Як налаштувати роботу віддалено?

У попередній статті ми розбиралися з класичним, віддаленим і гібридним форматом роботи. Сьогодні ж, HRD Affstream - Анна Алімова, розповість як саме облаштувати своє робоче місце і на що варто звернути увагу при його створенні. Розглянемо деякі приховані моменти, з якими зіткаються співробітники в різних кейсах.

Найчастіше, віддалене робоче місце має на увазі знаходження будинку, однак, це не завжди так.

Наприклад, при неможливості зарядити свою техніку або отримати доступ в Інтернет, вам доведеться використовувати приміщення поза свого будинку. Такими місцями можуть стати цілком очевидні коворкінги, але що робити, якщо немає такої можливості? Давайте розглянемо, що варто мати під рукою, для того щоб не опинитися в невигідній ситуації.

Розберемо питання:

  1. безпека;
  2. технічне забезпечення;
  3. здоров'я.

Безпека

Вам варто звернути увагу на особисту безпеку, включаючи збереження всіх речей, і на безпеку інформаційну. Якщо в першому випадку все зрозуміло, то інформаційна безпека — це більш широке питання. При виборі місця для роботи поза домом подбайте, щоб до вас в екран ніхто не міг заглянути. Для цього можна використовувати додаткове покриття екрану ноутбука/планшета/телефону, яке не дозволяє побачити зображення, крім як під прямим кутом. Можливо, ви зустрічали подібні покриття на екранах деяких банкоматів. Якщо немає такої можливості, то знизьте яскравість екрану. Це не тільки дозволить більш спокійно працювати з ноутбуком, але й дозволить йому працювати довше або ж трохи швидше зарядиться. Переконайтеся, що розмови, які ви ведете, ніхто не чує. По-перше, ви не будете заважати оточуючим та звертати на себе увагу, по-друге, подбаєте про безпеку своєї інформації. У разі будь-яких делікатних розмов їх краще перевести в чат або зовсім перенести при можливості. Публічні Wi-Fi точки доступу, наприклад в магазинах або кафе, це дуже зручно але абсолютно не безпечно. Постарайтеся по можливості використовувати особисті точки доступу, наприклад, 3G/4G/LTE модем або ж свій телефон в якості Wi-Fi роутера для ноутбука або планшета. Ніколи не залишайте робочу техніку без нагляду або без пароля.

Технічне забезпечення

Розглянемо варіант, що може не бути доступу до електрики протягом 7-10 годин, наприклад через буйства природи і обриву лінії електропередач. Далеко не кожен ноутбук або планшет підтримує такий час автономної роботи, відповідно, проблемою може стати і доступ до домашньої мережі Інтернет.

Для того, щоб вирішити ці завдання можна вибрати різні варіанти, звичайно, оптимально буде використовувати максимум.

Інтернет та живлення

Убезпечити себе і в більш спокійних умовах допоможе друга (альтернативна) лінія підключення. Оптимальним варіантом буде мати оптоволоконне підключення до мережі. Звичайно, таке підключення обійдеться дорожче, ніж звичайне за допомогою кабелю з кручений парою, але ви отримаєте й автономність від електроенергії і більш високу швидкість передачі даних.

Альтернативним варіантом може стати придбання 3g/4g/LTE модему і додаткової зовнішньої антени до нього. У такому випадку ви отримуєте бездротовий доступ, часто зі своїм акумулятором, що також полегшує роботу. До того ж такі пристрої, найчастіше, мають невеликий розмір.

Але що робити, якщо сідає телефон/планшет? Тут на допомогу прийде ноутбук, адже він може стати зарядною станцією для портативних пристроїв. Якщо є підключення USB-C в ноутбуці, то постарайтеся використовувати саме його. Зарядка буде більш швидкою і якісною.

Для того, щоб зарядити ноутбук і всі інші пристрої, а також забезпечити собі повноцінний незалежний від електрики робочий день, вам варто звернути увагу на портативні зарядні станції потужністю від 1кВт, наприклад, EcoFlow або Anker. Такі пристрої дозволять вам не тільки зарядити девайси, але і підключити малопотужний електрочайник або ж мікрохвильову піч, що істотно скрасить ваш робочий день і дозвілля.

Якщо ж у вас приватний будинок або є можливість використовувати генератор, то це прекрасна підмога. Пам'ятайте, що все, що можна заряджати через USB, потрібно заряджати через нього. Це зменшить навантаження на джерело живлення, а значить збереже його заряд або паливо.

Також, зверніть увагу на автономні джерела живлення, робоче місце повинно якісно висвітлюватися.

Здоров'я

Не секрет, що при виході на віддалену роботу співробітники істотно знижують активність. Багато компаній пропонують своїм співробітникам часткову або повну компенсацію різних спортзалів, басейнів, фітнесу та ін Так, компанії вигідно, коли співробітники відчувають себе добре. Не нехтуйте цим бонусом, тому що від цього залежить ваше здоров'я. Неврологи рекомендують частіше відвідувати басейн, тому що це добре підтримує і розвиває м'язи спини, рук і плечей, які найчастіше страждають при сидячій роботі.

Тут же, ми стикаємося ще з двома важливими факторами.

Освітлення робочого місця повинно бути повноцінним. Оптимально, щоб це був загальний світло в теплих тонах. Також, додатково встановлена лампа у робочого місця дозволить вам уникнути зайвих тіней. Відблиски від освітлення не повинні потрапляти вам в очі. Таким чином ви зможете не тільки зняти напругу з очей, але і уникнути головного болю від перенапруги. Рекомендовано, при тривалій роботі за комп'ютером, використовувати спеціальні окуляри, що захищають ваші очі від відблисків екрану.

З великою увагою поставтеся до підбору робочого крісла. Воно повинно бути ергономічним, з регулюванням по висоті для того, щоб ви могли вибрати правильну висоту посадки щодо вашого зросту, повірте, ваш організм віддячить вам за це. Також, додатковим бонусом буде наявність у крісла поперекового і шийного упору, а також їх регулювання. Аналогічні системи ставляться в автомобільні крісла.

Робочий стіл повинен бути досить широким для того, щоб ви без праці могли покласти і дістати все, що вам необхідно. Це можуть бути монітор, ноутбук, телефон, планшет, блокнот, книги, лампа і т. п.

При віддаленій роботі ви самі створюєте собі умови праці. Від того, наскільки серйозно ви до цього підійдете, буде залежати ваш комфорт, а значить і задоволеність, і продуктивність в роботі. Дайте собі можливість створити ідеальне робоче місце для себе.

Будьте здоровими, зарядженими та ефективними!

1364