Як керувати репутацією компанії в умовах війни

В умовах загальної кризи частина компаній відмовляється від спілкування з аудиторіями, а частина – не може визначитися з тим, про що доречно говорити. Але є і ті, хто посилюють присутність у медіаполі. Як показав досвід пандемії та півтора місяці повномасштабної війни в Україні, конкурентну боротьбу виграють саме останні. Завдяки комунікації такі компанії зміцнюють бажаний імідж, отримують більший кредит довіри, а їхні дії зрозумілі для суспільства. Навіть якщо мова про так звані складні рішення: звільнення персоналу, закриття або реструктуризацію бізнесу.

Команда MAINSTREAM підготувала практичні рекомендації щодо того, про що і як варто говорити в інформаційному полі з позиції корпоративного PR. Ми готові допомогти з розробкою креативних рішень, надати консультації зі стратегічних питань та допомогти обрати найкращі формати та ЗМІ для спілкування саме з вашими аудиторіями. 

1. Перевірте стратегію на актуальність

Перш за все, варто переконатися, що наявна PR-стратегія відповідає контексту. Якщо ж ні – адаптувати її, розробивши серію quick wins (швидких рішень), які допоможуть пристосуватися до ситуації тут і зараз.

Варто показати, що ви не ігноруєте події, що відбуваються, а шукаєте шляхи працювати в нових умовах, підтримуєте економічну стабільність країни та своїх працівників. Це допоможе укріпити репутацію та попередити інформаційний вакуум навколо діяльності вашої компанії або ж інші ризики.

Серед інструментів добре працюватимуть робота із власними ресурсами (сайт, соціальні мережі), кейси або статті у ЗМІ, нативні ролики, що відображають цінності компанії, тощо. Пресрелізи ж краще залишити для найважливіших інфоприводів, що торкаються значних верств населення.

2. Будьте людяними та емпатійними

Клієнти і партнери потребують вашої підтримки. Комунікуючи про роботу компанії, ви даєте впевненість та ясність. Розповідайте, як змінилась ситуація з початком війни, які кроки ви здійснюєте, аби забезпечити безперебійну роботу.

Щотижневий дайджест з новинами допоможе підтримати контакт з клієнтами та внутрішньою аудиторією. Варто залучити до комунікації керівництво компанії та підготувати серію звернень або інтерв’ю. Або ж налагодити комунікацію CEO з бізнесових питань у власних соціальних мережах. Можливість почути інформацію “з перших вуст” доводить, що бізнесу не все одно.

3. Демонстрація соціальної місії

Активна позиція і забезпечення суспільних потреб – це те, чого українці очікують від компаній. В форматі бліц-інтерв’ю зі співробітниками розкажіть історію релокації офісу чи поділіться досвідом організації гуманітарної допомоги.

Якщо ж ви не знаєте, як долучитися до підтримки, зверніться з пропозицією партнерства в одну з волонтерських або державних організацій. Стратегічна КСВ-діяльність, дає змогу не лише залишатись у постійній комунікації зі своєю аудиторією, але й може стати прикладом для наслідування іншими учасниками ринку. Для побудови такої діяльності в MAINSTREAM розроблено підхід КСВ 4.0, який допоможе спрямувати ресурси на цільові потреби та обрати релевантні групи для надання допомоги. 

2435