Від проєктного менеджера до керівника

Всім привіт, мене звати Іра Кротова, я – Team Lead маркетингового відділу компанії Paxle. У цій статті я поділюся власним досвідом і особистою думкою про те, як стати гідним керівником.

Якщо по-чесному, то з першого курсу університету я вже часткова була у ролі менеджера (на той момент подій). Благодійний аукціон побачень, концерти, відкриті події, конференції - це все було про мене. Не було якогось “знаку долі” чи просвітлення, все було природно. Після університету два роки я працювала на посаді проєктного менеджера / продюсера в студії онлайн освіти. На цій позиції в мене були команди від 5 до 35 людей, де потрібно було спланувати, скоординувати, запустити й паралельно все затвердити з клієнтами, які далеко не завжди розуміли, що відбувається. І це все в досить короткі терміни. Словом, робота була специфічна і не всім підходила, але мені, ну, дуже було кайфово. Я робила неймовірну кількість помилок, але відчувала себе там, де треба, і знала, що краще я вже іншу роботу не зроблю (і не роблю).

В Paxle я потрапила теж на позицію проєктного менеджера. Та швидко свічнулась в маркетинг і в результаті стала тімлідом. На той момент в мене був певний досвід побудови процесів, найму співробітників, звільнення, оцінювання. Звісно, це все 100 разів було переусвідомлено, але початок був покладений. 

Чим відрізняється робота проєктним менеджером від керівної посади?

Ці позиції схожі тим, що в обох випадках ти керуєш командами. На посаді проєктного менеджера ти маєш чіткий дедлайн на розробку проєкту чи продукту. Після розробки ти здаєш проєкт і переходиш до нового. Відповідно, в тебе зʼявляється нова команда, новий дедлайн і бюджет. На позиції керівника ти безстроково (закреслено “вічно” =) ) працюєш над окремим напрямком, займаєшся його просуванням та зростанням.

Ключові завдання керівника (як мінімум мої) — це підготовка стратегії розвитку напрямку, постійний аналіз конкурентів та ринку загалом, формування KPI для відділу та кожного члена команди окремо, оптимізація та/або створення процесів, оцінювання виконаної роботи, безпосередній щоденний менеджмент, контроль виконання роботи, і просто багато креативу.

Хард та софт скіли керівника

Це список важливий особисто для мене, який я сформувала шляхом помилок, великих, а часом дуже великих =) Він може відрізнятися від ваших, і це окей. 

Soft skills:

  • Вміння брати відповідальність. Потрібно вміти проявляти ініціативу, приймати рішення та брати на себе за них відповідальність. Також потрібно вміти відстоювати себе та свою команду, вміти донести користь виконаної роботи. Сюди ж йде і фінансова відповідальність.
  • Емоційний інтелект. Вміти конструктивно давати фідбек, бути емпатичним, адаптуватися до нових умов, позитивне ставлення до життя та рішучість - без цього ніяк.
  • Стресостійкість як окрема гілка емоційного інтелекту =). Потрібно бути готовим до того, що будуть помилки, спокійно на них реагувати, робити висновки та крокувати далі. Важливо бути готовим до критики. Завжди будуть люди, яким чогось не вистачатиме, не буде подобатись, і навпаки, вже вам буде далеко не все подобатись.
  • Самоорганізація. Вміти ставити завдання собі, своїй команді, мати навички тайм-менеджменту і не забувати приділяти час своєму розвитку.

Але є й певні риси, які заважають бути керівником, серед яких:

  • Невміння делегувати задачі. Не віддавати роботу іншим і вважати, що краще за тебе ніхто не впорається.
  • Нестача життєвого досвіду. Потрібно бути досить зрілим для того, щоб люди відчували авторитет, надійність і довіру до тебе у ролі лідера та керівника. А ще для того, щоб навчитися бути терплячим =)
  • Не відчувати грань між другом та керівником. Популярний зараз меседж, але не можу обійти його. Потрібно підтримувати лінію комунікації, в якій ти з одного боку друг, до якого не бояться підійти та розповісти про проблеми, але з іншого боку керівник, який оцінює роботу та готовий дати конструктивний фідбек.
  • Бути невпевненим у собі. Якщо ти став керівником, то в тебе вже точно вірять. У собі сумніватися не можна, адже в такому разі й інші люди також будуть мати сумніви.
  • Не розуміти свої слабкі сторони та не підсилювати сильні. Я, наприклад, про свої слабкі моменти знаю, але тут вам писати не буду =) При цьому сильні я використовую на повну і паралельно розвиваю, це дуже допомагає.
  • Байдужість до розвитку інших. Це для мене ключовий момент. Людина на керівній позиції працює на свою команду, тобто на її розвиток. Це постійний, нескінченний процес, і важливо щиро хотіти допомагати іншим.

Як керувати командою у віддаленому форматі роботи?

  • Комунікація в команді має бути прозорою, а правила роботи мають бути проговорені. До них входять режим, чіткість у задачах і підтримка зв'язку. Коли з цими речами все добре, робота у віддаленому форматі сприймається простіше. Взагалі, це правило актуальне й для офлайн роботи, але в лайф таймі на такі речі простіше закривати очі.
  • Важливо підтримувати близькість та приділяти належну увагу кожному члену команди. Комунікація повинна будуватися так, щоб коли людина вийшла в офлайн, відчувався комфорт у спілкуванні з керівником і були теми, які можна обговорити.
  • Проводити мітинги та фідбек-сесії. Важливо, щоб робота поза офісом не була на заваді конструктивного спілкування, розуміння цілей, завдань.

Який він — ідеальний керівник?

Я не думаю, що існують ідеальні керівники, тим не менш, є керівники, на яких лежить настільки великий тягар відповідальності, про яких із захопленням неможливо не подумати. На тлі війни я можу виділити керівників Ясно, ДТЕКу, операторів зв'язку, мерів, всіх координаторів критичної інфраструктури, благодійних фондів, керівників будівельних компаній. На жаль, частина з них — недобросовісні, але решті я дуже-дуже вдячна. Ці люди кожен день приймають титанічні рішення і мають справу із ситуаціями, про які ніколи б раніше не подумали.

І завдання на подумати: ідеальний - це субʼєктивна оцінка, у кожного поняття ідеальності різне. При цьому є досить чіткі критерії, за якими можна оцінювати роботу керівника:

  • ефективність (виконання відділом визначених цілей)
  • візійність (чітке розуміння як розвивається напрямок)
  • залученість в процес
  • виберіть потрібне вам 

Підведемо підсумки

Я вірю, що “хорошим” керівником можна стати, але це корелює з масштабом мотивації. Потрібно вміти чути інших людей, брати на себе відповідальність і щиро хотіти, щоб твоя команда розвивалася. І звичайно важливо удосконалюватися у своєму напрямку, але при цьому не забувати про саморозвиток. Відкривайте нове, постійно навчайтеся, проходьте курси, читайте. Сподіваюся, моя стаття може комусь допомогти й мотивувати.

2611