Відео в законі: нюанси виробництва та договірних зобов'язань

Сьогодні складно уявити рекламну кампанію бренду без діджітал-відео. Його ефективність безперечна та підтверджена цифрами. Згідно з Wyzowl Video Survey 2021, понад 80% маркетологів заявили, що відео допомогло їм збільшити час знаходження користувачів на сторінках сайтів та залучити більше потенційних клієнтів до спільнот брендів у соцмережах. Своєю чергою, 85% користувачів сказали, що хотіли б бачити більше відеоконтенту від брендів 2021 році.

CEO New Strategies Group Володимир Чернер у співавторстві з юристом та адвокатом Віталієм Кордоном розповіли Cases, з чого складається процес виробництва відео в діджиталі, та як грамотно відбити його у договорі, щоб застрахувати бізнес від можливих ризиків.

Виробництво відео в диджиталі процес специфічний. Складається він із чотирьох етапів і пов'язаний із низкою ризиків та нюансів, які краще попередити та “узаконити” ще на старті проєкту.

Етап 1. Брифінг: цілі, завдання, концепт

"Творіть – ми вам довіряємо!" – Пастка клієнта, в яку потрапила не одно агентство. Наслідки плачевні: нескінченні правки на етапах продакшн та постпродакшн, розбіжності щодо проєкту, перевищений бюджет на виробництво та інші неприємності. Тому всі побажання клієнта збираються ще на етапі брифінгу та дебрифінгу. Простіше кажучи на серії зустрічей, в рамках яких прояснюються цілі, завдання, формат і тривалість відео, обговорюються ідеї, концепції та сценарії відео, підбираються моделі та селебриті, складається передбачуваний кошторис витрат.

За підсумками зустрічей із замовником укладається попередній рамковий договір на надання послуг, який включає відеовиробництво, монтаж, дизайн та участь моделей.

Після цього агентство чи продакшн-студія переходить на один із найскладніших етапів виробництва – препродакшн.

Етап 2. Препродакшн: нюанси виробництва

Ретельна підготовка забезпечить безпроблемний процес створення відео. По суті, команда проєкту заглядає у майбутнє, щоб попередити можливі проблеми та ризики.

Наприклад, вибираючи локації, думає про дозвіл на знімання. Проводить кастинг моделей та дивиться наскільки їх зовнішність та стиль життя відповідають позиціюванню бренду. Створює сценарій, сторіборд та затверджує з клієнтом. Розписує процес продакшену покроково та складає таймінг, щоб виконати замовлення якісно та в стислі терміни.

Все це прописується у виробничому договорі на надання конкретного виду послуг – відеознімання, в якому важливо зафіксувати:

Кінцевий результат, наприклад 30-секундний зациклений відеоролик “TikTok” або 4-хвилинний ролик про новий продукт за участю експерта для сайту.

Технічне завдання – складається після заповнення брифу на виробництво ролика та попереджає тяганину та розбіжності між замовником та командою продакшену.

Сторіборд – візуалізація художнього розкадрування кінцевого продукту.

Робота з підрядниками – пункт у якому агенція прописує яку техніку орендуватиме, яких моделей, селебриті, інфлюєнсерів та персонал винайме.

Механіка втручання клієнта у творчий процес. Цьому пункту в договорі теж варто приділити увагу, оскільки іноді побажання замовника суперечать мистецькій цілісності епізоду чи сцени, порушують поєднання кадрів відео за наближенням чи відеоряд.

У договорі важливо зафіксувати, що після затвердженого ТЗ та плану знімання зміни до процесу не вноситимуться. Якщо заздалегідь затверджений сценарій і сторіборд клієнт ігнорує, то команда проєкту віддає відео замовнику за умовою, що назва продакшену чи агентства не фігуруватиме у ЗМІ та презентаціях.

Вартість послуг та порядок розрахунків – ще один важливий пункт, який забезпечить безперебійний процес виробництва відео.

Як тільки всі формальності та нюанси процесу враховані, проговорені та зафіксовані у договорі, агентство чи продакшн-студія переходить до ключового етапу – продакшн.

Етап 3. Продакшн: знімання відео та ризики

Знімання – ключовий етап виробництва відео. Як правило, це напружений та виснажливий процес, в якому одночасно залучені режисер, оператор, менеджер проєкту, моделі, гримери, стилісти, дизайнери та креативний директор. 3-хвилинне відео може зніматися протягом 12 годин і більше. При цьому вся команда працює як єдиний організм, щоб дотримуватися графіку знімання.

З боку закону процес продакшену страхує рамковий договір із загальними положеннями про відповідальність сторін, права та обов'язки, та об'ємний додаток, у якому ретельно прописуються всі нюанси відеовиробництва, у тому числі й ті, що не були передбачені на етапі препродакшену. Наприклад, залучення нових підрядників, купівля реквізиту, що бракує, або транспортні витрати. Загалом, все що допомагає вирішувати проблемні ситуації, які виникли під час знімання.

Наприкінці знімального дня режисер або артдиректор вносить останні редагування від клієнта і переглядає знятий матеріал і якщо результат відповідає брифу, продакшн-команда переходить на фінальний етап – постпродакшн.

Етап 4. Постпродакшн: монтаж та озвучення відео

На цьому етапі знятий матеріал проходить через монтаж, корекцію кольору, накладення і зведення звуку.

Часто замовники не беруть участь у складанні плану монтажу та нехтують розкадруванням відео чи сторібордом, залишаючи цю частину роботи на совісті продакшн-команди. Але за нашим досвідом, як тільки готовий матеріал переходить до клієнта, звучать такі прохання: 

"А переставте цей кадр", "Ні, краще поверніть", "А давайте їх просто видалимо". Якщо відеоряд прив'язаний до музичного матеріалу або дикторського начитування, такі втручання можуть розвалити монтаж і його доведеться починати заново. Тому краще зафіксувати цей нюанс у договорі.

Після доведення відеоролика до досконалості, його разом із “вихідниками” передають у розпорядження клієнта, закріплюючи цю подію відповідним актом та келихом ігристого. Це фінальний та довгоочікуваний акорд проєкту.

Виробництво відео – процес копіткий та потребує ретельного планування. Чим більше нюансів прописано в договорі та його додатках, тим вищі шанси отримати якісний ролик, який знайде відгук у серцях цільової аудиторії. А коли процес захищений – творити стає набагато легше.

2235