Як джуну побудувати комунікацію з командою: досвід одного fuckup

Привіт! Мене звати Єгор Горильчаний і я — Middle Product Owner у Parimatch Tech. Якось мені довелося на власному досвіді впевнитися в тому, що комунікаційні навички є надважливими для спеціалістів усіх рівнів — від джуна до сіньйора. Як це сталося і що з цього вийшло — я розкажу далі.

Найголовніше на початку свого шляху в ІТ — правильно побудувати комунікацію з командою, колегами, стейкхолдерами та користувачами. Цим пунктом не можна нехтувати, адже саме спілкування з людьми є одним з першоджерел інформації.

Від ідеального продакт джуна команда чекає впевненості, вміння бездоганно писати таски, стратегічного бачення та результату, до якого продукт повинен прийти. Чи можна одразу стати таким — питання філософське. Адже на практиці часто виходить, що в новій ролі не знаєш за що вхопитися, а охочих няньчитися з джуном не так вже й багато. Та й просто чекати когось, хто допоможе та все пояснить, не можна. Навпаки, потрібно самому ініціювати зустрічі та занурюватися у контекст. А ще слід пам’ятати, що люди все відчувають, тому потрібно транслювати впевненість, попри хаос та розгубленість всередині.

Крім того, нетворкінг ніхто не скасовував. Правильно побудована комунікація в майбутньому допомагає здобувати круті проєкти та швидше наближатись до цілей. А от непорозуміння у спілкуванні з колегами та користувачами може призвести до слабкого перфоменса на всіх рівнях — від глобального до персонального. До чого це може призвести — розкажу з власного досвіду.

Колись я, як перспективний джун, отримав можливість розробити унікальний аналітичний інструмент, що дозволить автоматизувати деякі з ключових бізнес-процесів і підвищити якість основного продукту — локалізувати всі небезпечні моменти та вивести більш точні метрики. Після закінчення підготовки, настав час знайомства з командою та старту роботи над розробкою у ролі Product Owner. Щоправда, досвід тоді в мене був лише теоретичний.

Звісно, я усвідомлював, що завжди є ризики — продукт може не злетіти, команда не скластися, а обрана технологія може бути неправильною. Всі ці думки, звичайно, тиснули на мене. А в таких умовах легко припуститися помилок. Саме це трапилося зі мною — на старті роботи у новому колективі я встав в позицію учня, який шукає відповідей у команди. Зараз розумію, що правильний шлях розв'язання питань — самостійні пошуки або співпраця з ментором. Бо РО, який радиться з командою щодо стратегічних питань, ризикує переступити тонку межу.

Чому? Команда добре знається на технічній реалізації, а не стратегічному баченні. Якщо РО має сумніви щодо правильної роботи продукту, в команди з’являються сумніви у його професійній компетенції. А це може призвести до внутрішніх конфліктів, саботування та, як результат, слабкого перфоменсу. Саме цього не можна допустити. Проте, саме це сталося зі мною.

Через брак досвіду я не розумів, що підсвідомо перекладаю відповідальність, а не взаємодію з людьми. Тоді моя поведінка збивала команду з пантелику, а поставлені задачі не викликали довіри. Як результат — перформанс впав, а стосунки всередині погіршилися настільки, що команда ледь не розпалася.

Річ у тому, що питати команду про те, що вони вважають за потрібне робити з продуктової або бізнесової точки зору — тактика хороша та правильна. Але бездумно робити те, що тобі пропонують — помилка. Адже у кожного в продуктовій команді є свої ключові компетенції та зони відповідальності й саме продакт має брати на себе відповідальність за підсумкові продуктові рішення. І задача РО — побудувати комунікацію з командою так, щоб вони не були демотивовані, коли продуктове рішення не сходиться з їхньою ідеєю.

Що ж робити іншим, щоб не потрапити у факап?

1. Ретельно підготуйся та докладно розпиши документацію. Це допоможе виявити слабкі місця у своєму розумінні продукту. А також додасть впевненості у своїх знаннях і комунікації.

2. Знайди ментора, який допоможе розібратися та підсвітити сірі зони.

3. Якщо тобі потрібна допомога, то звертайся до команди вже з пропрацьованою ідеєю або пропозицією, а не з проблемою. У такому випадку ти не перекладаєш відповідальність на інших, а самостійно шукаєш шляхи вирішення.

4. Проводь більше сесій з членами команди та спілкуйся не тільки про роботу.

5. Правильно розставляй пріоритети та залишай час для навчання! Вдосконалюй свої софт і хард скіли — читай літературу, проходь курси та займайся розвитком особистості. Адже в цьому й полягає суть професіонального розвитку менеджера.

6. Не соромся говорити. Не мовчи, став питання, які допоможуть отримати більше інформації. Будь відкритим до зауважень і питай, що можна покращити.

А найголовніше, хоч і досить банальне правило — не бійся помилок та факапів, адже саме вони підштовхують спеців до самовдосконалення.

2009