Управління фінансами для фрілансерів та агенцій, експерт — Антон Шулик

Замість передмови

Управляти фінансами слід так само сміливо та впевнено, як військами на фронті.

Але на відміну від армії, тут немає таємниць. Існує лише розумний підхід та здоровий глузд. Саме так вважає спікер UDC, світла Голова нашого ЛUDCТВА, Антон Шулик.

Антон є співзасновником команди FINT8, стратегічним радником підприємців, викладачем та автором курсу «Управління фінансами». У цьому дописі ми поділимося найкоштовнішими думками Антона з його лекції, яку він нещодавно провів для Ukrainian Digital Community.

7 головних порад без води

1 — Рахуйте прибуток, витрати та визначайте планований фінансовий результат. PNL (звіт про доходи та витрати) допоможе вам зробити це швидко та ефективно.

2 — Розділіть особисті фінанси та гроші бізнесу. Використовуйте різні картки, рахунки та механізми оплати.

3 — Формуйте резерви розміром у 2-3 місяці витрат для забезпечення фінансової стійкості. Якщо немає готових резервів, рекомендується відкладати 10% від прибутку для його накопичення.

4 — Порахуйте, скільки вартує ваша праця. Включіть цю вартість як витрату. Регулярно оцінюйте, скільки коштуватиме заміна вас іншою людиною.

5 — Оцінюйте ринкові умови та використовуйте стратегію, що забезпечить оптимальні ціни. Розгляньте можливість співпраці зі статусними клієнтами та привабливими проєктами. Вимагайте передоплату 50% від постачальників послуг для зменшення ризику.

6 — Побудуйте стійку бізнес-модель. Розгляньте можливості повторюваної виручки, співпраці з підрядниками та бонусування від проєктів.

7 — Подивіться на свій бізнес з пташиного польоту та розробіть просту фінансову модель на кілька років, щоб зрозуміти, куди ви рухаєтесь.

1587