У 2027 році 2,32 млрд людей будуть грати в мобільні ігри. Як це вплине на бізнес та відносини з клієнтами?

Кількість екранного часу та гравців у мобільні ігри невпинно зростає у всіх регіонах світу. Розуміння цієї аудиторії та розробка стратегій її залучення – на часі у багатьох галузях бізнесу, а особливо – у брендів зі сфери ритейлу, що працюють над залученням нових клієнтів та покращення досвіду уже існуючих клієнтів.

Згідно з Statista, до 2027 року кількість мобільних геймерів зросте від 2,22 до 2,32 млрд. Для порівняння, ця кількість перевищує населення Китаю, яке становить 1,43 млрд.

У 2022 році користувачі завантажили близько 89,74 млрд мобільних ігор і витрачали в середньому 5,3 години на мобільні застосунки. Але, як стверджує дослідження AppLovin 85% людей, які грають у мобільні ігри, все одно не вважають себе мобільними геймерами.

Тож, чому ми граємо в ігри?

  • Гра – це місце втечі від надмірного зовнішнього світу.
  • В грі ми бачимо прогрес.
  • Ігри дають відчуття дослідження і свободи.
  • Гра – це можливість знайомитися з новими людьми та спілкуватися.
  • Ігри – це безпечне місце для ризику.
  • Ігри дають відчуття задоволення та розслабляють.
  • У світі ігор можна бути ким завгодно, від завойовників світу до супергероїв.


У що грають користувачі?

У 2022 році за дослідженнями SensorTower та data.ai користувачі найчастіше завантажували ігри таких жанрів:

  • Гіперказуальні (17,5B завантажень): Race Master 3D - Car Racing, My Mini Mart, Triple Match 3D, Rush Royale: Tower Defense TD.
  • Симулятори (10,1B завантажень): My Talking Tom 2, My Talking Tom Friends, My Talking Angela 2, My Talking Tom.
  • Екшени (6,2B завантажень): Modern Combat 5: Mobile FPS, World War Heroes — WW2 PvP FPS, Into the Dead 2, Call of Duty Mobile Season 5.
  • Аркади (6B завантажень): Subway Surfers, Stumble Guys, Bridge Race, Going Balls.
  • Пазли (3,0B завантажень): Candy Crush Saga, Fishdom, DOP 4, Bubble Shooter.
  • Шутери (2,6B завантажень): Free Fire MAX, Free Fire, PUBG Mobile, Find the Alien.
  • Стратегії (1,5B завантажень): Merge Master: Dinosaur Monster, Lords Mobile: Kingdom Wars, Clash Royale, Plants vs Zombies.


Аналітика сучасного мобільного ринку

Згідно з Statista, найбільша кількість мобільних геймерів живе в Азійському регіоні (48%), Європі (20%), Латинській Америці (11%) та Північній Америці (7%).

Прибутковість ринку мобільних ігор у 2022 році – $ 108,15 млрд і, за прогнозами, збільшиться до $ 339,45 млрд до 2030 року. Трьома найбільшими ринками мобільних ігор залишаються Китай (34%), США (22%) та Японія (10%) (Джерело - Business of Apps).


Азійський регіон складає більшу частину всього світового ринку мобільних ігор, залишаючись одним з найбільш прибуткових у світі (лідерами є Китай та Японія). App Store є найбільшою платформою за прибутками в Азії. Мобільні геймери регіону проводять в мобільних пристроях від 30 хвилин до 2 годин на день, (китайські мобільні геймери грають від 3 до 9 годин на день). 39% користувачів обирають RPG та 23% стратегії.

Популярні ігри за завантаженням 2022 року: Ludo King, Garena Free Fire, Subway Surfers, Candy Crush Saga.


Ринок США залишається одним з лідерів на світовому ринку мобільної індустрії. App Store є найбільшою платформою за прибутками в Сполучених Штатах. Згідно зі статистикою досліджень мобільних геймерів США (2021 рік) — це люди з вищою освітою та високим доходом. Також, приблизно 39% власників смартфонів грають в мобільні ігри принаймні раз на тиждень. Вони аргументують це зручністю та доступністю, адже мобільний телефон завжди поруч: в заторах на дорозі, під час перерви на роботі, в черзі в магазині й т.д. Найчастіше користувачі обирають ігри таких жанрів: гіперказуальні, симулятори, пазли, екшени. 

Популярні ігри за завантаженням 2022 року: Roblox, Subway Surfers, Wordle!, Stumble Guys.


У Південній Америці (4% від загального ринку), мобільні ігри вже давно стали джерелом розваг та відпочинку. 48% доходів (це $ 47,5M) ігрового ринку складають саме мобільні ігри, а 273,4 млн населення є мобільними геймерами. Google Play є найбільшою платформою за прибутками в Південній Америці. У середньому, вони грають понад 4,5 години на тиждень. Основна аудиторія – це гравці віком від 21 до 35 років. 

Популярні жанри ігор: стратегії, пазли, шутери, пригоди.


Якщо аналізувати Африканський регіон (4% від загального ринку), основна проблема полягає у недостатній кількості девайсів. Мобільні ігри є панівними в ігровій індустрії через їх більшу доступність порівняно з ПК чи іншими ігровими пристроями. 

Популярні ігри регіону: Subway Surfers, Candy Crush Saga, Grand Theft Auto: San Andreas, Minecraft, Ludo King.


Ринок Європи складає 10% світового ринку мобільної індустрії. Google Play є найбільшою платформою за прибутками в Європі. Середній вік аудиторії, що грає в мобільні ігри в Європі складає 31 рік, і 76% це гравці старше 18 років. Пандемія зробила свій внесок до популяризації ігор в регіоні. Мобільний девайс став найпопулярнішою платформою для мобільного геймінгу: 63% респондентів обирає саме їх, в той час, як ПК користуються 52% гравців.

23% користувачів грають в стратегії, 19% обирають жанр пазлів, 12% RPG та казино.

Популярні ігри за завантаженням 2022 року: Subway Surfers, Stumble Guys, Roblox, Going Balls.


Український ринок

Наразі понад 70% провідних стартапів з розробки ігор в країні зосереджені переважно на розробці мобільних ігор. (Джерело: AVentures Capital та AIN.ua). Всупереч війні, ігрова індустрія України продовжує зростати. Дохід української мобільної індустрії склав приблизно $200 млн на 2022 рік. Прогнозується, що до 2025 року дохід індустрії досягне $500 млн (Джерело: Newzoo).

Основна вікова категорія геймерів — це українці віком від 31 до 35 років (близько 63%). (Джерело: Nielsen). Грають зазвичай від 1 до 3 годин на день. Популярними залишаються безплатні ігри, лише 59% з опитуваної аудиторії готові платити за розваги. Найпопулярніші жанри ігор перегукуються зі світовим трендом: пазли, шутери та симулятори.

Популярні ігри 2023 року: Attack Hole, Kick the Pu — Antistress Game, Craft Build Block, Royal Match.


Чи можуть мобільні ігри впливати на наше рішення про покупку?

Наша відповідь – так, і ось чому:

  • Мобільні ігри привертають увагу клієнтів, особливо ті, які інтегруються в їх повсякденне життя (шопінг, спортзал, навчання). Це веде до постійного пошуку нових вражень та відповідно формує нові очікування від бізнесу.
  • Гейміфікація має магнетичний ефект для клієнтів, спонукаючи їх витрачати більше часу в грі, заробляючи бали та піднімаючись в турнірній таблиці, а також частіше контактувати з брендом, який асоціюється із мобільною грою в яку грають користувачі.
  • Мобільні ігри надають користувачам позитивні емоції, таким чином формуючи міцний емоційний зв'язок і підвищуючи лояльність до бренду.
  • Створення нових спільнот для обговорення популярних ігор, що базуються на ігрових інтересах. Таким чином можна сформувати своє ком’юніті фанів.
  • Використання мобільних ігор у маркетинговій стратегії дозволяє бренду залучити молоду аудиторію, та перетворити її на лояльну.
  • Бажання перемагати. Ігри спонукають клієнтів грати більше, особливо коли є можливість виграти реальні подарунки або ж отримати додаткові бонуси.
  • Мобільні ігри – це не лише про розваги, але також вони стають інструментом для навчання, благодійності та залучення клієнтів до важливих питань суспільства.

У 2024 році варто очікувати, що ігрова індустрія продовжить своє зростання, а кількість фанів мобільних ігор буде лише збільшуватися. Межа між віртуальним та реальним світом поступово розмивається, клієнти стають вимогливими та потребують нового унікального досвіду. 

2971