Who is лелека Зак? Компанія Zakaz.ua розповіла про свого маскота

Чи задавалися ви питанням, чому в рекламі Всеукраїнського сервісу доставки Zakaz.ua часто з’являється пташка? Чому саме цей пернатий махає з багатьох білбордів, використовується в промо-відео, а також веде комунікацію з аудиторією? Знайомтесь - це лелека Зак! Розповідаємо подробиці, чому він став ідейним маскотом Zakaz.ua. Зокрема, ви дізнаєтесь, хто взагалі такі маскоти, чому бренди їх використовують та які інші популярні бренд-персонажі багато років вдало комунікують з клієнтами.

Що таке маскот і які переваги для бізнесу він дає?

Французьке слово mascotte означає людину, тварину чи вигаданий об’єкт, що приносить успіх. В цілому — це бренд-персонаж, єдиний образ, що наділений якостями бренду і є його символом, талісманом. Як правило, він стає головним дієвим персонажем у рекламних кампаніях та PR-комунікації бренду.

Маскота можна вигадати або навіть успадкувати, якщо компанія на ринку вже давно. Це один із найкращих маркетингових інструментів, який при правильному підході, може залишитися в пам'яті поколінь та миттєво викликати асоціацію з компанією. В історії було чимало маскотів, які прославили свої бренди й самі стали легендами. Наприклад, мережу ресторанів McDonald's неможливо уявити без клоуна Рональда Макдональда, а KFC — без Полковника Сандерса. На американському порталі Ranker є рейтинг найбільш пам'ятних рекламних героїв усіх часів, який формується за оцінками користувачів сайту. У першій десятці цього ТОПу — знайомий багатьом кролик Energizer, Червоний та Жовтий M&M's, Mr. Clean (у нас відомий як Містер Пропер) та інші.

Переваги використання маскота в комунікації з аудиторією:

  • Яскравий живий бренд-персонаж ефективніше залучає аудиторію, робить її досвід спілкування з брендом веселішим та особистішим.
  • Формує впізнаваність, підвищує лояльність та бере участь у формуванні й підтримці позитивного іміджу компанії.
  • Формує емоційну прихильність та створює міцний зв'язок між клієнтом і продуктом, стимулює робити «правильний» вибір між конкуруючими брендами.
  • Дає можливість застосовувати більше маркетингових інструментів для просування: з маскотами можна фотографуватись, вести їх сторінки в соцмережах або навіть створити за їх участі фільм або мультик для TV. Зокрема, маскот може виконувати роль сувеніру - бути іграшкою, брелоком тощо. Наприклад, в Zakaz.ua нові Клієнти компанії разом зі своїм замовленням отримують у подарунок магнітики на холодильник, де зображений лелека Зак з пакунком продуктів, або значки, які молодь полюбляє кріпити на рюкзаки. 

Але однієї з найголовніших переваг маскотів — це, звичайно, підвищення продажів. Адже рекламні кампанії з використанням персонажів мають вищі конверсії та, відповідно, більш прибуткові для бренду. Британські фахівці System1 Group кілька років тому провели дослідження, щоб визначити вплив використання персонажів на просування бренду. З'ясувалося, що реклама, в якій були задіяні маскоти, приносить бізнесу на 30% більше прибутку. Крім того, вони стимулюють просування бренду на ринку — реклама з персонажами на 37% частіше збільшує частку компанії. 

Як з’явився маскот Zakaz.ua — лелека Зак?

В Zakaz.ua ідея про створення маскота зародилася на початку 2020 році, після того як компанія зробила редизайн брендбуку. Відомо, що фундаментом для подальшої ефективної та креативної комунікації з цільовою аудиторією є вдала айдентика. Одним із завдань таких змін було не лише оновлення логотипу, фірмових кольорів та шрифту, але й створення емоційно-позитивного дизайну, який буде вигідно формувати лояльність клієнтів і спонукати їх до дій. Тому вже за півроку після редизайну було прийнято остаточне рішення створити яскравого рекламного персонажа та бренд-спікера компанії Zakaz.ua.

“Цей персонаж мав втілювати особливості послуги компанії, бути живою демонстрацією унікальної торгової пропозиції, посилювати емоційне сприйняття у Клієнтів, бути винятковим і давати можливість психологічної ідентифікації з брендом. Саме ці риси відображає наш лелека Зак — маскот, який уособлює в собі ідею та традицію доставки”,розповідає Євген Нетреба, комерційний директор Zakaz.ua. 

Чому обрали лелеку? В народі цей птах є своєрідним оберегом, який символізує надійність, захист та добробут. А в усьому світі образ лелеки зазвичай постає в уяві нібито “кур’єра” — зі згортком у дзьобі, що символізує доставку. Тільки у випадку українського сервісу доставки Zakaz.ua — Зак доставляє не дітей, а продукти із супермаркетів =)

Чому назвали Зак? Ім’я персонажу вигадати було не складно, ідея зародалася ще на перших етапах командних брейнштормів. Як ви напевно вже здогадалися, символічно воно походить від назви компанії і складається з її трьох перших літер.

Розробляли образ маскота власна команда дизайнерів компанії. А вже 1 жовтня 2020 року уперше в рекламні креативи компанії миттєво та яскраво увірвався крилатий позитивний лелека Зак. З того часу його можна зустріти на багатьох білбордах та інших зовнішніх рекламних носіях по всій Україні, споглядати на банерах таргетованої реклами, у відео-роликах та анімаційних креативах компанії. 

Зак веде комунікацію з Клієнтами Zakaz.ua в email-листуваннях: повідомляє про знижки, акційні пропозиції, надсилає промокоди на доставку або нагадує, що клієнт не завершив оформлювати замовлення у кошику.

Звичайно, просування бренду в мережі з використанням маскотів зараз виходить за межі email-розсилок, їх додають у різні канали комунікації. Тому лелека Зак активно здійснює спілкування з аудиторією у Facebook, Instagram, ЗМІ та на інших популярних майданчиках. Вітає фоловерів зі святами, анонсує дні безкоштовних доставок, розповідає про знижки, ділиться рецептами, аналітикою та висвітлює новини компанії.

Використання лелеки Зака також вигідно оживлює web push, роблячи їх більш емоційними, що запам'ятовуються, чіпляють погляд та спонукають Клієнтів Zakaz.ua до дії. 

Естетично привабливий, детально продуманий та гарно упакований образ лелеки Зака вдало передає цілі, місію та цінність послуг сервісу доставки Zakaz.ua. 

Приклади успішних маскотів від відомих компаній

Лисичка Фоксі від «Фокстрот». Це один з найвідоміших маскотів вітчизняної компанії на українському ринку, який комунікує з аудиторіє майже усюди. У самому звучанні імені бренду закладено присутність персонажа. Вперше лисиця з'явилася на вивісці дебютного магазину компанії у Харкові 1994 року. Тоді це було просте графічне зображення, яке виконали чорним на білому тлі. З роками фірмовий стиль та маскот компанії змінилися. Зараз Фоксі стала більш діджиталізованою та почала розмовляти. «Цифрова» лисичка у рекламних відео навчилася користуватися побутовою технікою та гаджетами, серфити в інтернеті, співати та танцювати. 

Кролик Квікі від Nestle. Швейцарська компанія Nestle у 1948 році винайшла шоколадний порошок, який отримав назву Nestle Quik, тому що швидко перетворював звичайне молоко на шоколадне. Першим маскотом компанії був рожевий кролик Quiky, який носив ланцюжок на шиї з великою буквою Q. У 2000-х бренд шоколадного молока отримав нову назву Nesquik (від гри слів nestle та quiсk — ред.), а кролика одягнули в канонічні сині брюки, жовту футболку та кепку. У рекламі він почав займатися популярними видами спорту, як-от скейтбординг, наголошуючи на енергетичній цінності шоколадного напою Nesquik.

Шоколадні драже Червоний та Жовтий від M&M’s. Ці гумористичні персонажі з’явилися на світ у 1954 році. Компанія Маrs вирішила дізнатися, як реагуватимуть на них клієнти, і ця ідея виявилася надзвичайно вдалою. Персонажі Червоний, Жовтий та інші різнокольорові драже стали улюбленцями публіки. У чому ж секрет їхнього успіху? У якісному гуморі та яскравих характерах героїв: буркотун Червоний, добряк Жовтий, красуня Зелена... Це дає змогу глядачам ідентифікувати себе із персонажами та хвилюватися за них у пригодах.

Кролики Duracell та Energizer. Рожеві кролики Energizer, що з’явилися на сцені наприкінці 1980-х, дуже швидко стали популярними. Тваринки, вдягнені у сонцезахисні окуляри, весь час били у барабани. Вони надзвичайно влучно ілюстрували основну ідею бренда: батарейки, яких вистачає надовго. Дуже надовго. Цікаво, що часто кролик за сценарієм має змагатися з менш успішним конкурентом. Це пов’язано з юридичними нюансами: уперше подібного кролика у рекламі використала компанія Duracell, однак вона не запатентувала цю ідею – і цим швидко скористалися представники Energizer. 

Отже, яскравий, харизматичний маскот може бути гарним драйвером маркетингу для просування продукту та послуг компанії, а також вигідно популяризувати бренд серед аудиторії. Крім того, якщо порівнювати нюанси використання маскота і залучення до реклами зірок шоу-бізнесу та великих інфлюенсерів, то персонаж має кілька переваг. По-перше, він повністю відображає місію та цінності своєї компанії, гнучко підлаштовується під зміни в її діяльності. А по-друге, на відміну від реальної людини, яка рекламує бренд, він не завдасть своїми негативними діями удару по репутації компанії. 

2626