Виклики війни: як VARUS створює робочі місця для вимушених переселенців та планує підтримувати ветеранів

Повномасштабна війна спричинила складну ситуацію в українському суспільстві та економіці. У 2022 році ми стикнулись з дефіцитом робочих місць, зростанням рівня безробіття та зниженням купівельної спроможності. Натомість протягом 2023 року ситуація кардинально змінилась — ринок праці пожвавився настільки, що, за даними НБУ, у серпні рівень офіційного безробіття в Україні повернувся до старих показників.

Разом з цим постали нові проблеми: дефіцит кваліфікованих кадрів, необхідність повної інтеграції ВПО у нових громадах. Крім того, дуже нагальним стало питання працевлаштування ветеранів після їхньої демобілізації.

Усі перелічені виклики можливо розв’язати тільки спільними зусиллями держави та бізнесу через програми перекваліфікації та адаптації. Такі програми вже інтегрували в свої бізнес-процеси чимало українських компаній, у тому числі й мережа супермаркетів VARUS. Як підтримують своїх мобілізованих та евакуйованих працівників, створюють нові робочі місця для внутрішніх переселенців та готуються до працевлаштування ветеранів, розповість Олена Семидоцька, керівниця відділу роботи з персоналом VARUS.

Психологічна адаптація персоналу 

Одразу після початку повномасштабного вторгнення важливим нашим завданням було евакуювати співробітників з їхніми родинами з територій, де велись активні бойові дії. Але не тільки вивезти, але й надати їм всі умови для адаптації на новому місці. Так, протягом пів року працівникам, які стали ВПО, компанія частково компенсувала витрати на житло, забезпечувала їх харчуванням та робочими місцями в інших містах, де представлені магазини мережі VARUS.

Крім того, важливо було потурбуватись і про психологічну стійкість команди. Тому для співробітників та їхніх рідних ми запустили програму “Психологічна підтримка”. Першими у програмі взяли участь працівники наших магазинів у Марганці та Нікополі, які продовжували виходити на роботу попри щоденну небезпеку. Варто наголосити, що від першого дня війни ми пропонуємо переїхати до інших міст всім тим, хто працює у магазинах наближених до лінії фронту. Якщо ж люди залишаються там з особистих причин, ми забезпечуємо їх спеціальними умовами оплати та різними заходами для підтримки.

В останні роки ми ще більше сконцентрували увагу на підтримці персоналу та турботі про працівників. За цей час більшість процесів суттєво прискорились, а ми стали більш гнучкими та адаптивними.

Робота у цьому напрямку триває щоденно, адже люди — це наша найголовніша цінність та драйвер розвитку бізнесу. Разом з колективом ми постійно працюємо над підвищенням продуктивності та результативності. Співробітники, які пройшли спеціальну підготовку, проводять сесії психологічної допомоги для колег, менеджери середньої та вищої ланки також працюють з коучами. Крім того, ми всіляко заохочуємо та стимулюємо розвиток команди через навчання, спеціальних заходів. Наприклад, у нас проходить VARUS Talks — регулярне спільне обговорення настроїв та психологічного стану в команді.

Для забезпечення психологічної стійкості команди ми ведемо комунікаційний календар, де інформуємо наших колег щодо важливих та цікавих подій. Наповнюємо його новинами компанії, історіями про наших захисників, які служать в ЗСУ, цікавими подіями тижня, подяками від клієнтів до співробітників тощо. Всім нам дійсно важливо відчувати причетність та єдність. До того ж, це може трохи знизити тривожність та сприяє створенню командного духу. 

Працевлаштування для ВПО 

Станом на сьогоднішній день в Україні офіційно налічується близько 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Серед їхніх базових потреб — житло та робочі місця. Якщо з першим питанням ВПО допомагають органи місцевого самоврядування та неурядові організації, то запит на роботу в основному закриває бізнес.

Так, з початку повномасштабного вторгнення у VARUS працевлаштували понад 900 вимушених переселенців. Ми пропонуємо робочі місця в усіх містах, де є супермаркети мережі. Близько 300 переселнців продовжують працювати у нас і зараз. Можливості працевлаштування для ВПО у VARUS доволі широкі — це різні посади, від касирів та вантажників до керівників підрозділів. Лінійний персонал має змогу розвиватись всередині компанії, навчатись та змінювати кваліфікацію, наприклад, з касира на пекаря.

Крім того, спільно з ПРООН та урядом Німеччини ми запустили програму навчання й працевлаштування українців. В рамках цієї програми протягом пів року компанія VARUS успішно співпрацює з Державною службою України з питань праці. Наша компанія системно підтримує ініціативи, спрямовані на підтримку ВПО, тому ми з радістю долучились до партнерства у рамках Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні.

Ця програма дає можливість тим, хто втратив роботу, пройти практику у мережі VARUS у супроводі менторів. Ментори — це чинні працівники мережі, які пройшли спеціальне навчання, тренінги з основ наставництва у компанії, де вони вивчають провідні системи навчання й педагогіки. Протягом місяця вони супроводжують практикантів, передають їм свої знання та досвід, щоб надалі ті могли долучитись до команди VARUS та працювати в магазинах мережі. Ми віримо у важливий внесок цього проєкту в боротьбу з безробіттям та сприяння соціально-економічному розвитку України.

Підтримка та соціалізація ветеранів

Зараз сотні тисяч військових захищають усіх нас на фронті. Наш обов’язок — зробити все можливе, щоб вони могли комфортно повернутись до цивільного життя, соціалізуватись та реалізувати себе професійно.

Дослідження "Українського ветеранського фонду" демонструє, що після демобілізації тільки 11% ветеранів повертаються на попередні місця роботи. Це означає, що українські компанії мають вже зараз готуватись до створення всіх умов для ветеранів та впровадження спеціальних програм.

Таку програму ми плануємо розробити й у VARUS, адже понад 200 наших працівників зараз боронять Україну у лавах ЗСУ та ТРО. Ми надаємо їм підтримку та допомогу — амуніцією, обладнанням тощо — а також готуємо заходи, щоб максимально полегшити їхнє повернення до команди. Підтримка безумовно базуватиметься на наших головних принципах — турботі, любові та підтримці.

У цьому напрямку ми також співпрацюємо з державними органами, зокрема беремо участь у програмі перенавчання і соціалізації ветеранів. Проєкт дає ветеранам змогу проходити професійні курси, отримувати нові компетенції та кваліфікацію, щоб у майбутньому мати можливість працевлаштування на нові посади. Один з останніх прикладів таких навчальних програм — тримісячні курси за спеціальністю “Системний адміністратор”, після яких ветерани мали змогу працевлаштуватись у мережі VARUS.

Робочі місця, соціалізація на робочому місці, перекваліфікація та професійний розвиток — усі ці питання є зараз надзвичайно важливими для кожного українця та відновлення нашої економіки. І саме соціально-відповідальний бізнес має зробити свій вагомий внесок у розвиток та відновлення України.  

2655