Як описати продукт на сайті так, щоб його захотіли купити: метод візуального сторітелінгу

Привіт! Мене звати Кольченко Марко, я копірайтер і контент-маркетолог. В роботі над описом будь-якого продукту або послуги на сайті я завжди йду далі тексту: придумую візуалізації, ілюстрації, фотографії і демонстрації продукту. Адже текст — не головне.

Це економить час клієнта, який хоче отримати більше прибутку з сайту. І маркетолога, якому не потрібно проводити десятки A/B-тестів, змінювати кольори кнопок на сайті або думати «а скільки блоків на сайті вистачить?». Бо сайт з першої спроби дає читачеві головне — вирішення проблеми. За це готові платити.

В статті розповідаю, що робити на сайті, щоб вигідно описувати товари чи послуги. В будь-якій сфері.

В людей мало уваги, щоб докопатись до пропозиції

Женя — секретар у компанії. Сьогодні керівник попросив Женю знайти гарне бюро перекладів. А до кінця робочого дня залишилося два пункти плану, скласти таблицю зустрічей на завтра і півтори години роботи без обіду.

А ще в Жені ніяк затриматися і ретельно перевірити бюро перекладів. Потрібно доньку забрати з дитячого садка, відвезти на малювання. А після — забрати із занять, і за цей час встигнути приготувати вечерю.

Тому в Жені два варіанти: 1) швиденько згадати, яке бюро перекладів було в рекламі, або яка назва промайнула в діалозі з колегами, в соцмережах або на банері. Може хтось згадував назву? 2) забити в гугл «бюро перекладів», швидко подивитися кілька сайтів і зателефонувати в перше-ліпше.

Якщо перший варіант не спрацював, Женя йде в гугл. Їй байдуже на якість дизайну або скільки маркетолог зробив A/B тестів. Женя прийшла на сайт бюро перекладів, щоб виконати завдання керівника. Сьогодні.

В одному з останніх досліджень розповідають, що читач скоріше сканує веб-сторінку, ніж читає все до кінця.

Зрозуміло, що є ситуації, коли люди ретельно перечитують сайти товарів чи послуг. Наприклад, забудовника таунхаусу, квартиру в житловому комплексі або навчання з SMM. Але і в цих ситуаціях клієнта цікавить не дизайн, креативність тексту, чи вартість послуг копірайтера. Клієнту важливе те, як продукт виконує його завдання.

Текст може кульгати, і від цього «страждатиме» весь сайт

Головна мета тексту — розповісти про переваги компанії. Результат хорошого тексту — людина розуміє пропозицію, її цінність. Людина впевнена, що продукт чи компанія вирішить її проблему краще інших пропозицій.

Як пишуть видатні копірайтери: «Текст повинен створювати образ в голові читача». Наприклад, хорошої клінінгової компанії або того, що пилосос вичісує з килима найменші крихти печива або бліх у собаки.

Але погодьтесь, не будь-яке слово чи речення може створити ту картинку, якої прагне копірайтер та його клієнт. Описати один предмет чи характеристику можна різними словами. При цьому одні слова сподобаються клієнту, а інші можуть викликати навіть обурення і злість: «Як копірайтер міг таке написати? За що я плачу гроші?»

Наприклад, пишемо: «Працюйте в 100% концентрації. Вас ніхто не потурбує і не відволіче, оскільки в правилах коворкінгу заборонено шуміти і заважати колегам. Також ми відділили робочі місця перегородками і додали шумозаглушення в закриті коворкінг-офіси. За рівнем спокою і тиші ми — як бібліотека для діджитальників»

А можна додати картинку коворкінгу, яка створить образ спокою і віддушини в голові читача. І зробить це лаконічніше, ніж будь-який текст. Це схоже на ефект презентації: згадайте будь-який випадок, коли в аудиторію заходить лектор і читає одну нудну теорію. А тепер навпаки — коли лектор пояснює все на прикладах, а замість теорії дає презентацію з графіками і схемами. А ще ж сфотографувати можна, кайф.

Демонстрація продає більше, аніж текст

Під час розробки сайту легко забути, що в людей мало уваги, їх відволікають наради, керівники, колеги, діти, друзі і домашні улюбленці. А ще що текстом можна не дотягнути до того рівня, який виконує візуалізація. І це проблема.

Щоб показати продукт з усіх боків, я користуюсь принципом зі сторітеллінгу «Show, not tell». Його суть — описати сцену так, щоб читач сам зробив висновки про картинку, персонажа, його емоції і почуття.

А головний спосіб, яким я можу «Show» продукт, відомий ще з часів мамонтів, гонитви палицями і відсутності словесного спілкування — ілюстрація.

Ілюстрація — це наочне зображення продукту, його сенсу, переваги чи особливості. Ілюстрація відрізняється від картинки тим, що остання ніяк не говорить про продукт.


Ілюстрація — це не малюнок. Для мене будь-яка ілюстрація — це схема, фото продукта, скріншот, фотовідгук, відео, таблиця, діаграма. Головне завдання ілюстрації — дати якесь уявлення про рекламований продукт на сайті.

Ілюстрацією може бути навіть текст. Текстовий приклад може створити візуалізацію там, де немає наочного зображення. Наприклад, коли говоримо як стіл вписується в однокімнатну квартиру, бо може розкладатися. А ще через це його легко зберігати за шафою чи на балконі.

Отже, ілюстрацією може бути все, що рекламує продукт. Не ілюстрація — все, що забирає місце на сайті і не дає розуміння продукту.

Як демонструвати продукт на сайті

В ілюструванні товару чи послуги є головний принцип — ілюструй важливе. Це те, що очікує побачити клієнт на сайті. Згадайте приклад із Женею і бюро перекладів. Уявимо, що з першого екрану вона хоче побачити строки перекладу, об’єм, формат документів, способи відправки і прийняття і інші нюанси, які допоможуть перекладати контракти так, як важливо керівництву.

Тут завдання копірайтера — аналогічне з текстовим наповненням: знайти запитання, страхи та заперечення авдиторії і відтворити відповіді через ілюстрування.

Далі я пояснюю окремі способи ілюстрування, відповідно до якогось продукту чи послуги.

Візуалізації. Інколи достатньо показати товар в реальних умовах або просто демонстрацію товару. Згадайте будь-які презентації продуктів Apple: мінімум тексту і максимум на детальному зображенні товару.

Ще це може бути зображення якогось приміщення або товару в реальних умовах. Наприклад, як це робить Ajax — показує кріплення охоронних систем на парковці, в будинку чи офісі. Або Kooperativ — дає схему їх коворкінг-системи, де можна побачити все самому і зробити висновки.

Можна додати тригер соціального доказу, якщо показати фото товару у відомому місці. Я так робив на сайті терасної дошки: знайшов візуалізацію в одному з кафе Starbucks, і додав в макет. Потім ілюстрацію перемалювали, прибравши назву — тоді ми не знали, чи можна додавати символіку старбаксу на сторонні сайти. Але ефект товару в реальності залишився

Покажіть, як ваш продукт працює в реальності. Якщо це послуга (наприклад, онлайн-сервіс) — можна показати різні сценарії його роботи. Наприклад, так робить Basecamp: на різних скріншотах сервіс показує одну або кілька функцій сервісу: чати, дошки, таск-менеджер.

Або якщо це товар, на кшталт дощок — покажіть, як вони гарно виглядають на різних місцях: парках, кафе, місцях відпочинку, терасах. Так читач зрозуміє, як товар працює на реальному прикладі і зможе «приміряти» до своєї ситуації.

Зробити схему з презентацією продукту. Так я робив на Landing Page погребів з композитного матеріалу. Спочатку ідея була зобразити основні характеристики погребу на схемі. Потім вирішили схему додати на перший екран, а характеристики заховати під плюсики. Так ми додали на перший екран основні вигоди, а ще трішки інтерактивності.

Наприклад, так зробили на сторінці курсу з дизайну для недизайнерів «Роби красиво»: виділили окремим блоком нюанси навчання, і в кожній плашці — реальну картинку з розбором презентації чи вебінаром.

Покажіть, як круто у вас навчатися. Для курсів можна взяти скріншоти з робочих зустрічей. Якщо офлайн — фото з уроків. Це клондайк емоцій і сценаріїв використання продукту: люди щось пишуть — отже, багато інформації; люди сміються — отримують емоції; люди піднімають руки — багато запитань, на які спікер готовий відповісти. Головне — показувати реальні фотографії, а не вигаданих людей. Вони відразу зчитуються.

Класно, що на курсі Creo UX/UI + Webflow обрали сайти на приклад у різних стилях. У читача більше варіантів зацікавитись прикладом і захотіти робити так само.

Покажіть результати робіт ваших студентів. Це підійде для будь-якого навчання: як онлайн так і оффлайн. Я бачив приклад, коли на перший екран курсу з шиття додали студентку і її випускну роботу — шикарну сукню в горошок. А під ілюстрацією зробили підпис: «Цю сукню зшила випускниця Аня після навчання на курсі». Кому цікаве пошиття суконь — точно зацінить.

Просто ілюструють відгуки на Basecamp: підкреслили жовтим ті ситуації, де може себе вловити читач і «приміряти» сценарій використання продукту. При цьому я впевнений, що розробники сайту майже нічого з відгуками не робили — люди готові самі писати про продукт.

Відгуки теж можна ілюструвати. Розглянемо два приклади: коли є тільки текст, і коли є і текст, і картинки.

Останній рік я працюю з психологами, і часто відгуки на їх роботу виглядають так:

Я отримала багато інсайтів, дякую!
Усвідомив для себе багато.
Робота з психологом приємна.

А можна змінити відгук, задавши всього декілька запитань.

Після консультацій із психологом я нарешті поговорила з чоловіком. Минуло 6 місяців, і ми вже не хочемо розлучатися. Не повірите, навіть малюк не плаче, хоча раніше це було щодня: ми не могли спати, а через це були постійно втомленими й роздратованими. І ще більше сварилися.

Запитання для відгуків готують заздалегідь. І вони не маніпулятивні: клієнт і сам би поділився такими історіями, але на емоціях пише перше, що спало на думку. А часто це відчуття та емоції. А нам для продажу продукту або послуги потрібні сценарії, історії з результатами.

Різниця в тому, що перші відгуки говорять мало про роботу психолога. Другий відкриває історію, розкриває цінність співпраці.

Текст і фотографія. Іноді відгук клієнта можна проілюструвати картинками. Наприклад, показати, як стіл добре стоїть в тісній однокімнатній квартирі без балкону. А текстом підкріпити історії використання продукту.

Коли нічого ілюструвати. Наприклад, якщо це послуги юридичної компанії. Тут як ілюстрації можна придумати схеми: наприклад, показати різницю в послугах на ринку: всі юристи роблять за такою схемою — тому так довше: а в нашої компанії такий підхід — і це на три кроки швидше і дешевше.

На своїй першій консультації я розповідав колезі, як можна візуалізувати підхід до роботи з блогерами (закупка реклами). Більшість на сайтах просто пишуть, а ми можемо показати: вставити скріншот зі статистикою підписок, охопленнями після реклами у блогера. А поряд винести основні вигоди від роботи з компанією.

Можна було б і написати закуповуємо рекламу у блогерів, а можна підсилити такими показниками з першого екрану.

Демо-версія курсу. Я дуже люблю такий підхід. Він відтворює реальність і занурює читача в курс справ ще до покупки навчання.


Наприклад, у Cases до уроків можна подивитись приклади навчальних статей ще до купівлі курсу

Суть проста – показати частинки навчальних матеріалів. Найчастіше це найкласніші моменти, жарти, ілюстрації та візуалізації якогось поняття або процесу. Можна зробити нарізку з різних уроків. А можна зробити схему з демками уроків, як на прикладі вище.

З кількості уроків та тем читач робить висновок: «Курс системний. Я тут навчусь багато чому». А важливі моменти (складні теми, роздаткові матеріали чи практичні завдання) можна додатково відмітити як на прикладі — показати їх важливість.

Програма курсу. Тут важливо показати, що інформації на курсі багато, вона структурована і багато чого можна навчитися. Я називаю це «задавити об’ємом».

Скріншоти. Формат підходить для онлайн-сервісів, як-от Basecamp. Тут кожен сценарій використання продукту проілюстрований скріншотом.

Хоча за мінімального бюджету клієнта скріншоти виручають в будь-якій сфері. Наприклад, я робив скріни прикладів дизайн-портфоліо будівельної компанії, ховав конфіденційну інформацію і залишав основні моменти: вибір стилістики, кольори, планування кімнат — щоб читач побачив, як компанія створює портфоліо для клієнтів.

Тільки не намагайтеся показувати складний софт на одному екрані — картинки маленькі, і читач навряд чи вхопиться в обсязі деталей за все. Можна спростити: наприклад, замилити деякі деталі інтерфейсу, а залишити тільки важливе.

Всі ці способи демонструють продукт краще, ніж стокові зображення, векторні ілюстрації чи текст.

Ділюсь досвідом, як будувати зрозумілі корпоративні сайти, лендінги і статті, як копірайтеру працювати в діджитал — в телеграм-каналі «Копірське Око». Підписуйтесь 😉

А якщо вас зацікавив метод ілюстрування — напишіть в коментарях, що ви продаєте або для якого продукту робите прототип. А я поділюсь ідеями, як це можна проілюструвати.

4
2657