Тренди у digital-маркетингу на 2022

Пандемія внесла корективи до всіх сфер бізнесу. Змінилася і купівельна поведінка: виявилося, що купувати товари та послуги онлайн без прив'язки до місця розташування та часу – зручно.

Тренди у digital-маркетингу на 2022

За інформацією агентства Mediyka, з початку 2020 року діджитал-маркетинг розвивається у 30 разів швидше, ніж раніше: частина компаній миттєво зорієнтувалися та вдосконалили свої цифрові інструменти, а деякі спробували інтернет-маркетинг та торгівлю вперше та активно нарощують темпи.

Загальні тенденції у діджитал-маркетингу 2022

Персоналізація

Створювати “універсальний” контент та сподіватися залучити найбільшу кількість клієнтів у 2022 році – погана ідея. Зазвичай те, що підходить усім, за фактом не приносить жодної користі.

Просуваючи продукт, потрібно чітко розуміти, яка цільова аудиторія - ваша, на які сегменти вона ділиться, що саме у вашому продукті цікаво в сегментах ЦА, якому контенту віддають перевагу представники сегментів, в якому форматі і на якій платформі. Ви повинні не лише створювати максимально персоналізований контент, але й розуміти, через які канали та в який час його доносити.

42% людей, які брали участь в опитуванні Adobe, заявили, що їх дратує, якщо контент не персоналізований. Тому брендам варто коригувати контент відповідно до контексту – зусилля окупляться, якщо кожна людина у кожному сегменті вашої цільової аудиторії зрозуміє, що ви її чуєте та розумієте.

Метавсесвіт і віртуальна реальність

Минулого року Марк Цукерберг зробив амбітну заяву: Фейсбук розробляє Metaverse – наступне покоління соцмереж або навіть інтернету.

Не обов'язково чекати, поки Марк розробить "інтернет майбутнього" - спробувати доповнену реальність як новий тренд маркетингу можна вже цього року, використовуючи смартфон та комплекти VR. Фахівці вважають, що VR-маркетинг стане проривом 2022 року.

Що з контент-маркетингом?

За інформацією Technavio, середньорічний темп зростання контент-маркетингу у 2022 році становитиме 16%. Адже серед інструментів цифрового маркетингу контент найрентабельніший: він наполовину дешевший за звичайну рекламу, дає в 3 рази більше лідів і генерує органіки на 20% більше, ніж інші інструменти.

Основні тенденції контент-маркетингу: короткі, розважальні, інформативні формати. У цьому ваш контент має бути органічним, живим, автентичним - тобто. максимально не схожим на рекламу. У цій ніші, як і раніше, лідирує відеомаркетинг. Зараз більшість людей вважають за краще подивитися короткий інформативний ролик, а не читати статтю (нехай і докладно ілюстровану). А якщо цей ролик триває менше 3 хвилин, ймовірність, що його додивляться до кінця, майже 100%.

Тобто Tik-Tok та відео в Instagram будуть, як і раніше, популярні і допоможуть утримати увагу клієнтів.

Статистика - річ невблаганна:

  • близько 80% користувачів купують програми або ПЗ після перегляду відео;
  • YouTube – на другому місці за відвідуваністю в США (органічний трафік);
  • маркетологи впевнені: відеомаркетинг - чудовий інструмент для брендів, і фінансові результати 2021 це наочно демонструють.

При цьому ролики повинні бути цінними для вашої ЦА і одночасно закривати ваші маркетингові цілі: мотивувати зареєструватися на захід, підписатися на розсилку, купити. Якщо у вас вже є ролики, які дають багато залучення, ви спокійно можете використовувати їх для реклами – так ви зберете теплу аудиторію.

Як не дивно, паралельно з трендом на швидкий та ємний контент розвивається інтерес до live-формату. Clubhouse, LiveAudioRooms, подкасти на YouTube та Amazon – великі компанії знають: чим довше ви утримуєте увагу, тим краще. У цьому плані далі за всіх пішов Facebook з аудіокомнатами, прямими трансляціями для більш нішового спілкування та ріллс для залучення органіки.

Давайте подивимося, над чим ми маємо попрацювати в кожному каналі діджитал-маркетингу в 2022 році.

Соціальні мережі

Репутація

Деякі компанії вже використовують метод соціального прослуховування, щоб будувати чи коригувати репутацію, краще розуміти свою ЦА, виводити ринку дійсно потрібні продукти чи ефективно просувати існуючі.

Відгуки на ресурсах вашої компанії, відгуках, досвід використання продукту, рекомендації друзям - безцінна інформація, яку потрібно збирати і правильно використовувати.

Мікро-інфлюенсери

Блогери з аудиторіями до 10 тисяч передплатників у 2022 році стануть популярними рекламними "майданчиками". Чому?

Якість передплатників таких невеликих блогів на порядок краща – аудиторія більше довіряє блогеру, більше залучена, активна, а реклама дешевша.

Мікро-блогери часто "нішеві", тому ймовірність, що вашу рекламу побачать зацікавлені люди, досить висока. Деякі компанії вже будують свій маркетинг у соціальних мережах, використовуючи цей метод.

Прямий продаж в один клік

Компанії вже можуть відзначати свої товари у публікаціях. Натискаючи на позначку, користувач купує товар у Instagram. Йому не потрібно переходити на сайт, реєструватися та взагалі робити якісь зайві рухи.

TikTok і Facebook тестують сервіс, який дозволить продавати товари безпосередньо під час прямих ефірів, а Alibaba і Twitter вже надали таку можливість деяким категоріям користувачів. з Instagram або Tik Tok.

Контент користувача

Використовуйте своїх клієнтів. Хоч би як дивно це звучало. Навіщо самим постійно знімати та писати, якщо можна за невеликі гроші попросити клієнта розповісти про ваш товар у своєму обліковому записі. А ви потім просто перепостіть його відгук у своєму бізнес-акаунті. За статистикою, такі відгуки реагують на 28% частіше, ніж рекламний контент компанії. Тому що люди довіряють “такій самій звичайній людині” набагато охочіше, ніж бренду.

Ключові моменти для SMM-стратегій:

  • Серед мільйонів та представників покоління Z, що складають ядро ​​споживачів контенту та платоспроможної аудиторії, найбільш популярні YouTube та Tik Tok, Instagram reels. Це означає, що люди хочуть яскравого, сміливого, інформативного контенту, яким хочеться поділитись.
  • Ідеальні майданчики для розміщення реклами – Facebook та YouTube. Тут є високоприбуткові бази користувачів.
  • Для галузевого контенту та вузькоспеціалізованих знань – LinkedIn.
  • Pinterest та Etsy - в основному, "жіночі" платформи.

Нове та важливе у SEO

SEO залишається класичним інструментом просування. Але зміни торкнуться його. У Google вірять в оптимізацію для людей. І щоб пошуковик розумів користувача, як людина, розробники створили алгоритми машинного навчання BERT та MUM.

Нове та важливе у SEO

Тому система, генеруючи результати пошуку, орієнтується більше на пошуковий намір.

Пошуковий намір - це причина, через яку людина щось шукає в інтернеті. І наріжний камінь пошукової оптимізації у 2022 році. Аналізуючи пошуковий запит, Google намагається зрозуміти його зміст і знайти всю відповідну інформацію. Наприклад, коли користувач вводить в пошуковий рядок amazon, система розуміє, що найімовірніше людина шукає інтернет-магазин, а не річку Амазонку. Тому в 2022 важливо створювати контент, орієнтуючись на пошукові наміри користувачів.

Як це зробити?

Вивчаючи сторінки результатів пошуку з якогось запиту, звертайте увагу на:

  • тип контенту. Це стаття у блозі, відео чи сторінка сайту з певним продуктом/послугою?
  • формат контенту. Чек-листи, огляди, посібники, описи – все це формати.
  • УТП – які якості виведені найважливішими? Чи можна одразу зрозуміти, про що мова?

Що ще важливого у SEO

Комплексний підхід

Пошукові системи розумнішають, тому в пошуковій оптимізації більше уваги потрібно приділити цінності інформації, якою ви ділитеся з користувачами. Не варто морочитися на машинних методах просування.

Локальне SEO

Інструменти Google Maps досі актуальні, безкоштовні та ефективні. Використовуйте їх грамотно і клієнтам буде набагато простіше знайти вас.

Голосовий пошук

Враховуючи прагнення користувачів до багатозадачності та “вільних рук”, голосовий пошук – чудовий інструмент. Оптимізація інтернет-ресурсів під голосовий пошук нічим не відрізняється від звичної, адже пошукові системи все одно формують видачу в “письменному вигляді”.

Цей спосіб має лише один значущий для маркетологів недолік - нульовий клік.

Що нового в PPC

Автоматизація набирає обертів. Довірте тестування оголошень, статистики, визначення неефективних або, навпаки, найефективніших СТА програмі – це допоможе швидше визначити непрацюючі оголошення та вибрати поєднання найефективніших інструментів у РРС.

Штучний інтелект. Вже не інновація, проте ІІ проаналізує, наприклад, ключі, вибере неефективні, запропонує низькочастотні з довгими хвостами, спрогнозує кількість кліків та оптимальну ставку для ваших РРС-компаній.

Фокус на шляху покупця

Цього року РРС-фахівцям варто докладно вивчати шлях клієнта - від болю та соцпоказників до того, як клієнти розпоряджаються інформацією, що зберігають, на які оголошення реагують.

Особисті дані

Google оголосив, що файли cookie, які багато маркетологів успішно використовують для настроювання рекламних кампаній, перестануть існувати вже 2023 року. Тому маркетологам варто мотивувати клієнтів залишати особисті дані – електронну пошту, ім'я, переваги – та аналізувати, що, коли, як і за яких умов люди купують.

Багато не означає добре

Досвідчені маркетологи знають, що багато лідів не означає багато продажів.

2022 року слід зосередитися на тому, щоб отримати максимум реальних платоспроможних клієнтів. Інтегруйте Google Ads та CRM або збирайте інформацію вручну. Швидше за все, лід у цьому випадку обійдеться дорожче, однак конверсії буде більше, і витрати досить швидко знизяться.

ASO-оптимізація

Світ змінився. Віддалено можна робити практично все: купувати їжу, різні товари, працювати, контролювати роботу інших людей. Все це можливо і просто за допомогою мобільних програм, і за останні два роки їх кількість вимірюється мільйонами.

Що робити, щоб не загубитися серед таких пропозицій конкурентів?

Вивчайте свою цільову аудиторію

Чому люди одні програми купують, а інші ні? Що їх приваблює, дратує, зручно? Наскільки коректно працює ваша програма на різних пристроях? Відповівши на ці питання, ви одразу створите продукт, який сподобається вашій ЦА, і зможете підкоригувати вже існуючі.

Зосередьтеся на ключах

Підбирайте низькочастотні ключі та ключові фрази з довгими хвістами для просування мобільних додатків. Якщо ви добре знаєте свою цільову аудиторію, це зовсім нескладно зробити. Довгі описові ключі закривають більше пошукових намірів, ніж короткі високочастотні запити.

Слідкуйте за трафіком і рейтингом програми. На його популярність впливають різні чинники: сезон, тренди, конкуренти навіть день тижня. Дивіться, як працюють ті чи інші ключі, щоб вчасно скоригувати стратегію просування програми.

Конверсія – ваше все

Не нехтуйте простим А/В-тестуванням. Використовуйте нативні тести, щоб вибрати найкращі варіанти будь-яких елементів програми – іконок, головного зображення, скріншотів. Так ви будете чітко розуміти, а не гадати, що подобається користувачам, уникнете зайвих витрат бюджету і залучите більше покупців.

Функція А/В-тестування вже інтегрована в консолях Google Play та AppStore, що значно спрощує ASO-просування.

Замість підсумків

Говорячи про нові тренди у маркетингу, фахівці у різних діджитал-нішах солідарні у кількох позиціях:

  • Вивчайте цільову аудиторію, зробіть клієнта, його наміри та бажання центром всесвіту свого бренду/продукту/компанії.
  • Спрощуйте користувачеві життя. Будьте доступні, починаючи з присутності в соцмережах та Google Maps, закінчуючи кращими умовами доставки та післяпродажного сервісу.
  • Спрощуйте життя собі. Автоматизуйте всі можливі процеси, підключіть штучний інтелект – нехай він займається рутинною роботою.
  • Будьте гнучкими, реагуйте на зміни - зараз вони відбуваються набагато частіше і швидше, ніж будь-коли.
1792