Як отримати інсайти про впізнаваність бренду за допомогою моніторингу соцмедіа?

2023 рік добігає кінця, а ми поспішаємо розповісти вам про цікаві кейси моніторингу соцмедіа. Сьогодні поговоримо про дослідження впізнаваності українських брендів. А незамінним помічником у цій справі авжеж буде система YouScan. 😎

Для чого брендам досліджувати впізнаваність?

За останніми даними від Statista за 2023 рік, майже 5 мільярдів людей мають доступ до соціальних медіа. Це шалена цифра, яка з кожним роком зростає і, з огляду на темпи сучасного розвитку, зростатиме й надалі. 

Тож, чим більше людей користуються соціальними медіа і чим більше впливу різноманітні онлайн-ресурси мають на нашу споживацьку поведінку, – тим більшою буде потреба брендів та бізнесів бути активно присутніми в соцмедіа.

Тому й виникає потреба досліджувати цей онлайн-простір. За що користувачі хвалять, критикують і рекомендують бренд? Як він згадується у порівнянні з конкурентами? А який бренд користувачі згадують найпершим, коли обговорюють релевантну індустрію?

На усі ці та низку інших питань моніторинг соцмедіа надає влучну відповідь. 🎯 Ба більше, завдяки автоматизованим інструментам, таким як YouScan, пошук корисних інсайтів перетворюється у легкий, цікавий і творчий процес!

Які атрибути впізнаваності ми можемо досліджувати?

Досліджуючи онлайн-простір, нам важливо “зачепитися” за певні характеристики бренду, про які ми зможемо зібрати дані й у подальшому їх проаналізувати.

Усі ж памʼятають як смачно пахнуть страви з McDonald’s? Так от, запах є одним з атрибутів впізнаваності бренду. Але ж ми не можемо вловити аромат в онлайн-просторі. 😁 Що ж тоді нам робити? Відповідь однозначна – досліджувати текст і візуал!

Текстові атрибути – це будь-які згадки про бренд, які мають текстовий прояв: назва бренду чи продукції, послуг і сервісів, слогани, хештеги, промокампанії, або ж загальні концепти про індустрію.

Візуальні атрибути – усі прояви бренду у візуальному форматі: зображення продукції, логотип, кольори, ситуації споживання.

Розглянемо на прикладах.

Впізнаваність українських супермаркетів

Подивимося, як змінилися обсяги згадувань бренду АТБ-маркет протягом вересня-листопада 2023 року.

Бренд доволі потужно представлений у соцмедіа, адже кількість згадок з кожним місяцем зростає.

Що тут важливо?

Впізнаваність бренду має спостерігатися в динаміці. Справжні інсайти полягають у тому, чи змінюється впізнаваність бренду з часом і як саме вона змінюється. Разове вимірювання – це вже добре, але воно не дає повної картини. Тому оптимально відстежувати загальні метрики хоча б раз на місяць.

Окей, а як нам підсилити наш інсайт?

Додамо до АТБ-маркету ще декілька супермаркетів – Сільпо та Новус, щоб проаналізувати, як ці конкуренти співвідносяться між собою в онлайн-просторі.

Для цього є метрика Share of Conversation (Частка в Діалогах). Ця метрика якраз і допоможе нам визначити, відсоткове співвідношення згадок брендів між собою.

Ось і бачимо, що АТБ-маркет за кількістю згадок попереду всіх, адже його Частка в Діалогах становить 62%. Сільпо має 30%, а Новус – 8%.

То що, АТБ-маркет за усіма характеристиками обігнав конкурентів?

Гм, відчуваємо, що ми знайдемо ще одну цікавинку.

А для цього, розгляньмо, як бренди представлені у різних типах джерел. 

Так, по усім-усім джерелам АТБ-маркет має першість. Проте, якщо ми заглибимося у різні типи джерел, можемо побачити що на сайтах відгуків Сільпо згадується більше – 5 тисяч відгуків проти 3-ох. Тобто, на сайтах відгуків Сільпо є більш видимим.

Про що говорять ці дані?

Дані дають нам розуміння того, що завжди варто досліджувати їх у різних “розрізах”. Не обовʼязково бренд, який має першість по загальній кількості згадок, матиме першість по абсолютно усім джерелам.

Такі інсайти спонукають до перегляду маркетингових стратегій.

У цьому кейсі ми зробили акцент на дослідженні саме текстових атрибутів. Нумо досліджувати візуальний контент!

Впізнаваність Укрзалізниці

З січня по жовтень 2023 року, дискусії навколо Укрзалізниці містили найрізноманітніший візуальний контент.

А саме:

  • 135 тисяч зображень 🖼
  • 25 тисяч відео 🎥

Завдяки просунутому Аналізу Зображень від YouScan, ми знайшли 16 тисяч публікацій, які містили логотип Укрзалізниці.

Поглянемо, чи змінилася частота появи логотипа Укрзалізниці за проаналізований період.

Для кращого порівняння, розділимо період аналізу на два рівні часові відрізки: з січня по травень та з червня по жовтень.

Ого, цікаво! Частота появи логотипа Укрзалізниці за цей період зросла більше ніж вдвічі! 🤩

За перший період було трошки більше ніж 5 тисяч публікацій, які містили зображення з логотипом, а за другий період таких публікацій стало вже 10 512.

Що ж публікують користувачі?

Ми зʼясували, що впізнаваність Укрзалізниці стрімко зростає на глобальному рівні завдяки дописам від іноземних впливових осіб – журналістів, фотографів, кореспондентів та публічних діячів. Автори цих дописів мають десятки і сотні тисяч фоловерів.

Чаювання у потязі – любов багатьох пасажирів Укрзалізниці. 🫖 Легендарні стакани часто ставали ключовим обʼєктом фото. А також цукор і чайні пакетики з логотипом компанії.

Таких дописів ми знайшли близько тисячі за період з січня по жовтень 2023 року.

Подорожуєте з улюбленцями? Обовʼязково збережіть про це фотоспогад. 🤗 Так роблять пасажири Укрзалізниці! 

Аналіз візуального контенту надає корисну інформацію про сценарії споживання, як люди проводять час, взаємодіючи з брендом, що їм подобається більше, а що менше.

Цікаво дізнатись більше?

Перегляньте запис сесії YouScan на онлайн-конференції від SendPulse. Анна Янько, наша маркетинг менеджерка, розповідає про користь моніторингу соцмедіа для дослідження впізнаваності брендів та про особливості таких досліджень.

1557