Віддалена робота: роль CRM для компанії

На початку лютого 2020 року звичний уклад життя змінився. Пандемія COVID-19 внесла суттєві корективи майже у всі сфери життя людини. Запобіжні засоби у вигляді локдауну торкнулися і приватного сектору, у тому числі й бізнесу. Багато компаній за короткий час мали перейти на тимчасовий або постійний віддалений формат роботи. У таких умовах CRM та ERP стали тими інструментами, що дозволяють вести бізнес в одній системі, а співробітникам працювати з будь-якої точки світу, не бути прив’язаними до офісу.

Більш як 30% компаній* після першої хвилі епідемії відмовились повертатись до офісу і продовжили працювати віддалено. Як показала практика, ефективність роботи працівників не тільки не зменшилась, а й навпаки – зросла в середньому на 20%. До того ж такий формат роботи дозволяє власникам бізнесу зекономити на оренді офісу, комунальних послугах та ін. Роботодавець в першу чергу платить суто за результат роботи працівника.

Perfectum CRM+ERP дозволяє користувачам вирішити більшість перманентних (і не тільки) задач, а саме:

• Контролювати робочий час. Інструмент дає можливість фіксувати початок і закінчення роботи, визначати скільки часу працівник витрачає на поставлене завдання.

• Комунікувати з клієнтами:

1. Наявність особистого кабінета клієнта. До складу входить: простір для спільної роботи з клієнтом, комунікація з менеджерами, формування запитів, перегляд відеоконференцій, комерційних пропозицій, договорів та рахунків;

2. Фіксувати дзвінки у системі. Доступна інтеграція з будь-якою телефонією. Проведення вихідних, прийом вхідних дзвінків, доступ до записів розмов, аналітика по операторах;

3. Спілкуватися із застосуванням відеодзвінків. Для полегшення роботи було розроблено інтеграцію з програмою Zoom, що дозволяє проводити онлайн конференції з клієнтами. Користувачам буде максимально зручно створити заплановані події та автоматично відправити на пошту клієнта відповідне запрошення;

4. Комунікація через популярні месенджери та соціальні мережі. Без використання зайвих програм одночасно Viber, Telegram, WhatsApp, Facebook, Instagram та ін;

5. Додатковий канал спілкування через електронну пошту. Фіксація електронних листів з прив’язкою до картки клієнта.

• Комунікувати з колегами. Персональні чати між співробітниками, обговорення нагальних питань у проєктах, публікації повідомлень для загального огляду.

• Планування робочого дня та щоденні звіти. Сюди відносять формування та контроль виконання щоденних планів, а також плани нагадування про формування щоденного звіту для керівництва.

• Виконання KPI. Контроль та фіксування основних показників ефективності роботи окремого працівника чи відділу згідно попередньо заданих параметрів.

• Закріплення оплати від клієнтів в системі. CRM дозволяє інтегруватися з системами онлайн оплат. При цьому банкові системи надають змогу отримувати інформацію по транзакціях клієнтів та облік витрат. Автоматичне рознесення оплат за рахунками клієнтів скорочує час інформування менеджера та прискорює продажі або надання послуг.

• Інтеграція з програмним PPO. Фіскалізація квитанцій про оплату клієнтів з системи.

• Документообіг. Створення за заздалегідь складеними шаблонами різних типів документів (комерційні пропозиції, договори, акти, накладні, накази, тощо). При цьому надається можливість їх збереження та підписування за допомогою електронного цифрового підпису.

• Мобільний додаток. Надає змогу працювати зі смартфона та бути постійно на зв’язку з колегами. Керівники у той же час тримають “руку на пульсі” роботи компанії.

Вищеперелічені інструменти є основним для віддаленої роботи компанії, що дозволяють не просто працювати в такому режимі, а головне — фіксувати це в карті клієнта.

Впровадження CRM та ERP не вирішить усі проблеми бізнесу, однак покращить відносини з клієнтами та надасть інструмент контролю за процесами компанії.

*За даними від компаній, що використовують Perfectum CRM+ERP в період 2019-2022 рр.

376