Віртуальна та доповнена реальність (VR/AR) в індустрії гостинності

Розвиток доповненої реальності (AR) та віртуальної реальності (VR) відкриває нові можливості для компаній у найрізноманітніших сферах. Ресторанна та готельна індустрія також, поступово, але впевнено впроваджує сучасні технології, що дає можливість забезпечити новий цікавий досвід клієнтам та збільшити прибуток бізнесу.

Однією з причин, чому технології розширеної та доповненої реальності набирають обертів у сфері гостинності (HoReCa), є зокрема і те, що гості очікують отримати більше інформації ще до того, як вони забронюють номер. Наприклад, персонал готелю може продемонструвати клієнту віртуальну модель кімнати або людина може завантажити AR-додаток з інструкціями по користуванню тими чи іншими речами і т. д.

Приклади використання VR/AR в індустрії гостинності

Давайте більш детально розглянемо популярні способи застосування віртуальної і доповненої реальності в сфері гостинності та відпочинку.

Віртуальні подорожі

Віртуальна реальність не може замінити відчуття справжньої поїздки, але вона може дати доволі чітке розуміння того, чого варто очікувати. Можливість відчути, яким є навколишнє середовище, може стати вирішальним моментом для прийняття рішення.

Задоволення від віртуальної реальності подвоюється можливістю дослідити напрямок подорожі ще до того, як буде придбано квитки. Уявіть, що ви тестуєте Багамські острови ще до того, як поїдете туди. Шанси на те, що ви таки приймете рішення про поїздку, можуть відчутно зрости, чи не так?

І останнє, але не менш важливе: VR-подорожі також дають безцінну можливість дослідити світ для людей, які через обмеження фізичних можливостей не можуть подорожувати. Це відкриває для них нові локації і розширює світогляд більше, ніж будь-коли раніше.

VR/AR тури готелями та номерами

Конкуренція у цій сфері величезна, тому готелі шукають способи виділитися і здивувати своїх гостей. Немало з них вже використовують тури у віртуальній реальності як можливість продемонструвати свої номери за допомогою інтерактивних інструментів.

Тури можуть бути розміщені на веб-сайтах готелів і є чудовим способом показати клієнтам об'єкт ще до того, як вони забронюють номер, або до їхнього прибуття. Таким чином, клієнти отримують можливість перевірити, як виглядатиме інтер'єр їхніх номерів, і прийняти краще рішення про те, які готелі їм найбільше підходять.

Путівник по івенту та кастомізація приміщення

Віртуальну реальність також можна використовувати для демонстрації просторів при проведення різного роду івентів. Наприклад, готель може створити віртуальний тур своєю конференц-залою, щоб допомогти організаторам заходів візуалізувати простір і спланувати свій захід. Це може заощадити час і гроші, дозволяючи організаторам відчути простір без необхідності фізично відвідувати готель.

Доповнену реальність можна використовувати, щоб гості могли облаштувати номер на свій смак ще до прибуття. Гості можуть використовувати свої смартфони, щоб побачити, як виглядатимуть різні варіанти розташування меблів, або змінити колір стін, постільної білизни чи декору. Це може допомогти їм відчути більший контроль над своїм перебуванням і створити отримати більш персоналізований досвід.

Навчання і тренінги для персоналу

Віртуальна реальність може бути цінним інструментом для навчання персоналу, особливо для виконання складних завдань, наприклад, пов'язаних з користуванням різного роду обладнанням. VR може моделювати різні сценарії, дозволяючи працівникам практикувати і розвивати свої навички у безпечному середовищі і з мінімальними ризиками. Це може бути особливо корисно для нових працівників або тих, хто вивчає нові навички.

VR може допомогти як навчити працівника роботі з обладнанням так і збільшити їхню продуктивністю, даючи можливість обслуговувати більшу кількістю клієнтів. Крім того, доповнена реальність корисна при освоєнні складних і дорогих машин, де ціна помилки є високою.

Ось приклад такого проекту, який наш AR/VR відділ створив для замовника зі сфери HoReCa (HoReCa VR Training):

Інтерактивні підказки

Щоб покращити враження клієнтів, готелі можуть використовувати технологію доповненої реальності для створення інтерактивних елементів, з якими гості зможуть взаємодіяти під час свого перебування.

Наприклад, такі елементи можуть включати цікаву інформацію про деякі предмети інтер'єру, такі як картини на стінах, а також про номер, в якому зупиняються гості (інформація про знаменитостей, які зупинялися в ньому до них тощо).

Крім того, AR/VR-додатки добре підійдуть для такого завдання як створення інтерактивної карти центру міста чи його околиць, з оглядом місцевих пам'яток та визначних місць. Гості можуть використовувати їх для прокладання маршрутів до обраних ними локацій. 

Всередині приміщення, з допомогою смартфона можна відсканувати спеціальний код і побачити напрямок до своєї кімнати або готельних зручностей. Це може бути особливо корисно для великих об'єктів, де гостям може бути важко орієнтуватися без сторонньої допомоги. 

Сподіваємося, ця стаття була для вас корисною! Якщо маєте питання, або хотіли б доповнити її з власного досвіду - пишіть у коментарях.

2936