Як і навіщо бізнесу використовувати можливості метавсесвіту? 12 реальних (та віртуальних) кейсів

Про метавсесвіти говорять звідусіль — але, здається, ніхто не впевнений, що це таке. Не впевнені і самі розробники метавсесвітів: вони тільки йдуть до об'єднання фізичної та цифрової реальностей, тож конкретного визначення поки дійсно немає, як і остаточної концепції метавсесвіту.

Технічно, метавсесвіт (або metaverse) — це колективний віртуальний простір, створений шляхом поєднання віртуально розширеної фізичної та цифрової реальностей. Простими словами, це єдина платформа, де люди можуть зустрічатись, працювати, навчатись на грати у відеоігри (все, що вже давно роблять онлайн). З метавсесвітом ці речі стануть більш іммерсивними та технологічно вдосконаленими. Уявіть собі зум з VR-розширенням, який переносить вас у будь-яке місце на планеті (і поза нею): це і є метавсесвіт. Чекати, поки амбітна ідея втілиться в життя (реальне чи віртуальне), не варто: великі компанії вже готуються до запуску масштабних проєктів в окремих метавсесвітах та навіть купують віртуальну землю за реальні гроші.

Згідно зі звітом Rejolut, 33% опитаних брендів інвестують 10-20% свого бюджету у метавсесвіт; 68% вважають, що бум на метапростори трапиться в найближчі 5 років. Станом на березень, найбільш зацікавленими індуструями були IT, освіта, фінанси, реклама та медицина: всі планують інвестувати у криптовалюти та NFT (навіть після обвалу ринку), створення іммерсивних просторів для роботи та навчання, брендинг, геймінг та створення цифрових продуктів.

Досить теорії. Аби зрозуміти, як бізнеси використовують метапростір на практиці, приведемо приклади у різних сферах:

Авто

Британський виробник суперкарів McLaren Automotive створив MSO LAB: ексклюзивну діджитал-спільноту, яка об'єднує поціновувачів автомобілів. Аби стати його частиною, достатньо купити NFT з лімітованої колекції McLaren. NFT (non-fungible token, або невзаємозамінний токен) — це запис у блокчейні, що підтверджує володіння певним активом: картиною, мемом, одягом, тощо. Кожен токен є унікальним і його неможливо підробити, розділити чи замінити (звідси й слово “невзаємозамінний”). Існує багато способів практичного використання NFT: їх можна носити, продавати, колекціонувати і навіть боротися з шахрайством в арт-світі. Бренд McLaren використовує токени як “ключі”, що відкривають масу нових можливостей та досвіду своїм клієнтам.

Перші власники діджитал-версії автомобілів отримали ексклюзивні цифрові ескізи від команди дизайнерів, віртуальний тур за лаштунки технологічного центру McLaren і запрошення на закриті події компанії. Фактично, клієнти купують не цифровий актив, а досвід, який він надає.

Наступним кроком для марки стала NFT- колекція Genesis, яку можна придбати лише за запрошенням. Вона складається з найвідоміших автомобілів в історії McLaren — тепер у цифровій версії.

Мода

Ми звикли уявляти моду в метавсесвіті такою, яка не обмежується законами фізики. Однак аватари можуть носити досить звичний, хоч і не менш вражаючий одяг — від Balenciaga, Prada та Thom Browne. Бренди випустять свої колекції для Meta, компанії, яка володіє Facebook та Instagram. Аватари — це ще один спосіб самовираження, тому модні бренди вбачають в них можливість популяризувати власні колекції, водночас зміцнюючи лояльність покупців. “Ви ж не хочете, щоб ваш аватар ходив голим”, — каже генеральний директор Ralph Lauren Патріс Луве.

Світ стрімко рухається в майбутнє, і там точно знадобиться цифровий одяг, аби носити його у метавсесвітах. Майбутнє моди — за діджиталом: ритейлер Farfetch адаптується до Web3, Gucci створює власні NFT, Louis Vuitton запускає власну відеогру, а Philipp Plein щойно купив віртуальну землю, щоб побудувати хмарочос у метавсесвіті. Тепер ви можете приміряти одяг онлайн завдяки AR, відвідати модний показ у Decentraland і найняти віртуальних моделей. Завдяки фільтрам TikTok макіяж тепер теж не потрібен.

Технології розвиваються настільки швидко, що незабаром ми будемо бачити аватари людей, які гуляють вулицями. І так, вони будуть носити цифровий одяг.

Краса

Б’юті-бренди мають багато кейсів з виходом в діджитал: ті ж фільтри у соцмережах часто створюють косметичні компанії, дозволяючи протестувати продукцію перед покупкою. І в цьому є маса переваг: можна не тільки зекономити на відкритті магазинів бренду, а й залучити нових клієнтів, якщо фільтр стане вірусним.

Estee Lauder обрав більш серйозну стратегію: бренд став ексклюзивним партнером тижня моди у метавсесвіті, що вперше пройшов у Decentraland в 2022 році. В рамках заходу випустили NFT, натхнені сироваткою Advanced Night Repair. Гості тижня моди могли зайти в простір у вигляді культового засобу, щоб розблокувати фільтр “сяючої аури”, яку надає сироватка. Цей вид NFT називається Proof Of Attendance Protocol (або POAP): його надають в знак подяки за відвідування івенту (фізичного чи віртуального).

Прикраси

Ювелірний дім Bulgari не обмежився випуском токенами і одразу створив власний VR-додаток. Bulgari Colours дозволяє прихильникам бренду відвідати однойменну виставку прикрас, яка встигла стати хітом. Додаток переніс її у віртуальний інтерактивний простір, дозволяючи всім охочим побачити знакові вироби бренду з колекцій приватних колекціонерів та лінійки Bulgari Heritage. Окрім прикрас, на виставці були представлені роботи сучаних корейських художників: кожна натхненна колекцією Heritage. Додаток випустили у 2021 році, коли пандемія коронавірусу досі обмежувала фізичну присутність.

Віртуальна версія виставки пропонувала створити власного аватара, який міг надягти культові годинники та ювелірні прикраси Bulgari. Розробники додатку додали йому елемент гейміфікації: окрім перегляду робіт у 3D-форматі, відвідувачі виставки могли виконувати ігрові завдання і брати участь у розіграшах.

Забудовники елітної нерухомості

У метавсесвіті буде все, що оточує нас в реальному світі: від мистецтва до нерухомості. Republic Realm, один із найактивніших розробників нерухомості в метавсесвіті, купив 7,7 квадратних кілометрів за понад $4,2 мільйона доларів у віртуальному світі Sandbox. Це одна з найбільших в історії транзакція з віртуальною нерухомістю.

Ціни на нерухомість у метавсесвіті зросли на 700% у 2021 році, зазначає Forbes. Тільки уявіть: на хвилі гайпу у грудні 2021 року фанат Снуп Догга заплатив $450 000, щоб придбати землю по сусідству з музикантом.

У тому ж році Sandbox заробив $350 мільйонів на продажі віртуальної землі. Decentraland — другий за масштабом віртуальний світ — провів 21 000 угод, пов'язаних з нерухомістю, на суму $110 мільйонів.

Середня інвестиція в землю становила $5 300, однак у період січня до грудня 2021 року ціна на землю зросла у 150 разів: зі $100 до $15 000 відповідно. Зараз, через загальний спад крипто-ринку, ціни знизились приблизно на 80%.

Що робити з віртуальною ділянкою землі? Те ж саме, що й з реальною. Побудувати дім і посадити дерево, нагадавши про важливість турботи про довкілля; відкрити NFT-музей або використати простір для створення власної гри; побудувати торгівельний центр і заробляти на оренді.

Як зробити так, щоб про ваші NFT писали у New York Times, а кейси у метапросторах цитували в подібних статтях? Web3 агенція CTRL/ART/D це вже зробила. Вона спеціалізується на розробці NFT, інтеграції бізнесу в метапросторі та просуванні бренду у діджитал-спільноті. Отримати безкоштовний екскурс у web3 можна на сайті ctrlartd.com.

2538