Тренди в PR на 2024 рік

У 2024 році світ PR переживає революційні зміни, які кардинально впливають на способи взаємодії брендів з їхньою аудиторією. З розвитком технологій, таких як штучний інтелект та машинне навчання, а також збільшенням значення соціальних медіа, PR-фахівці змушені адаптуватися до нових реалій.

У цьому матеріалі ми зібрали передбачення трендів у PR у 2024 році, проаналізувавши багато різних прогнозів від авторів з усього світу. Залишили ми тільки ті, які, на наш погляд, можна адаптувати до українських реалій та більшості бізнесів.

Тренд 1. Емпатія і людяність.

У 2024 році в сфері публічних комунікацій спостерігається зростання значення емпатії як основного принципу успішних стратегій. Через високий рівень соціального стресу та втому від реклами, люди шукають більш щиру і емпатичну комунікацію. У світі, перенасиченому рекламними пропозиціями та комунікаціями брендів, потреба в більш автентичному спілкуванні з брендами є критично важливою.

Успішні PR-кампанії мають не тільки залучати, а й надихати, створюючи контекст, який глибоко резонує та сприяє формуванню справжніх зв'язків з аудиторією. Люди (співробітники, клієнти) все частіше стають центром довгострокових комунікаційних стратегій; все частіше образ компанії створюють не тільки публічні керівні фігури, але і лінійні співробітники. Наприклад, енергетики в YASNO, провідники і машиністи Укрзалізниці, поштарі Укрпошти, логісти та менеджери Нової Пошти, тощо.

Тренд 2. Зростання ролі інклюзивності в цінностях компанії.

Причому на всіх рівнях. Ціннісний сторітеллінг та соціально-відповідальний контент останніми роками завжди знаходять відгук у аудиторії, але тренд PR у 2024 році полягає у справжній прозорості в цих питаннях. Аудиторія хоче підтримувати бренди, які по-справжньому дотримуються принципів інклюзивності, особливо в поточній суспільній ситуації, коли через бойові дії маємо багато людей з травмами різної ступені тяжкості та стресовими розладами.

Це виходить за рамки декількох PR кампаній з використанням правильної інклюзивної лексики, людей цікавить як саме ця цінність підтримується на кожному рівні бізнесу бренду, починаючи з вищого керівництва і закінчуючи співробітниками на лінійних посадах.

Про інклюзивність говорили минулого року не тільки в масштабах компаній, але і в масштабах цілої країни. Наприклад “Метінвест-СМЦ” в травні представили свою концепцію відбудови українських міст “Сталева мрія”, в якій інклюзивність є одним з пріоритетів.

Тренд 3. Digital PR та SEO

SEO-орієнтовані матеріали стануть важливою частиною у PR індустрії у 2024 році, і це мабуть такий тренд, який вимагатиме значних змін у робочих підходах. Настав час стати впевненим користувачем інструментів для SEO, такі як SEMrush, Google Search Console та KWFinder.

Ексклюзивність бренду у порівнянні з конкурентами з’являється у високочастотних пошукових запитах з низькою конкуренцією; якщо заголовки чи тексти містять такі релевантні частотні ключові слова, за якими не знаходяться конкуренти, це шанс на лідерські позиції в пошуковій видачі.

Тому важливою навичкою сучасного PR менеджера є вміння використовувати онлайн-платформи, орієнтуватися в складних алгоритмах та адаптуватися до постійно змінюваних трендів у цифровому просторі.

Тренд 4. Data-driven PR

Тренд, який логічно витікає з попереднього. Пояснення цінності PR клієнтам завжди було складним завданням, але у 2024 році клієнти будуть очікувати чітких і вимірюваних даних.

Компанії бажають бачити результати роботи та витрачених бюджетів ясно і чітко. Людям, які орієнтуються на цифри, іноді важко зрозуміти соціальний та емоційний вплив PR без детальної статистики. Коли вони можуть чітко побачити зв'язок між PR зусиллями та позитивними змінами в даних відвідувань чи продажів, наступні бюджети будуть затверджуватись більш оптимістично.

Але мова йде не тільки про звіти постфактум, адже розробка стратегій на основі конкретних даних приносить кращі результати. На ринку є маса готових зручних інструментів, які дозволять як відслідковувати ефективність запущених кампаній, так і планувати наступні, виходячи з цільової аудиторії, інтересів, тематики чи попередньої історії співпраці.

Тренд 5. Пітчинг без прес-релізів та постійна цінність для медіа-партнерів

Тренд, який вартий уваги - це відправка пітчів для медіа без прес-релізів. Це новий спосіб, який відрізняється від звичайних методів, але він працює добре в більшості випадків. Замість того, щоб надсилати електронні листи з вкладеними офіційними прес-релізами, які направлені на більшу аудиторію, можна відправляти короткий електронний лист, щоб налагодити стратегічні стосунки з журналістами.

Оскільки медіа сфера стає більш вибірковою і кількість AI-згенерованого неякісного контенту вже наближається до свого історичного максимуму, стає важливіша якість інформації, а не її кількість, особливо коли йдеться про історії, спрямовані на конкретну аудиторію.

Проте дещо в цьому тренді лишається незмінним. Ви вже знаєте, що маєте бути цінним ресурсом для своїх контактів зі ЗМІ, але цього року журналістам доведеться мати справу з більшою кількістю викликів, ніж будь-коли. Усі PR-тенденції 2024 року, пов’язані зі зв’язками зі ЗМІ, зосереджені на тому, щоб полегшити життя ваших контактів у виданнях на кожному кроці.

Кожне звернення, яке ви надсилаєте, має бути точним, своєчасним і повністю персоналізованим для вашого контакту та його публікації. Журналісти працюють із дедалі коротшими термінами, тож чим раніше ви можете надіслати пітч, тим краще.

Тренд 6. Сторітеллінг, а особливо data-driven сторітеллінг

Матеріали від компаній - прес-релізи чи статті - мають перестати бути простим переказом фактів, і стати мистецтвом створення емоційного зв’язку з читачем. Аутентичніть розповіді, візуальне підкріплення, цілісні сюжети, референси до знайомих читачу чи глядачу історій - це ознаки текстів, які одночасно хочуть бачити медіа та їх цільова аудиторія.

Найбільш яскрава PR історія з 2023, яка ілюструє розвиток цього тренду, стала історія про колаборацію між INTERTOP та CHERRY17, яку вони підтримали в своїй комунікації серіалом-омажем до “Секс і місто” з залученням відомих українських інфлюенсерок.

Також в 2024 році посилюється значення сторітеллінгу, створеного на основі даних; медіа шукатимуть не просто історії, а звертатимуть увагу на чіткі та конкретні цифри та результати, які підтверджуватимуть інформацію з прес-релізів. Для аудиторії стає вкрай важливим бачити результат PR кампаній, який не вимірюється в нагородах від спеціальних фестивалів, а є чинником змін - на макро та мікро рівні.

Вражаючий і приємний сторітеллінг, хоча мабуть дещо непрогнозований в такому масштабі, стався внаслідок PR кампанії “ОКО ЗА ОКО” від АЗС “ОККО” (близько 1,5 тис публікацій про кампанію знайдено у системі Semantrum) - завдяки переданому у БпАК 73-го морського центру ССО БПЛА Shark було виявлено новітній комплекс артилерійської розвідки 1К148 "Ястреб-АВ" (а згодом і знищено HIMARSом).

Тренд 7. Водночас - будьте настільки точними у фактах і прозорими у комунікаціях, наскільки це можливо

Кому як не українцям знати про шкідливість дезінформації. Да і взагалі, більшість читачів легко виявляють фальшивий та поверхневий контент. У 2024 році найкращий спосіб заслужити довіру аудиторії - це демонструвати справжність та чесність на кожному рівні.

Відмова від надмірного офіціозу - це ще одна важлива частина цього тренду PR у 2024 році. Засновники брендів та керівництво повинні бути такими ж відкритими та доступними, як інфлюенсери в соціальних мережах. Органічні короткі відео прийшли на зміну гладенькому, занадто професійно виготовленому контенту. Також цим можна частково пояснити і популярність подкастів - вони дають аудиторії нефільтрований погляд всередину бренду, приналежність до нього, і також завжди користуються популярністю

Одним з чудових прикладів близькості до користувачів є комунікація Сергія Коваленка, CEO YASNO, який ще з минулої зими почав роз’яснювати українцям, що відбувається в енергетичній системі країни, ставши таким чином одним з найважливіших каналів комунікації бренду. Такий же тренд розвивають і інші керівники, навіть в держустановах - давайте згадаємо Ігоря Смілянського чи Володимира Поперешнюка.

Тренд 8. Важливість та швидкість кризових комунікацій

Cancelling culture не здає своїх позицій і в цьому році, і характеризується ще більшою нетерпимістю до помилок публічних осіб чи великих брендів. При цьому не всі скандали варті того, щоб на них реагувати, проте репутаційна криза може розвитись з одного посту до мільйонних переглядів за лічені хвилини.

Тому план комунікацій при репутаційній кризі, список відповідальних, перелік публічних спікерів, чіткий алгоритм дій мають бути адаптовані до швидкості розповсюдження

кризових повідомлень в соціальних мережах, а також оновлені з урахуванням нульової толерантності суспільства до певних неприйнятних дій чи позицій, які були публічно висловлені спікером.

Цінності, як і люди, стають центральною частиною стратегії PR брендів. Проте як і з інклюзивністю - важливо, щоб послідовність дотримувалась на кожному з рівнів в компанії, оскільки суперечливі заяви від представників бренду можуть миттєво знищити довіру аудиторії. Згадаймо лише скандал з Young Business Club.

Тренд 9. Соціальні мережі

Цей тренд насправді є такою собі збіркою цікавих мікротрендів по декількох соціальних мережах, які хотілось би відзначити у цьому матеріалі.

Найяскравіший мабуть – це тренд відмови від Твіттера як каналу брендових комунікацій. Твітер (Х) все ще є однією з найпопулярніших соціальних мереж, але непослідовність та непопулярні рішення її власника Ілона Маска стала причиною відтоку багатьох рекламодавців та просто контент виробників з цієї платформи. На фоні цього, Threads, дитя Meta, завойовує популярність як соціальне медіа для мікро-текстових форм.

Найбільш ефективними форматами для зростання органічної аудиторії, як і в минулому році, залишаються відео; для Instagram та Facebook це Reels, ну і звичайно Youtube та TikTok. Правила успіху прості – 3 секунди на те щоб захопити і утримати глядача, ролик не більше 3 хвилин (а краще не більше одної), ролики на мобільний телефон працюють краще за ролики, зняті з професійним світлом в професійній студії.

Тренд 10. AI.

Було б дивно не згадати про штучний інтелект, говорячи про тренди. Ми вже звикли до ChatGPT, Bard чи безлічі інших інструментів на їх основі, проте основний тренд – не використовувати їх як єдиний спосіб створення готового контенту.

Штучний інтелект може бути незамінним для створення плану статті чи прес-релізу, пошуку більш емоційно насичених синонімів чи допомоги в пошуку метафор нерідною для автора мовою. Чати та повʼязані продукти є чудовими джерелами для натхнення, а вбудовування алгоритмів ШІ в пошукові системи – зручним способом для мікро-дослідження перед написанням статті. Штучний інтелект визначає тональність згадок вашого бренду, створює контент-плани, вчасно інформує про незвичні сплески активності чи детектує інформаційну атаку, і поступово стає персональним асистентом і для PR спеціалістів в тому числі.

Підсумовуючи ключові тренди PR на 2024 рік, якби нас попросили назвати три основних слова, ми б обрали “емпатія”, “інклюзивність”, “data-driven”.

Від автентичності і прозорості до інклюзивності та використання цифрових інструментів, як-от SEO і ШІ асистентів, кожен тренд підкреслює важливість адаптації до змінюваних вимог та очікувань аудиторії.

Бажаємо в новому році цікавих проєктів і успішних кейсів. І Перемоги, звичайно Перемоги!

1
976