Як організувати творчий процес. Розповідаємо про нове видання ArtHuss «WORKFLOW»

Цього тижня видавництво ArtHuss видало книгу «WORKFLOW. Практичний посібник до творчого процесу», Дорона Маєра. Ця книга — посібник та набір ефективних інструментів для будь-якої людини, що займається творчою проєктною діяльністю. CASES підтримали це видання, і в цьому матеріалі ми розповідаємо про нього докладніше.

А взагалі, хто такий Дорон Маєр?

Дорон Маєр працює як професійний художник понад 20 років. Він з творчими процесами знайомий добре, адже зтикався з ними в різних іпостасях — як сценарист, як ілюстратор, як аніматор, як дизайнер. Дорон приймав участь в роботі з такими фільмами (The Secret Life of Pets («Таємне життя домашніх тварин»), телесеріалами (Shaun the Sheep («Баранчик Шон») і комп’ютерними іграми (Hitman («Вбивця»), розробляв мобільні додатки, ілюстрував дитячі книжки, ліпив скульптури й писав музику.

На додачу до організації власної роботи, він має й досвід управління іншими творцями, адже керувати командами десятків художників. А ще він навчає студентів, читає лекції та семінари, та ще й має власний курс на Udemy. Тож питання організації роботи творчих фахівців для нього не нове і досить буденне.

А навіщо взагалі потрібен практичний посібник творчому процесу?

Деяких творчих фахівців (особливо молодих) сама ідея стриножити талант путами дедлайнів, та ще й марнувати час на планування замість активної роботи, може дещо пригнітити. Але творча робота — це в першу чергу робота. І тому організація процесу тут є наріжним каменем успішної кар’єри. Але якщо ви працюєте з творчими проєктами, то добре знаєте — відповісти на питання, скільки часу треба на їх втілення часто буває непросто. І справа навіть не в натхненні. Просто важко іноді зрозуміти, скільки часу знадобиться на пошук вдалої ідеї, та ще й чимало залежить від конкретного художнього стилю та забаганок клієнтів (че керівників). І так, іноді просто не стає сил та натхнення. А ще буває, що ви так стомлюєтесь від проєкту, що на нього навіть дивитись гидко (але закінчити його таки треба).

Коротше кажучи, в питанні оцінки творчого часу та зусиль чимало невідомих, і тому це складно. Власне, Дорон як раз і пропонує методику організації творчого процесу, покликану допомогти фахівцям з цими складнощами впоратись.

Як зазначає сам автор, книжка допоможе:

  • Отримати впевненість у своїх силах. Методи, описані в цій книжці, розроблено для того, щоб зменшити рівень тривожності та сум’яття, а натомість віднайти чіткість.
  • Зруйнувати творчі застої. У книжці повно підказок, які допоможуть уникнути творчих блоків, а в тих рідкісних випадках, коли вони необхідні, — швидко відшукати їх.
  • Упорядкувати процеси та позбутись хаосу. Висвітлено методи контролювання своєї роботи без компромісів.
  • Забезпечити собі гнучкість та фахове зростання. Це особливо стане в пригоді фрілансерам: стане легше еволюціонувати з ринком, відкриваючи більше варіантів і можливостей для себе. Не менше користі знайдуть ті, хто працює в невеликих студіях та виробництвах, де міждисциплінарна гнучкість необхідна й дуже цінується.
  • Навчитись працювати в команді. Розуміння процесу як окрема навичка допоможе зрозуміти потреби інших відділів і творчих груп та співпрацювати з ними. Це стане у великій пригоді, наприклад, креативним групам, які працюють у великому кіновиробництві, де залучають багато окремих спеціалізованих творчих груп.
  • Зрозуміти лідерство. Глибоке розуміння креативного робочого процесу допоможе зрозуміти й підтримати свій «екіпаж».
  • Набути оригінальність. Знаючи робочий процес, допоможе краще виявити себе в роботі.
  • Зробити процес плавним. Хороший робочий процес дає відчуття, що робота рухається простіше, плавніше і з меншими зусиллями.
  • Забезпечити роботі структурну й концептуальну ясність. Аудиторії буде простіше вловлювати й розуміти зміст роботи.
  • Навчитись обирати правильну деталізацію твору. Набір методів, які допоможуть уточнити і збагатити свою роботу в плані текстури та деталей, не втрачаючи фокусу й не створюючи відчуття перевантаженості.

Як влаштовано посібник

У книжці вісім частин:

  • Частина I — це короткий огляд п’яти елементів творчого робочого процесу. У ньому пояснено роль кожного елемента в процесі й викладено уявлення про те, як вони всі працюють разом.
  • У частинах II–VI поглиблено розглянуто кожен елемент. Автор показує кілька ефективних стратегій і пояснює, як і чому вони працюють, а ще ділиться кількома «правилами безпеки» — розповідає про стратегії, які не працюють і яких слід уникати.
  • Частина VII — це повна демонстрація робочого процесу, починаючи від самого початку — і до завершеного витвору. Це тематичне дослідження, що охоплює більшість стратегій і порад, про які йдеться у цій книжці.
  • Частині VIII дозволяє зробити повторний, поглиблений аналіз і дасть чітке уявлення про те, чому все працює саме так.

Де придбати

«WORKFLOW. Практичний посібник до творчого процесу» можна придбати на сайті ArtHuss. За промокодом cases діє додаткова знижка 15%.

2600