента Анджея Дуди. Поруч із цим інфоприводом медіа широко розлетілася новина про те, що Президент України Володимир Зеленський внесе законопроєкт про особливий статус громадян Польщі в Україні.

Також у тренди потрапили виступи омбудсменки Людмили Денісової. Трендові слова “лига”, “матч”, “чемпион”, “АПЛ” стосуються фіналу Ліги чемпіонів, де згадували війну в Україні. Не оминула тренди і нова хвороба — мавпяча віспа. ЗМІ активно обговорювали причини її виникнення, ситуацію в Європі, а також шанси поширення мавпячої віспи в Україні.

За кількістю згадувань в текстах з ТОП-200 трендових слів цього тижня на першому місці “президент (слово використали в текстах більше 27 тисяч разів). На другому місці стоїть “ракета”, а на 3-6 місцях — українські та російські варіанти написання імені Володимира Зеленського. Порівняно з попереднім тижнем значно виросли в кількості трендові слова “сезон” та “Польща”. На 58,8% збільшилася кількість згадок про електроенергію: новини стосувалися рішення країн Балтії про припинення імпорту електроенергії з росії.

Хмара слів

Хмара слів, яка показує контекст новин українських ЗМІ, четвертий тиждень поспіль залишається сталою. Слова, які найчастіше вживаються в текстах, майже не змінюються (приріст +/- 10%). Проте протягом 16-22 травня значно збільшилася кількість згадок слова “обстріл” (+78,4%). Також значний приріст в текстах отримали слова Зеленський (+368,8%) та ЗСУ (+72,7%).

Наративи про Україну

У найближчому контексті згадувань про Україну з’явилися “Зеленський”, “Польща”, “вишиванка”, “США”, “Маріуполь” та “Азовсталь”. З ТОП-10 слів зменшився показник асоціацій з росією та війною (тут зменшується частота і відстань розміщення слів відносно згадок України).

Динаміка публікацій у ЗМІ

Динаміка публікацій новин та потенційне охоплення залишаються майже незмінним протягом останнього місяця. Топові українські ЗМІ публікують більше 60 тисяч новин на тиждень: з піком в середині тижня та зменшенням активності на вихідних (майже всі ЗМІ зменшують активність на вихідних на 60-80%, порівняно з робочим тижнем). Середнє охоплення аудиторії становить 16,3 млн користувачів на день.

Порівнюючи кількість публікацій та охоплення по окремих ЗМІ бачимо, що на перших місцях опинилися новинні ресурси, а розважальні, які були активними попереднього тижня через перемогу України в Євробаченні, зменшили кількість новин. Найбільший приріст показало джерело “Бухгалтер 911” (+112,2% порівняно з попереднім тижнем), а найменший — СТБ (-33,6%).


2876