WISE і ФОП: як правильно підприємцям відкривати рахунки за кордоном

ФОП, який бажає вести бізнес з іноземними партнерами, завжди має купу запитань і клопоту, як використовувати платежі й де відкривати рахунки.

Марина Томаш, податковий консультант і CEO Tomash Consulting, відповіла на основні запитання підприємців про фінанси.

Чи може ФОП відкривати рахунки у фінансових установах інших країн?

Якщо коротко: Так.

ДПС дала податкову консультацію від 21.01.2022 №100/ІПК/99-00-04-03-03-06 та повідомила, що відповідно до чинного законодавства фізичним особам не заборонено відкривати рахунки у фінансових установах інших країн.

Імовірно, що ДПС посилається на ст. 4 ЗУ “Про валюту і валютні операції”. Ця стаття вказує, що резиденти з урахуванням обмежень, визначених цим Законом та іншими законами України, мають право:

  • відкривати рахунки в іноземних фінансових установах і
  • проводити через такі рахунки валютні операції.

ФОП може відкривати рахунки й у банках, і у фінансових установах. То в чому ж різниця між цими рахунками?

Для ФОПів основна різниця між рахунками виникає в оподаткуванні.

Розрахунки за зовнішньоекономічними операціями містяться через рахунки в банках (п. 16 «Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті», затвердженого Постановою Правління НБУ № 5 (далі — Положення).

У разі дотримання такої умови податок на доходи ФОП, 3 групи єдиного податку, буде складати:

  • 2% (за спеціальною ставкою) або
  • 5% (за загальною ставкою).


Доходи від операцій, проведених через рахунки у фінансових установах, наприклад через Wise, будуть висвітлювати питання: чи дійсно отримані гроші є доходами ФОП від здійснення ЗЕД, а не доходами фізичної особи? Якщо вам не вдасться переконатися в податку, щодо доходів ФОП, будь-які платити:

•податок на дохід фізичної особи 18% і

•1,5% військовий збір (всього 19,5%).

Ви питаєте: але система Wise відкриває бізнес-акаунту для підприємців і бізнесу, як бути з цим?

Дійсно, під час податкової перевірки, ви можете посилатися на те, що це — саме спеціальний рахунок для підприємництва. Але законодавство в цьому плані містить чіткі норми щодо здійснення ЗЕД. Тож найімовірніше, що податкова буде зважати саме на законодавство.

Що таке банк?

Щоб зрозуміти, що рахунок відкритий саме в банку, потрібно звернути увагу на його ліцензію. Додаткова служба в консультації вказує, що термін «банк» вживається у значенні, визначеному Законом України «Про банки і банківську діяльність». А саме, ст. 2 каже, що банк — це юридична особа, яка на підставі банківської ліцензії має виключне право надавати банківські послуги.

Отже, ключовий момент для визнання юридичної особи банком: у нього обов’язково має бути банківська ліцензія.


Чи може ФОП використовувати платіжну систему Wise та чи є Wise банком?

Так, ФОП може використовувати платіжну систему Wise.

Але варто пам'ятати, що Wise не є банком. Як це перевірити?

На сайті WISE зазначений перелік усіх наявних ліцензій Wise у різних країнах світу. З повним переліком можна ознайомитися за посиланням. Важливим є те, що жодна з цих ліцензій не є банківською в жодній країні світу. Отже, можна зробити висновок, що WISE не є банком ні в Україні, ні в інших країнах світу.

Також, пізніше є те, що сам Wise не позиціонує себе банком. Крім того, на офіційному сайті компанії прямо вказано: «Wise не є банком. Ми є регульованою фінансовою установою».

Висновки:

ФОП може відкривати рахунки в іноземних фінансових установах.

ФОП може здійснювати зовнішньоекономічну діяльність тільки через банківські рахунки. Крім того, на всі ці витрати нараховують податок не як на дохід ФОП, а як на дохід фізичної особи, тобто не 2% або 5% від доходу, а 19,5%.

Платіжна система Wise – не має саме банківської ліцензії, а тому не є банком.


1052