Вплив Web3 на крипторинок: інтервʼю з аналітиком Миколаєм Закшовським

Миколай Закшовський (Mikołaj Zakrzowski) – блокчейн-аналітик із досвідом роботи в одному з найбільших провайдерів Web3-даних CryptoQuant. Ми поговорили з ним про Біткоїн, трансформацію ринку і перспективи крипти.

Крипторинок знаходиться на межі радикальної трансформації. З появою нових технологічних трендів і посиленням ролі криптовалют у світовій економіці стає очевидним, що на індустрію чекає якщо не еволюція, то революція.

Які зміни відбуваються в індустрії, і як вони вплинуть на ринок? Про це розповідає Миколай Закшовський – аналітик Global Traders з досвідом роботи в CryptoQuant.

Далі: думки спеціаліста щодо нової епохи в індустрії.


Про тонкощі професії он-чейн аналітика

– Миколаю, ви – он-чейн аналітик. Поясніть для тих, хто чує це словосполучення вперше або не розуміє його сутності: чим займаються он-чейн аналітики?

– Спільним для всіх он-чейн аналітиків є те, що вони використовують загальнодоступні дані з різних блокчейнів, хоча цілі цих аналізів можуть відрізнятися. Зокрема, блокчейн-дані можуть бути використані для:

  • пояснення того, що відбувається в даний момент “під капотом” на основі конкретних даних, оскільки в кінцевому підсумку думка коштує стільки, скільки дані, які її підтверджують;
  • дослідження гаманців (іноді з метою відстеження обігу незаконних коштів);
  • отримання ринкової переваги різними способами. Наприклад, аналітики в мережі можуть вивчати циклічність транзакцій, щоб визначити відповідні можливості для купівлі та продажу (певного активу – прим. авт.).

Це дуже обширна і багатогранна сфера.

– Окрім інвестиційних переваг і посилення безпеки, чим ще он-чейн аналітики так важливі для індустрії?

Окрім використання он-чейн аналізу для торгівлі, он-чейн аналітики, такі як @zachxbt, є життєво важливими для криптоіндустрії, оскільки вони роблять галузь більш прозорою та безпечною. Наприклад, Зак відомий тим, що публічно розкрив багато комплексних схем шахрайств у криптопросторі. Такі розслідування корисні, оскільки криптовалюта позбавляється від поганих гравців, і ці погані гравці отримують належне покарання.

Про ринок, тренди та мемкоїни

– Чи справді нові технологічні досягнення впливають на ринок з технічної точки зору, або ж вони в основному впливають на поведінку інвесторів?

– Я би сказав, що ринок в основному керується різними наративами, і криптопростір ще не дозрів до того, щоб вичерпно використовувати його продукти за призначенням (виняток: Біткоїн).

– Ми бачимо, що більш локальні екосистеми Web3 перевершують великі мережі за кількістю розробників. Хоча Ethereum і Solana залишаються лідерами за total value locked (TVL), багато інвесторів звертають увагу на Celestia, Whitechain та інші мережі. Як ви вважаєте, чому спостерігається така тенденція?

– Очевидно, що Solana й Ethereum постачають продукти, які вважаються більш цінними для широкого кола інвесторів. Кількість розробників не має значення, оскільки підвищення ціни або зростання TVL залежить від сприйнятої практичної корисності проекту.

– Ураховуючи, що токени вищезгаданих Web3-рішень стають все більш популярними, чи можете ви сказати, що інвестори почали ставити на перше місце функціональну корисність активу в рамках токеноміки/ринкового аналізу?

– Криптопростір, безумовно, ще не дозрів до того, щоб по-справжньому перейматися токеномікою й іншими фундаментальними факторами. Цінова динаміка в значній мірі залежить від наративів.

– Який ринок ви особисто хотіли б бачити: різноманітний чи монополістичний/олігополістичний із домінуванням кількох великих активів?

– Я хотів би бачити більш різноманітний ринок, оскільки це робить весь криптопростір менш волатильним. З іншого боку, коли на ринку стейблкоїнів домінують такі монети, як USDT…Якщо щось піде не так, то весь крипторинок зіткнеться з серйозними наслідками.

– На тлі популярності Web3-екосистем, багато уваги привертають і мемкоїни, про що свідчить їхня висока ринкова капіталізація. Яке ваше ставлення до мемкоїнів – чи можна їх сприймати як безпечні, повноцінні активи?

– Головні мемкоїни безпечні в тому сенсі, що вони не супроводжуються ризиками, пов'язаних зі смарт-контрактами і так далі. З іншого боку, вони ризиковані з точки зору своєї волатильності.

– Чи дійсно мемкоїни забезпечують ліквідність блокчейнів, на яких вони розроблені?

– Так, вдалим прикладом цього є популярність мемкоїнів на Solana, яка забезпечила значний попит і ліквідність блокчейну.

– Міцні ринкові позиції мемкоїнів часто обґрунтовують тим, що вони є “народними монетами” та керуються спільнотою. Як вважаєте ви: чому в мемкоїни так багато інвестують?

Криптокомʼюніті любить азарт, а комунікація через азарт робить мемкоїни ще більш привабливими.

Про Біткоїн і вплив на нього Web3-технологій

– Повернемося до токенів Web3-екосистем. Зважаючи на те, що технологічна корисність, здається, відіграє вирішальну роль як інвестиційний критерій, чи є шанс, що Ефір випередить Біткоїн за вартістю та ринковою капіталізацією?

– Я не думаю, що це станеться. Ціннісні пропозиції ETH і BTC сильно відрізняються.

– Чи став Біткоїн більше покладатися на фундаментальні фактори в порівнянні з технічними?

– Біткоїн в основному залежить від циклів ліквідності в макроекономіці.

– На тлі майбутнього халвінгу, чи можна розглядати дефіцит як важливий фактор, що впливає на ціну Біткоїна?

– Я би так не сказав. Халвінг лише збігається з підвищенням ціни Біткоїна, а не зумовлює цінові стрибки. Як я вже згадував раніше, рух Біткоїну в основному залежить від глобальних циклів ліквідності.

Заключні думки

– Яке майбутнє взаємозалежності Web3 і криптовалюти?

– Майбутнє Web3, ймовірно, полягає в тому, що Біткоїн постійно збільшуватиме свою ринкову капіталізацію, в той час як інші проекти стикатимуться з динамічною боротьбою за кращу ціннісну пропозицію і відповідність продукту до умов ринку.

352