Віртуальна і доповнена реальність у медицині: як ці технології допомагають пацієнтам

Сучасна індустрія охорони здоров'я — це не лише про лікування, а й про те, щоб зробити терапію та одужання приємнішими. Крім того, перед лікарями стоїть ще один виклик — впровадження немедикаментозного лікування, оскільки воно є безпечнішим і навіть ефективнішим для деяких пацієнтів.

Медичні рішення у сфері віртуальної (VR) та доповненої реальності (AR) є потужним інструментом для немедикаментозного лікування та реабілітації пацієнтів. Однак, де їх можна використовувати? На основі нашої практики та успішних проектів компаній по усьому світу, я підготував список, детальніше про який — далі в статті.

У 2021 році обсяг світового ринку віртуальної реальності (VR) в охороні здоров'я оцінювався в 459,0 млн доларів США і, за прогнозами, зросте з 628,0 млн. доларів США у 2022 році до 6,20 млрд. доларів США до 2029 року, демонструючи середньорічний темп приросту на рівні 38,7% протягом прогнозованого періоду. — Fortune Business Insights

Демонстрація дії ліків та процедур

Використовуючи рішення доповненої і віртуальної реальності для медицини, лікарі можуть продемонструвати пацієнтам дію ліків у 3D-режимі замість того, щоб читати довгі описи в інструкціях до препаратів.

Працівники лабораторій також можуть спостерігати за своїми експериментами за допомогою обладнання доповненої реальності. Працівники фармацевтичної галузі можуть приступити до роботи навіть без практичної підготовки, адже спеціалізовані пристрої самі підкажуть, що і як потрібно робити.

У сфері охорони здоров'я за допомогою AR-рішень лікарі можуть показати пацієнтам, які результати вони отримають після лікування. Особливо корисною ця практика є для естетичної медицини — дерматології, стоматології та пластичної хірургії.

Також, це актуально і по відношенню до медичних працівників — AR/VR відділ SmartTek Solutions неодноразово розробляв тренінги у віртуальній реальності для навчання медичних працівників та студентів, які навчаються по цьому профілю. Нижче ви можете побачити приклад одношго з таких тренінгів.

Лікування болю та фобій

Численні дослідження показали, що віртуальна реальність допомагає пацієнтам відволіктися від реального світу. Імерсивна технологія привертає увагу до себе, дозволяючи людині забути про біль або дискомфорт. Саме тому VR-додатки використовуються як знеболювальні або навіть замість анестезії.

Всі ми знаємо твердження, що для подолання страху потрібно зустрітися з ним обличчям до обличчя. Однак взаємодія з об'єктами фобій може бути небезпечною для пацієнтів. Для таких випадків можна використовувати доповнену реальність.

За допомогою AR-додатків пацієнти з арахнофобією, наприклад, можуть побачити, як віртуальні живі павуки бігають по їхніх руках. А в момент паніки людина може просто вимкнути програму і переконатися, що реальної загрози немає.

Лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР)

Посттравматичний стресовий розлад — це тип нервового розладу, від якого страждають мільйони людей у всьому світі. Пацієнти з ПТСР отримують або психотерапію, або медикаментозне лікування. Одним із видів психіатричного лікування такоє є експозиційна терапія. Її суть полягає у створенні умов, в яких пацієнти зустрічаються зі своїми страхами, щоб подолати їх.

З 1997 року Інститут креативних технологій Університету Південної Каліфорнії використовує віртуальну реальність для лікування ПТСР за допомогою різноманітних симуляцій, зазвичай пов'язаних з війною.

Додатки віртуальної реальності є чудовим інструментом для експозиційної терапії. Дослідження показали покращення після лікування ПТСР за всіма показниками і збереження цих досягнень через шість місяців спостереження: на 34% зменшилася кількість симптомів ПТСР, оцінених клінічними дослідниками, і на 45% зменшилася кількість симптомів ПТСР, про які повідомляли самі пацієнти.

Прискорення відновлення при фізичній терапії

Фізична реабілітація після травм може бути досить тривалою для пацієнтів. Крім того, часто виконання базових вправ може бути складним навіть з психологічної точки зору. Саме тому фізіотерапевти вирішили використовувати досвід віртуальної реальності з елементами гейміфікації.Такі VR-додатки дозволяють пацієнтам бути більш розслабленими під час процедур, виконувати більше вправ і відчувати менше дискомфорту під час тренувань.

Віртуальна і доповнена реальність у лікуванні психічних розладів

Імерсивні технології використовуються в різних сферах для підтримки і лікування психічного здоров'я людей. Ось кілька прикладів такого використання:

  • Експозиційна терапія. VR використовується для створення віртуальних середовищ, які можуть імітувати реальні життєві ситуації, яких пацієнт може боятися або вважати складними. Експозиційна терапія є одним з найефективніших методів лікування тривожних розладів, а віртуальна реальність — це безпечний і контрольований спосіб показати пацієнтам їхні страхи.
  • Релаксаційна терапія. Створюється заспокійливе середовище, яке допоможе пацієнтам зменшити стрес і тривогу. Прикладами таких середовищ є пляжі, ліси та інші природні місця.
  • Когнітивна та поведінкова терапія. Імітація складних соціальних ситуацій або нагадування про минулі травми в контрольованому середовищі. Це дозволяє пацієнту працювати з терапевтом над зміною мислення та поведінки.
  • Сфокусованість і медитація. Доповнену реальність можна використовувати для накладання цифрової інформації на реальний світ, забезпечуючи керовану медитацію або вправи на усвідомленість, які допомагають пацієнтам справлятися зі стресом і тривогою в повсякденному житті.
  • Навчання спеціалістів. VR і доповнену реальність можна використовувати для навчання фахівців у сфері психічного здоров'я різним терапевтичним технікам, забезпечуючи безпечне і контрольоване середовище для навчання і практики.

Покращення когнітивних функцій

Деякі медичні стартапи використовують технології віртуальної реальності, щоб допомогти людям похилого віку покращити пам'ять та когнітивні функції, полегшити реабілітацію та підвищити їхню соціальну активність. Технології можуть значно покращити отримані результати, у поєднанні з традиційними методами лікування.

Дослідження показують, що втручання через віртуальну реальність може покращити когнітивні та моторні функції у людей похилого віку з легкими когнітивними порушеннями або деменцією, особливо коли це стосується уваги та комунікативних навичок.

Віртуальна і доповнена реальність в охороні здоров'я є потужним інструментом для покращення догляду за пацієнтами. Ці технології дозволяють медичним працівникам справлятися з фізичними та психічними проблемами і сприяють швидшому одужанню пацієнтів.

P. S. Якщо маєте питання, або хотіли б доповнити статтю від себе — діліться своїми думками у коментарях ;)

3061