Від 0 до 150 000 грн на фрилансі за 6 місяців: історія розробника Деніела Соніса

У 12 років мати свою невеличку агенцію, з початком війни втратити все та заробляти 150 000 грн з 0 на фрилансі — про це та багато іншого розповів Деніел Соніс, розробник із Одеси, який працює за напрямками вебпрограмування, створення сайту під ключ, розробка під Android та iOS.

Поки його однолітки пізнавали закони вулиці у 12-13 років, наш гість вивчав програмування та заробляв собі на кишенькові витрати. Дуже рано Деніел зрозумів, що розробка тепер якщо не на все життя, то точно з ним надовго. Тому через рік-другий він навіть майже зареєстрував ТМ — назву своєї агенції.

Перед війною у нього була своя команда, постійні клієнти та круті проєкти. Раптом усе змінилося, і Деніел залишився без нічого. Як і в усіх, життя на мить стало на паузу та перетворилося на нескінченний скролінг новин. Але так не могло тривати завжди, тож тепер у хлопця настав дуже цікавий період — він вирішив почати з нуля на фрилансі.

Не будемо спойлерити, просто передаємо слово Деніелу. На вас чекає цікава історія талановитого українського розробника. 

Як змінилося ваше життя після 24 лютого? 

— Як у кожного українця: страх, невизначеність, біль. Було все, залишився ні з чим. Проте мене врятувало те, що я завжди був мобільним і міг адаптуватися до будь-яких умов. У мене була своя команда, але за один ранок я залишився без неї. Замовники поставили усі проєкти на паузу, бо не розуміли, що робити далі. Потрібно було заробляти, якось жити, і я зрозумів, що чим довше сиджу без діла, тим важче буде потім. Якось узяв себе в руки та пішов дивитися, де та як зараз можна заробляти на фрилансі. 

Чому саме фриланс? 

— У мене був вибір: піти на фриланс чи на full-time. Останній варіант навіть не розглядав, бо завжди прагнув працювати на себе. Відверто кажучи, я розумію, що зі своїм досвідом та навичками можу отримати комфортне місце навіть у будь-якій європейській компанії. Проте мені краще працювати на себе та бути вільним обирати те, що підходить саме для мене.

Якщо до війни були ще інші платформи, то в лютому на українському ринку залишився майже один Freelancehunt.

Пам’ятаю, як на початку війни було масове переселення фрилансерів на UpWork. Я теж спочатку пішов туди. Зареєструвався, щось спробував, але вау-емоцій не отримав. Чомусь завжди було комфортно працювати з «нашим», українським. Тому далі пішов на Freelancehunt. Тут робота швидко пішла, я почав добре почувати себе у фінансовому та професійному плані, тому не бачив сенсу паралельно продовжувати працювати на UpWork.

Як війна змінила умови гри: замовлень стало більше чи менше, чи довелося знижувати вартість послуг?

— Знаєте, що мене найбільше смішить у всіх цих обставинах? Ти досягаєш непоганих результатів, називаєш себе «засновником digital-агенції», але раптом трапляється жорсткий відкат. Тепер ти залишаєш ставки на будь-які проєкти, береш будь-яку роботу, тільки щоб заявити про себе на новому сервісі та стати одним з топових виконавців.

Мені важко порівнювати фриланс «до» та «після» війни, оскільки почав працювати на ньому тільки після 24 лютого. Але скажу, що війна змінила умови мого життя. Кожен день залишав багато пропозицій, погоджувався просто на будь-які проєкти. Навіть якщо було не багато досвіду з якогось напрямку, все одно погоджувався. Паралельно вивчав більш детально та доводив кожен проєкт до найкращого результату.

Спочатку вартість послуг довелося знижувати. Я не пам’ятав, коли останнього разу працював за цей прайс, але такі були часи. Знижував, тому що треба було заробити рейтинг, на той час він був важливішим. Тобто я міг би залишити той самий рівень, але:

  • Поки ти новачок на платформі, найбільша цінність для тебе — рейтинг та відгуки.
  • Замовнику складно повірити, що в тебе дійсно є досвід і ти такий крутий виконавець, якщо немає рейтингу та відгуків.
  • Довелося б набагато довше прокачувати профіль, адже через відсутність довіри з боку замовників до майже порожнього акаунта замовлень було б набагато менше.

Моя рекомендація: якщо ви новачок, подумаєте про гроші трішки пізніше. Спочатку треба сфокусуватися на тому, щоб заробити рейтинг та зібрати хоч трішки відгуків. З власного досвіду скажу, що поки ви не в топі, пропозицій від замовників у приватних повідомленнях майже немає. Спочатку ви працюєте на рейтинг і топ, потім вони працюють на вас. 

Як знаходив проєкти: замовники самі приходили чи залишав ставки? 

У моєму випадку доводилося постійно моніторити стрічку проєктів, оскільки тоді замовники ще писали мені, бо я був No name: без рейтингу, довіри та відгуків. Тепер уже я рідше заходжу у стрічку, бо працюю або з постійними замовниками, або вони самі мені пишуть.

Що допомагало краще заробляти: soft чи hard skills? 

Якщо в тебе будуть або soft, або hard skills, маю сумніви, що вдасться добре заробляти у довготривалій перспективі. Вважаю, що до мене звертаються знову і знову, оскільки:

  • прокачані професійні навички, я постійно навчаюся, пробую щось нове;
  • велику увагу приділяю якісному та комфортному спілкуванню із замовниками;
  • намагаюся доводити кожен проєкт до ідеалу.

Щодо комунікації, то цьому я б приділяв найбільше уваги. На жаль, клієнт майже ніколи не може сказати, чи якісно зроблений продукт. Треба вміти домовлятися, пояснювати та інше. 

Чому саме вас вибирали замовники?

Є така думка, що коли ти демпінгуєш, то 100% тебе будуть вибирати замовники. Це не працює. Для себе я зрозумів, що важливо:

  • одним з перших робити ставку, для цього треба постійно моніторити стрічку з проєктами;
  • не бути нудним.

Якщо зараз піти та подивитися ставки, то впадають в око нудні відгуки. Складається враження, що фрилансер просто натиснув ctrl+c та ctrl+v. Я намагався показати замовнику, що ознайомився з ТЗ, підготував текст ставки саме під цей проєкт, а не пишу шаблонні відгуки всім. Також, якщо була змога, додавав приклади робіт саме в тій ніші, в якій треба було виконувати замовлення. 

Скільки вдавалося максимально заробити за місяць під час війни? 

Спочатку працював сам, швидко досяг стабільних 100-150 000 грн на місяць приблизно через 2 місяці після початку роботи. Звісно, що хотілося більше, але самому дуже важко це зробити. Вирішив знову зібрати команду та продовжувати працювати на фрилансі, тільки тепер брати більш комплексні проєкти. Зараз заробіток становить десь 300-330 000 грн на місяць. 

Не пожалкував, що обрав саме фриланс? 

Ні, бо тут, як виявилося, замовники розуміють тебе навіть краще. Якщо підприємець звертається до тебе як до компанії, то частіше він не розуміє:

  • що йому треба;
  • що ти маєш робити;
  • за що тобі платять гроші.

На фрилансі замовники більш лояльні та усвідомлені, з ними приємніше працювати. На сьогодні маю фінансові результати з Freelancehunt навіть кращі, ніж були до війни та знайомства з фрилансом. Не можу рекомендувати всім йти сюди, бо кожен для себе сам вибирає формат роботи, але спробувати варто. Як бачите, навіть з 0 і навіть за таких складних обставин можна працювати та заробляти. 

Гроші самі по собі не приносять щастя. На які цілі/ідеї/мрії витрачаєте кошти? 

Якщо чесно, то якихось матеріальних цінностей у мене немає. Є базові потреби, які я закриваю. Мені цікаво щось створювати та робити щось якісне, тому намагаюся виділяти гроші на втілювання своїх ідей, в тому числі на розвиток власного бренду.

Наприклад, на платформі я є не тільки виконавцем, а ще й замовником. Шукаю фрилансерів для розробки лого, дизайну сайта та інше.

Вважаю, що особистий бренд — найкраща інвестиція для будь-кого, бо він відкриває двері для більшого заробітку, цікавіших проєктів.   

333