Як нарешті вивчити англійську? Правила, поради та рекомендації від Grade

Ми у Grade любимо повторювати, що англійська мова — це не предмет, який треба вивчити, не курси чи заняття три рази на тиждень, а стиль життя.

Коли англійська стає частиною щоденної рутини, тоді можна з упевненістю казати, що ви точно досягнете високих рівнів. Водночас аби отримати такий результат, доведеться змінити кілька своїх щоденних звичок.

Отже, що робити, аби вивчити англійську раз і назавжди?

Слухати англійською

Коли дитина вчиться говорити, вона переймає мову від людей навколо: як вони вимовляють звуки, як ставлять логічні наголоси та будують речення.

Схожа система має працювати і тоді, коли людина вчить іноземну: потрібно максимально багато слухати, як говорять інші. Усвідомити і відтворити правила мовлення з підручника неможливо.

Відтак, якщо ви прагнете мати гарну англійську, то:

  1. визначте свої інтереси та знайдіть на зручній для вас платформі аудіо- чи відеоформати з англомовними ведучими. Наприклад, подкасти про політику, влог про вʼязання чи розмовні сторіз в Instagram лайфстайл-блогера;
  2. знайдіть кілька таких каналів, які будуть різні за тематикою, походженням та вимовою ведучих. Адже англійською у світі говорить дуже багато людей, які мають різні акценти, які ви, в свою чергу, повинні розуміти;
  3. слухайте цей контент щодня.

Дуже корисною буде також звичка вмикати англомовне радіо, поки готуєте їсти чи їдете на роботу, слухати музику та дивитись кіно.

Наприклад, нижче список ресурсів за різними інтересами, які можуть вас зацікавити:

  • лекції на YouTube американського історика Тімоті Снайдера про історію України;
  • All Ears English Podcast, якщо разом із аудіюванням прагнете вдосконалити граматику чи вивчити нові слова;
  • The Daily — подкаст від The New York Times, якщо цікавить політика, суспільство та новини зі світу й України;
  • Great Art Explained для занурення у світ мистецтва, розбору та аналізу відомих творів;
  • канал Matti Haapoja, якщо хочете дізнатися про кіновиробництво, зйомку та обробку відео та загалом ритм життя відеографа.

Читати англійською

Ще одна корисна звичка — читати англійською щодня. Це можуть бути різного роду тексти:

  • новини;
  • репортажі;
  • документи;
  • навчальні чи розважальні статті;
  • блоги та дописи у соцмережах.

Читання важливе, оскільки це допомагає засвоювати граматичні конструкції та сталі вирази, як, наприклад, часто повторювані у заголовках новин «amid crisis/war…», «Zelenskiy says…», «Ukraine is to change…» тощо.

Також читання допомагає вивчати нову лексику за контекстом, особливо якщо постійно дізнаватися інформацію про одну й ту ж тему.

Крім того, можна розподілити джерела та вдосконалювати конкретні навички в англійській. Наприклад, регулярно читати Forbes або The Economist для розвитку бізнес англійської, лексики для опису технологій та політики; читати блогерів чи журнали про попкультуру, на кшталт Vogue, для розвитку розмовної мови.

Говорити англійською

Власне усі попередні активності дуже дієві та корисні, якщо робити їх регулярно. Однак є ще одна важлива складова — практика.

У багатьох людей, що вивчають англійську, є мета вільно нею говорити. Існує помилкова думка: якщо багато слухати або читати англомовного контенту, усе запамʼятовується автоматично. І в момент мовлення усі слова та фрази вдасться одразу застосувати.

Однак, на жаль, це не так. Треба звикнути до того, що усе нове, що ви запамʼятали, слід одразу ж закріпити на практиці:

  • подивитися тлумачення певного слова у словнику, як от Cambridge Dictionary чи Collins, переглянути приклади речень з ним;
  • використати нову граматичну конструкцію в тексті чи коментарі у соцмережах;
  • застосувати нову лексику під час дискусії на уроці англійської.

Власне, якщо ваше навчання чи робота не вимагають спілкування англійською, або на курсах не вистачає можливостей для того, аби розговоритися, створіть собі для цього умови. Найкращий варіант — розмовні клуби.

Їх можна обирати за інтересами, тривалістю, темами та багатьма іншими факторами. Головне — включити їх у свій тижневий графік і регулярно відвідувати онлайн чи офлайн.

Отже, кожен із цих пунктів радимо запровадити у свою daily routine. Хоча звісно не варто забувати і про курси англійської. Адже саме професійний викладач допоможе швидше опанувати певні теми, скорегує та направить у правильний напрямок для навчання.

Кілька порад наостанок

Є декілька НЕ, які допоможуть не втрачати мотивації і точно досягати бажаного:

  • НЕ ставте надто великих та складних цілей, на кшталт «Хочу C1 за наступні 2 роки».

Натомість сконцентруйтеся на тому, що саме ці 2 роки плануєте робити «Хочу вдосконалити мовлення, а отже знайти для себе цікавий speaking club», або «Хочу навчитися писати тексти, тому знайду курс граматики і читатиму більше новин та книг англійською». А тим часом рівень буде поступово рости.

  • НЕ бійтеся починати, адже не існує правильного віку для вивчення англійської.

Інколи дорослим складно наважитись піти на курси чи почати вивчати англійську з різних причин. Однак вчити англійську можуть всі, питання лише в тому, аби правильно оцінити можливості, час, який треба виділити, та вписати це у свій тижневий графік.

  • НЕ сумнівайтеся в собі та не бійтеся помилок!

Навіть носії мови можуть вживати неправильні граматичні часи або не розуміти певних слів. Вас обовʼязково зрозуміють, навіть якщо точність і правильність висловлювання буде не ідеальною.

Тож, впустіть англійську у своє життя і насолоджуйтесь її вивченням! 

1727