Український бізнес під час війни: приклади успішних проєктів

Півтора року повномасштабної війни в більшості негативно вплинули на бізнес в Україні, проте проєкти які закрилися можна перерахувати на пальцях, а нових стартапів налічується понад 80. Наприкінці червня 2023-го Forbes опитав 18 найактивніших гравців – сфокусованих на Україні фондах – про стан їхніх портфельних проєктів.

Низька «смертність» у турбулентні (воєнні) часи стала неочікуваним показником для інноваційних компаній, що залежать від фінансування інвесторів. Українські IT компанії проявили дивовижну життєстійкість під час війни, адаптувавшись до нових реалій, про це свідчить тогорічне опитування від Forbes. 

Forbes

У липні 2023-го було виявлено, що в активі опитаних фондів щонайменше 343 інвестиції. Самих стартапів – дещо менше, адже у частину компаній вкладаються одразу кілька учасників.

Дмитро Білаш, керівний партнер фонду Digital Future в одному зі своїх інтерв’ю прокоментував ситуацію зі стартапами в Україні: 

Жоден з українських проєктів не закрився та не припинив ріст». 

Дмитро Білаш, керівний партнер фонду Digital Future

ІТ-галузь перебуває в постійному розвитку, тому існує велика конкуренція за можливість отримати фінансування свого проєкту. Сучасні інвестори зазвичай обирають компанії з потенціалом виходу не тільки на національний, але й міжнародний ринки. Існує перелік умов для залучення інвесторів. Наприклад, вони перш за все вимагають від проєктів ідею, здатну зробити світовий вклад. Прослідковуючи зразок іноземних IT розробників, вагома кількість українських проєктів досягають апогею інноваційного розвитку, роблячи Україну одним із найбільш професійних IT хабів у світі. 

Історія Skyworker 

Команда Skyworker

Skyworker - платформа розроблена українками, для пошуку роботи, яка не схожа на класичний портал. Вакансії оформлені лаконічно та привабливо, потенційні роботодавці можуть зв’язатися із кандидатом тільки за умови, що той сам зацікавився пропозицією.

Український стартап на початку лютого 2021 року запустив додаток для пошуку роботи у сфері ІТ, яким користувалося до 20 000 розробників. Через вторгнення росії ситуація кардинально змінилася, проте компанія вирішила вийти на європейський ринок. Як наслідок, зміна локації вплинула на компанію позитивно: кількість аудиторії збільшилась на 50% протягом наступних п'яти місяців, а дохід практично відновився до рівня довоєнного періоду. Історія “виживання” Skyworker в складних умовах свідчить про успішну маркетингову стратегію.

До речі, на створення компанії було витрачено $25 000 гранту з Українського фонду стартапів та $150 000 від бізнес-ангела з Казахстану Мурата Абдрахманова. Засновниці проєкту Олександра Бернацька та Лідія Терпель зробили платформу більше схожий на додаток для знайомств, аніж на класичний портал з пошуку роботи. 

CEO та співзасновниця стартапу Skyworker Лідія Терпель

Логіку продукту запозичили з дейтингу, бізнес-модель – з інтернет-маркетингу», – каже Терпель.

Trinetix

Український венчурний фонд Hypra планує вкласти $30 млн у бізнес, який найкраще проявить себе у 2024 році. Hypra раніше вже став відомим завдяки тому, що вклав $10 млн в IT-сервісну компанію Trinetix.

  • Trinetix - це технічна компанія, що сприяє розвитку підприємств та стартапів по всьому світу та допомагає їм залишатися конкурентоспроможними на IT ринку.
  • Hypra - це інвестиційний фонд, який забезпечує фінансову та комплексну підтримку компаній на всіх етапах. Запуск платформи відбувся у березні 2022 року, з того моменту було залучено $25 мільйонів інвестицій. У портфелі Hypra — Boosty Labs, Evacodes і Trinetix.
LP-фонди задоволені нашими досягненнями, тому мені вдалося залучити ще $30 млн на подальші інвестиції. Наш ідеальний план — три інвестиції на суму в $10 млн кожна. Ми орієнтуємося на це. Звісно, існує опція, що суми інвестицій можуть бути меншими, наприклад, $5 млн», — коментує засновник Hypra Ігор Перця для dev.ua.

RevMyWork

RevMyWork є платформою, що дозволяє подавати свої роботи на розгляд експертам, щоб отримати цінний фідбек та поради для покращення контенту. Користувачі мають можливість монетизувати свій досвід та отримувати кошти за надання фідбеку. Як платіжний шлюз в RevMyWork використовують сервіс Stripe.

Заснований українцями стартап залучив pre-seed-інвестиції від двох бізнес-ангелів Марті Кротки-Кац та Павла Бобосикова більш ніж $100 000. Інвесторів, яких зацікавив проєкт вдалось знайти всього через три тижні після запуску платформи, один із них познайомився з компанією завдяки конференції Collision, що відбувалась Торонто у 2023 році.

Ми зрозуміли, що нашу ідею оцінив людина, яка працює з топ стартапами конференції, і він представив нас нашим інвесторам. Ми познайомилися та уклали угоду», — розповіла співзасновниця компанії Ліза Хлопкова.


Команда RevMyWork: Сергій Павленко, Ліза Хлопкова та Дмитро Хлопковий

Rollstack

Стартап Rollstack закрив Seed-раунд на суму $1,9 млн за підтримки українського венчурного фонду Roosh Ventures.

Rollstack

Компанія Rollstack розробила платформу, яка автоматизує створення та оновлення бізнес-оглядів, фінансової звітності, презентацій для клієнтів, пітч-деків та інших видів презентацій. Ця автоматизація дозволяє командам зосередитись на своїх основних завданнях, таких як аналіз та стратегія.

Roosh Ventures

Фонд Rosh Ventures запустився у 2021 році завдяки Денису Дмитренко та Сергію Токарєву. Компанія Rosh Ventures інвестує на різних стадіях розвитку стартапів, але 2022-го фокус змістився на стартапи на більш ранні стадії – Seed та Series A. 

Засновники стартапу Rollstack

Проєкт надає можливість додавати дані та візуалізації (діаграми та графіки) з різних платформ для аналізу даних, таких як Tableau, Looker і Metabase, безпосередньо в різноманітні контент-платформи, такі як Google Slides, PowerPoint, Google Docs, Word та Notion. Це спрощує процес створення та оновлення слайдів і документів на основі даних.

Ми раді стати частиною цієї історії разом з Kima Ventures, Y Combinator, Goodwater Capital та багатьма іншими. Ми впевнені, що Rollstack — це майбутнє інновацій у своєму секторі», — прокоментував угоду Андрій Тимовський, молодший партнер Roosh Ventures.

Блокчейн в українському бізнесі

Криптовалюти передусім були створені для розширення можливостей для людей та сприяння фінансовій демократизації шляхом усунення посередників, таких як державні установи та фінансові корпорації. Засновник та СЕО криптобіржі WhiteBIT переконаний, криптовалюта в перспективі може повністю замінити фіат (фіатні гроші, вартість яких встановлює, контролює та гарантує держава). 

Якби криптовалюта реально загрожувала світовій економіці, вона могла б вже спровокувати не одну кризу. Основні переваги технології блокчейн – це безпека, надійність і децентралізація. І це абсолютно не про загрозу світовій економіці», – коментує Володимир Носов для TCN.

Крім застосування блокчейн технології(ланцюг блоків) в криптосфері, її вже активно використовують у медицині, освіті та навіть логістиці. Розглянемо ці та інші сфери застосування докладніше:

  • Логістика. Блокчейн можна використовувати для створення захищеного від несанкціонованого доступу запису про всі транзакції, що відбуваються в ланцюжку постачання, який підвищує ефективність, підзвітність та прозорість.
  • Медицина. Блокчейн технології можна використовувати для безпечного зберігання та керування електронними медичними картами, а також для відстеження розповсюдження ліків для забезпечення їх справжності та безпеки.
  • Нерухомість. Технологія допомагає оптимізувати процеси купівлі-продажу та управління нерухомістю шляхом створення захищеного від несанкціонованого доступу запису про всі транзакції.
  • Цифрова ідентифікація. Блокчейн можна використовувати для створення безпечних та захищених від несанкціонованого доступу цифрових ідентифікаційних даних, допомагаючи захистити особисту інформацію та запобігти крадіжці особистих даних.

Інноваційні ідеї та проєкти народжуються постійно, їх успішний розвиток часто залежить від наявності необхідних ресурсів. Саме тут на допомогу приходять гранти від фондів. 

  1. Ethereum Foundation Grants Program є однією з найстаріших і найбільших грантових програм у Web3 й криптовалютній сфері. На сьогодні в рамках програми профінансовано понад 100 проєктів, включаючи Geth, Remix та Truffle.
    Розмір гранту: варіюється від $10 000 до $500 000.
  2. Cardano Catalyst Fund заснований з ініціативи спільноти та підтримує проєкти в екосистемі Cardano. Він пропонує спільноті Cardano платформу для висування та голосування за проєктами, які будуть створені на блокчейні Cardano. Такий демократичний підхід дає можливість учасникам екосистеми Cardano самим визначати її майбутнє. У рамках програми було профінансовано понад 50 проєктів, включаючи Liqwid, SingularityNET та CardanoKidz.
    Розмір гранту: варіюється від $10 000 до $250 000.
  3. WB Network Foundation — програма криптогрантів, яку запустила криптовалютна біржа WhiteBIT, яка має за мету популяризацію та використання технології блокчейн та Web3 технологій. Програма грантів WB Network Foundation відображає основну місію та підтримує ініціативи, що розробляються за допомогою передових технічних рішень на різних етапах, пропонуючи проєктам, зорієнтованим на застосування технології блокчейну в реальних секторах. У рамках програми грантів команда шукає перспективних розробників та компанії для фінансування, цілі яких сходяться з цінностями біржі та які допоможуть у розвитку блокчейн технології.
    Розмір гранту: для малих грантів ліміт до $10 000, для інших розподіляється в залежності від масштабу проєкту. 

Завершальні думки

Український бізнес у 2023 році переживає важкий, але стійкий період розвитку на який впливають різноманітні фактори, але українські стартапи та компанії демонструють дивовижний ріст, здобуваючи високі позиції у світовій IT-галузі.

Тенденція до інновацій та благодійних ініціатив робить Україну однією з потенційних IT-хабів у світі.

Загалом, перспективи українського бізнесу у 2023 році обіцяють бути перспективними завдяки талановитим підприємцям, інвесторам та інноваційним технологіям. Україна показує готовність приймати виклики та активно розвиватись, що становить важливий сигнал для міжнародного бізнес-партнерства. 

2890